Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Turskoj

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Moderan doček Nove godine u Turskoj, kakav i mi poznajemo, ustanovljen je tek 1926. godine, prelaskom na Gregorijanski kalendar. Glavna obeležja su okićena jelka i turska verzija Deda Mraza, pod nazivom Noel Baba. Proslava Nove godine u Turskoj je jedan od najvećih praznika, tokom koga se uzdižu tradicionalne vrednosti porodice, poštovanja i zdravlja, zbog čega se velika važnost pridaje novogodišnjoj trpezi. Na meniju je, po pravilu, pečena ćurka punjena ribizlom, pinjolom i ostalim sastojcima starinske turske recepture.
Tokom novogodišnjeg aranžmana u Turskoj, predlažemo vam da obiđite čuvene turske bazare, gde možete pronaći autentičnu garderobu, ukrase i neverovatne specijalitete. Glavni sastojci turskih slatkiša su šećer i orasi, pa ćete na trpezi moći da pronađete više varijanti baklava i štrudli. Zahvaljujući obilnoj upotrebi pistaća, lešnika, topljenog sira, kadaifa, ratluka i alve, tezge bazara, na primer, u Istanbulu, šareneće se u raznim bojama zelene, crne, crvene, narandžaste i žute.
Ulice velikih gradova 31. decembra dobijaju novogodišnju dekoraciju koja liči na one u zapadnim gradovima Evrope. Običaj je da se razmenjuju pokloni. Za Novu godinu organizuje se izvlačenje lutrije sa tako velikim dobicima, da nema turske porodice koja ne kupi bar jedan loz. Za dobru sreću, ljudi nose nešto crveno, najčešće donji veš crvene boje, a rado ga poklanjaju i drugima.
Turci imaju mnogo običaja za koje veruju da će im doneti više zdravlja, sreće i novca u Novoj godini. Prag kuće posipaju solju, o vrata razbijaju zreo nar, a u ponoć otključavaju zaključane katančiće ili puštaju da iz slavina ističe voda. Parovi vole da izađu da šetaju, jer veruju da će im to doneti putovanja i avanture u godini koja sledi.
Doček Nove godine u turskim gradovima obavezno prati i vatromet. Najveći vatromet u Turskoj odigrava se iznad Bosforskog mosta u Istanbulu, obasjavajući u potpunosti delove grada sa obe strane moreuza. S obzirom na velike pretpraznične gužve i potpunu blokiranost puteva i saobraćajnica, savetuje se da za novogodišnji aranžman u Turskoj, naročito kad je Istanbul u pitanju, odaberete jednu lokaciju, rezervišete je dosta unapred i ka njoj se uputite 31. decembra na vreme.
Ukoliko se odlučite za novogodišnji aranžman u Ankari, pored toga što vam predlažemo da putovanje rezervišete na vreme, kako biste ostvarili određene popuste, savetujemo vam da i mesto u restoranu obezbedite unapred. Ako kojim slučajem, ne bude mesta u željenom restoranu ili klubu, uvek postoji varijanta za doček Nove godine na nekom od gradskih trgova. Poseta Ankari je prilika da obiđete neke od najpoznatijih dvoraca, parkova i muzeja, kao što su Muzej Civilizacija Anadolije, velelepna građevina Ataturkovog Mauzoleja i Citadela Ankare.
Za ljubitelje mora i plaža, postoji mogućnost da se za doček Nove godine uputite na neko od poznatih turskih letovališta. Vaš novogodišnji aranžman na ovakvoj lokaciji, pored prijatne klime i bogate hotelske usluge, biće poseban i po tome što ćete moći da uživate u sveobuhvatnom velnes programu.

