Doček Nove godine - Rumunija

Novogodišnji aranžmani 2022 Rumunija - Doček Nove godine Rumunija
Ukoliko želite da doživite nešto potpuno drugačije od onoga na šta ste navikli u svojoj zemlji, prava je prilika da pogledate kakve novogodišnje aranžmane nudi Rumunija. Ova velika zemlja, vekovima je u prijateljskim odnosima sa Srbijom, tako da ćete se u njoj osećati kao kod kuće.
Iako su Rumuni i Srbi dobri prijatelji, ne vezuje ih isto poreklo, a tako ni običaji, stoga ćete se iznenaditi koliko neobičnosti podrazumeva doček Nove godine u Rumuniji. Ukoliko odlučite da Novu godinu proslavite u gradu, tu će vas kao i u ostalim evropskim gradovima dočekati vatromet u ponoć i nastupi poznatih rumunskih bendova. Ali doček Nove godine u nekom od rumunskih sela, može da predstavlja neopisivu avanturu. Pored „medveđeg plesa“ uz ritam bubnjeva, moći ćete da prisustvujete ceremonijalnom plesu pod maskama kojim se oponašaju obredi rođenja, smrti, ali i borbe dobra i zla. U gradskim sredinama od običaja koje Rumuni upražnjavaju, najčešći su, da nose crveni donji veš radi sreće, i da džepove pune novcem, kako bi u Novu godinu zakoračili bogati.

Ali da se vratimo na gradove. Doček Nove godine u Rumuniji najčešće podrazumeva proslavu na glavnim gradskim trgovima, kao i uz obalu reka ili mora. U Bukureštu je glavno dešavanje ispred zgrade Parlamenta, dok je u Temišvaru na Trgu Pobede. Uz muziku i poznate rumunske bendove, moći ćete da se ludo zabavite, a kulminacija večeri je svakako veliki vatromet u ponoć. Ovi gradovi vam nude odličan provod i ako se odlučite za doček Nove godine u nekom od klubova ili restorana, s tim što za ovakav doček poretebno je da rezervišete mesta unapred.
Novogodišnji aranžman u Rumuniji može da bude velika avantura ukoliko se otisnete u Transilvaniju i u nekom od gradova ove regije provedete najluđu noć. Ne zaboravite sutradan da obiđete i neke od najpoznatijih dvoraca koji imaju neobičnu prošlost.