Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Veneciji

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Venecija će se uvek naći na listi najromantičnijih mesta na planeti Zemlji, a sreća turista iz Srbije je ta, što je Venecija udaljena svega oko 700 kilometara od Beograda. Stoga i ne čudi što vlada veliko interesovanje za šetnju njenim ulicama i romantičnu vožnju gondolama po njenim kanalima. Iz godine u godinu, sve veći broj onih koji se odlučuju da novogodišnji aranžman provedu u Veneciji i Italiji.
Novogodišnji aranžman u Veneciji će vam obeležiti muzika, maske, arhitektura, hrana i gondole. Muzika je imala veliki udeo u razvoju grada, kako njena crkvena muzika, tako i opera. Dok budete šetali ulicama, nailazićete na brojne pokretne tezge koje prodaju maske. Najpoznatije maske su „Medico della Peste“ sa izduženim nosom, odnosno kljunom, „Bauta“ koja predstavlja belu ili zlatnu verziju lica i „Colombina“ koja prekriva samo oči. Prodaju se i perjanice, plaštovi, obuća… Venecijanski karneval odigrava se jednom godišnje, ali se maske prodaju i kao suveniri. Gondole su ranije služile kao glavno prevozno sredstvo, dok se danas koriste isključivo kao turistička atrakcija. Reč je o dugačkim čamčićima ravnog dna, kojima stojeći upravlja gondolijer uz pomoć vrlo dugačkog vesla.
Veneciju nazivaju rajem za ljubitelje morske hrane, jer u njenim lagunama obitava vrlo šarolik živi svet. Možda i najpoznatije jelo, koji možete da probate samo u određenom dobu godine, jeste „Moleche“ - pržene mlade, zelene krabe. Ribari imaju svega nekoliko sati na raspolaganju da ih ulove dok menjaju oklop, jer se nakon toga oklop formira i više nisu podesne za spravljanje ovog jela. Njihovo meso je vrlo meko i smatra se za pravi delikates. Venecija je domovina jela koje se i kod nas zove „rizi-bizi“ (grašak sa pirinčem), ali i brojnih vrsta špageta i salata sa morskim plodovima i, naravno, pice. Čuveno veničansko predjelo koje ne smete propustiti je „Baccala Mantecata“, pašteta od sušenog bakalara sa maslinovim uljem, lukom i začinima, koja se najradije servira uz kačamak. Doček Nove godine u Veneciji, može da bude prava prilika da uživate u nekim od navedenih italijanckih specijaliteta.
Najveća proslava za doček Nove godine u Veneciji je na Trgu Sv. Marka. Na ovom mestu, poslednje minute i sekunde do Nove godine odbrojaće sat na velkom tornju (sa čuvenim vidikovcem) bazilike Sv. Marka. Odavde možete posmatrati veliki vatromet, zajedno sa još nekoliko desetina hiljada ljudi. Napomenućemo vam jednu zanimljivost kada je u pitanju doček Nove godine u Veneciji. Kada ponoć otkuca, nastupa takozvani „kolektivni poljubac“, gde je potrebno da poljubite nekoga, kako biste bili dao kulture i tradicije najromantičnijeg grada na svetu. Ukoliko ste u Veneciji sa voljenom osobom, izbor koga ćete poljubiti je veoma lak, međutim, ako niste, onda se potrudite da budete u blizini nekog ko vam se dopada, možda vam se posreći, pa to bude osoba sa kojom ćete doživeti „kolektivni poljubac“, a ujedno i pravi u Novoj godini.
Ukoliko ste ljubitelj žurki u zatvorenim prostorima, Venecija je puna romantičnih restorana sa bogatom ponudom. Za ovakav novogodišnji aranžman, preporučujemo vam da mesta rezervišete dosta unapred, kako biste bili sigurni u to da ćete Novu godinu dočekati na željenoj lokaciji. S druge strane, Venecija ima preko hiljadu hotela, koji takođe nude raznovrstan novogodišnji program. Ovaj prelep i romantičan grad, nudi za svakoga po nešto.
O Veneciji
Venecija je sama po sebi arhitektonsko čudo koje privlači ljudsku pažnju vekovima. Predstavlja grupu od 117 ostrva, međusobno povezanih mostićima, ispod kojih se nalaze brojni plovni kanali. Zgrade nose veliki i gusto zbijeni drveni stubovi, koji sežu sve do morskog dna, odolevajući razornoj snazi vremena. Studije pokazuju da ceo grad polako tone, brzinom od oko 1-2 milimetra godišnje, dok visoka voda, koja nadođe jednom godišnje, zna da izlije kanale i poplavi jedan deo trgova i ulica. S obzirom na to, da je glavno prevozno sredstvo u ovom gradu čamac, ova činjenica ne plaši nikog od vedrih stanovnika Venecije.
Do Venecije se stiže lako, kolima, vozom, trajektom, autobusom ili avionom, s tim što se tu mora imati na umu nekoliko činjenica. Automobila u Veneciji nema, jer ne postoje tehničke mogućnosti za njihovo kretanje. Oni se ostavljaju izvan grada, na velikom parkingu (ca. 5 evra po danu parkiranja), odakle se dalje nastavlja autobusom. Avion sleće u industrijsko predgrađe Venecije, odakle se takođe dalje ide vodenim taksijem ili trajektom, tako da treba proveriti da li je ovo presedanje uračunato u cenu novogodišnjeg aranžmana u Veneciji. Naravno, postoji i mogućnost dolaska feribotom iz Hrvatske.