O Turskoj
Turska je velika zemlja koja se svojim najvećim delom nalazi na azijskom kontinentu, a vrlo malim na evropskom. To je zemlja prostranih i masivnih planinskih lanaca, plodnih dolina, ali i veoma lepog i širokog pojasa obale. Turska je država koja se brzo razvija, što se posebno vidi u velikim gradovima, ali i prelepim i bogatim letovalištima koja predstavljaju pravi raj za hedoniste.
Bogata istorija ovog podneblja ostavila je dubok trag na sadašnjost, tako da danas turisti mogu da vide mnoštvo arheoloških lokaliteta koji su suptilno okruženi prelepim pejzažima. Turska izlazi na Sredozemno more, tako da je obala puna prelepih gradova, ali i letovališta koja predstavljaju žilu kucavicu turizma ove zemlje.
Glavni grad Ankara, kao i najveći i najinteresantniji za turiste, Istanbul, predstavljaju dva najposećenija i najznačajnija grada u Turskoj.
Opšti podaci:
Položaj: Republika Turska predstavlja evroazijsku zemlju, koja se nalazi u Zapadnoj Aziji. Uglavnom je smeštena na Maloazijskom poluostrvu, Istočnoj Trakiji i Jugoistočnoj Evropi. Graniči se sa osam drugih država: na severozapadu sa Bugarskom, na zapadu sa Grčkom, na severoistoku sa Gruzijom, Jermenijom i Azerbejdžanom, na istoku sa Iranom, a na jugoistoku sa Sirojom i Irakom. Turska je podeljena na 81 provinciju, a provincije su organizovane u 7 regiona. Svaka provincija je podeljana na nekoliko distrikata, a njih ukupno ima 923.
Klima: S obzirom na to, da je Turska velika zemlja, klima je raznovrsna. Na obalnom području vlada umerena i sredozemna klima, koju karakterišu suva i topla leta, dok su zime blage i sveže. Druga strana obale koja izlazi na Crno more karakteristična je po okeanskoj klimi, sa toplim i vlažnim letima i hladnijim zimskim periodima.
Jezik: Znanični jezik u Turskoj je turski.
Religija: U Turskoj, dominantna religija je islam.
Hrana i piće: Tursko kulinarstvo je veoma bogato ukusima i pikantno. Tokom različitih perioda istorije dolazilo je do mešanja kuhinja, tako da su na tursku kuhinju uticaj izvršile: arapska, mediteranska i centralnoazijska. Govedina je glavno meso koje Turci konzumiraju, a kada je povrće u pitanju, najzastupljenije je: patlidžan, pasulj, paradajz, krastavac, crni i beli lik i sočivo. Pirinač je takođe veoma zastupljen, a veoma često hranu spremaju na biljnom ulju ili puteru. Kada su pića u pitanju, Turci vole da piju čaj, i to da je crn i jak, a omiljeni napitak im je i Ajran, koji je na bazi jogurta.
Turističke atrakcije

Goremski muzej na otvorenom je jedna od lokacija Svetske baštine i nalazi se u Kapadokiji. Ovaj muzej se sastoji od mnoštva kamenih crkava, kapela i manastira koji se protežu 1 kilometar uzbrdo od središta sela.

Fetijski muzej poseduje dve izložbene dvorane. Dok su u arheološkoj izloženi keramički radovi i skulpture, u etnografskom su ručni radovi i srebrni nakit. Raznorazni eksponati koji se mogu videti u ovom muzeju prikupljeni su iz okoline Fetija. Svi oni su iz različitih perioda ljudske istorije: bronzanog, rimskog i vizantijskog perioda.

Plava džamija se nalazi u Istanbulu i predstavlja jednu od najznačajnijih džamija u Turskoj. Ova džamija služila je sultanu Ahmetu I da napravi zdanje koje će biti konkurencija Aja Sofiji, po veličini, ali i lepoti. Sultanu je ova građevina bila toliko značajna da je zajedno sa svojim radnicima radio na gradilištu, kako bi im dao primer i podsticao ih na dodatni rad, koji je sultan velikodušno plaćao.

Crkva svetog Stefana Bugarskog u Istanbulu, predstavlja neogotičku građevinu livenu od gvožđa, i to iz perioda 1871. godine. Ova crkva predstavlja veliku neobičnost, kako po svojoj unutrašnjojsti, tako i spolja. To je glavna bugarska eparhija u Istanbulu.

Aja Sofija predstavlja simbol Istanbula i jedna je od najznačajnijih građevina u Turskoj. Prvobitno je bila hrišćanski hram, a potom džamija, da bi danas dostigla svoju krajnju namenu, a to je muzej. Za obilazak ovog velelepnog muzeja potrebno je izdvojiti minumum sat vrmena.