Među zgradama Venecije, unutar kojih se nalaze mistična i tiha dvorišta, uglavnom dominiraju prodavnice posvećene turistima – suvenirnice, restorani i barovi, hoteli, ali i divno ukrašene crkve i drugi spomenici arhitekture u gotskom i vizantijskom stilu. Turisti koji od tolike blizine i mirisa mora najednom požele da se i okupaju na peščanim plažama, mogu da uhvate vodeni taksi do 11km dugog ostrva pod imenom Lido di Venecija, ili samo Lido. Sredinu ostrva popunjavaju hotelski kompleksi, dok je jedna strana, celom svojom dužinom pretvorena u široku peščanu plažu sa mnoštvom ležaljki i suncobrana, gde se može uživati u svim lepotama koje Jadransko more može da ponudi.
Venecija je jedan je od najpoznatijih centara umetnosti i kulture, inspiracija je bio brojnim slikarima, režiserima i piscima, a neizostavan detalj u mnogim filmovima. Na njenim ulicama udvarao se čuveni Kazanova. Ovo je grad karnevala, a najpoznatiji je karneval koji traje osam dana u januaru ili februaru, a upečetljiv je po tome što podrazumeva maske.
Opšti podaci:
Položaj: Venecija je glavni grad okruga Veneto, na severu Italije. Podeljena je na 6 gradskih okruga.
Klima: U Veneciji vlada mediteranska klima, sa dosta vlage. Najtopliji meseci su juli i avgust, ali čak i tada temperatura retko prelazi 30 stepeni, dok zimi zna da padne do 0. Jake kiše koje padaju tokom proleća i jeseni mogu da dovedu do poplava.
Jezik: Italijanski je zvaničan jezik, dok se može čuti i stariji venecijanski dijalekt.
Religija: Rimokatolička sa malobrojnim izuzecima. Tokom vekova, Venecija je pokazala najviše religijske tolerancije od svih gradova u Italiji.
Hrana i piće: Jastozi, krabe, gambori, školjke, sipe i druga morska hrana, pržena, pečena, na pici, špagetama, pirinču; odlična vina, palenta i sosovi (najpoznatiji je sos od sipinog mastila, sastavni deo obroka poznatijeg kao Crni rižoto - „Risotto al nero di seppia“).
Turističke atrakcije
Bazilika Sv. Marka je najveća crkva u Veneciji. Prvi put je građena u 9. veku, dok je današnji oblik poprimila u 11. veku. Ime duguje moštima Sv. Marka koje su mletački trgovci doneli iz Aleksandrije. Rad na mozaicima i atrijumu završen je u 13. veku. U unutrašnjosti se nalaze mnoge dragocenosti, između ostalog ikona Madone Nikopejske, a iza oltara kripta u kojoj je navodno sahranjen Sv. Marko ispod pokrova ukrašenog dragim kamenjem.
Odmah u nastavku najpoznatije crkve, nalazi se druga najpoznatija građevina Venecije, Duždeva palata, političko sedište grada u kojoj su, kako joj ime kaže, stanovali venecijanski duždevi. Paradoksalno za grad na vodi, požari su bili vrlo česta pojava u istoriji Venecije, tako da je stara zgrada palate izgorela u 10. veku, a nova, kakvu danas vidimo, počela je da se gradi krajem 14. veka u gotskom stilu, sa primetnim uticajem arapske arhitekture. U palati se nalaze brojne odaje koje su imena dobile po svrsi za koju su se koristile (Odaja saveta, Odaja magistrata, Odaja pravde, Odaja mornaričkih kapetana) i starinski zatvor iz koga je pobegao upravo Đakomo Kazanova.
Zvonik na Trgu Svetog Marka, sa svojih gotovo 100 metara visine, najviša je građevina u Veneciji, odakle se ceo grad i mreža njegovih kanala vide kao na dlanu. Restauriran je nebrojeno puta i najveći izazov za hrabre i neumorne turiste.
U prvoj polovini 17. veka izgrađen je mali Most uzdaha između Duždeve palate i novih zatvorskih ćelija. Sastoji se od dva kratka, međusobno paralelna i nepovezana hodnika. Veruje se da svoje ime duguje uzdasima zatvorenika koji su, kroz male prozore sa strane, po poslednji put gledali prelepi zalazak sunca iza lagune Sv. Đorđa dok bi ih odvodili iz sudnice u ćeliju. Takođe se veruje da će ljubav parova koji se poljube ispod mosta biti večna.
Preko puta Trga Svetog Marka, na ulazu u Veliki kanal, nalazi se živopisna crkva Santa Maria della Salute, inspiracija čak i našem Lazi Kostiću, koji je na ovom mestu osetio svu tugu zbog gubitka Lenke Dunđerski. Njena gradnja započela je 30-tih godina 17. veka, kao iskupljenje pred novim naletom smrtonosne kuge. Reč je o oktogonalnoj građevini podignutoj na oko milion drvenih stubova nosača, sa 2 kupole i zvonicima. Od svih umetnika koji su oslikavali unutrašnjost, svakako je najvredniji doprinos Tintoreta i Ticijana.
Druga najpoznatija crkva je Crkva uspenija presvete Bogorodice sa najpoznatijom ikonom „Uspenija“ na centralnom mestu u crkvi. Ikonu je naslikao lično Ticijan, koji je u ovoj crkvi i sahranjen.