Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Španiji

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Španci neguju brojne običaje za koje veruju da im donose dobru sreću. Dok 12 puta otkucava ponoć, jedu 12 zrna grožđa za prosparitet u svakom od 12 meseci Nove godine. Ukoliko budete imali tu čast da dočekate Novu godinu za tradicionalnom španskom porodičnom trpezom, učestvovaćete u sečenju okruglog kolača u kome se nalaze minijaturni pokloni ili amajlije za sreću (običaj koji postoji u gotovo svim evropskim zemljama, pa i kod nas). Ostali španski recepti za prizivanje talije obuhvataju konzumiranje supe od sočiva, čuvenog penušavog španskog vina „Cava”, nošenje svetlog (belog ili crvenog veša) za novogodišnje veče, dok vrlo veliku pažnju pridaju i prvom koraku koji će napraviti nakon što otkuca ponoć (ovaj korak mora biti načinjen desnom nogom).
Novogodišnji aranžman u Španiji obeležiće vam španska kuhinja, jer je nemoguće pobrojati specijalitete, od laganijih i pitkijih, do onih kaloričnijih, koje veseli Španci konzumiraju tom prikom – prženi kolutići lignje, račići sa lukom, kroketi od šunke, umaci, crvena i crna vina, hladna sangria i slatkiši od kojih je najpoznatiji „Turrón”, velika „poslastica“ sa raznim ukusima, najčešće hrskava i sa bademom, ali i marcipanom, čokoladom… I dok će sladokusci biti razočarani, jer Španci ne vole da stavljaju šećer u svoje kolače, već prednost daju prirodnim aromama i voću, dotle će gurmani i istraživači imati zadovoljstvo da okuse grilovane škampe (Gambas ala plancha), artičoke sa školjkama, dimljenu ribu sa voćem, katalonski goveđi paprikaš (Escudella), jagnjeće ili praseće pečenje (Cordero / Cochinillo asado).
Ko se za doček Nove godine u Španiji odluči da to bude u Madridu, prisustvovaće epskoj žurci sa vinom koje doslovce teče ulicama. Centralno mesto proslave je ukrašeni trg „Puerta del Sol”, gde pršte konfete, ori se muzika i trube, a sporadične maske daju karnevalsku atmosferu. Na trgu se nalazi i čuveni sat Gradske skupštine, čije otkucavanje ponoći tradicionalno označava trenutak da se pojede 12 zrna grožđa, nakon čega sledi vatromet. Ljubitelji proslave Nove godine u klubovima i restoranima, moći će da biraju između restorana sa „all-you-can-eat“ režimom, ponuđenim menijem ili „napravi sam“ opcijom, dok je vrlo čest prateći program u vidu igrača flamenka ili di džejeva. Ko ne želi da izdvoji novac za proslavu na ovaj način, ili da razmišlja o višemesečnom zakazivanju unapred za najbolja mesta, uvek može da se osloni na bogato snabdevene španske pijace na kojima ima šarolikog voća, povrća, riba, rakova, pečuraka i specijaliteta iz svih delova sveta, od kojih se može napraviti obilna novogodišnja trpeza. Ukoliko ostanete malo duže, upotpunićete svoj novogodišnji aranžman u Španiji i Madridu sa posetom Kraljevskoj palati, Retiro parku, Muzeju Prado i/ili Realovom stadionu (Santjago Bernabeu).
Za ljubitelje klabinga, doček Nove godine na Ibici može da bude odličan izbor. Čak ni kiše na ovom biseru španskog Mediterana, preko zime nema. Vaš novogodišnji aranžman u Španiji na ovom mestu može biti osmišljen tako da u istom danu obavite šoping, uživate u bogatoj trpezi do posle ponoći, sa kratkom pauzom da svedočite vatrometu koji će obasjati celo ostrvo, nakon čega ćete se uputiti u neki od desetina klubova koji sa najluđim programom počinju tek oko 2 ujutru! Kad zakoračite u Novu godinu, ima li lepšeg mesta za oporavak od najluđe noći, nego što je šetnja tad tihom obalom Ibice, s pogledom na more na kome se ljuljuškaju lađe?
Doček Nove godine u Barseloni ispred Kraljevske palate i velelepne Magične fontane Monžuika se čini pravim izborom ako znamo da ova fontana predstavlja atrakciju čak i kad nije Nova godina. Eto prilike da posetite i autentična čuda arhitektura kao što su Park Guelj, Sagrada Familia, La Pedrera zgrada, Avenija La Rambla, Trg Espanja (Plaça d'Espanya) i stadion Barselone – Kamp Nou!
O Španiji
Španija je smeštena na jugozapadu evropskog kontinenta i nalazi se na Pirinejskom poluostrvu. Ova egzotična mediteranska zemlja, godinama predstavlja jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija. Od prelepih plaža, preko velikih gradova, pa sve do planinskih venaca Španija ima itekako šta da ponudi onima koji je prvi put posećuju. Kada su plaže u pitanju, u posedu Španije je preko 8000 kilometara plaže, što je čini jednom od najatraktivnijih destinacija za letovanje. Ova zemlja je od svih evrospkih zemalja najbliža Africi, a od „crnog kontinenta” deli je samo Gibraltarski moreuz. Španija je veliki proizvođač maslinovog ulja, ali i jedina u Evropi proizvodi banane. Ukoliko odlučite da posetite Španiju, trebaće vam mesec dana, ako ste radi da obiđete sve njene veće gradove i upustite se u avanturu obilaska značajnih muzeja, galerija i kulturno-istorijskih znamenitosti. Mada, možda je ipak bolje da je posetite više puta, kako bi se iznova vratili u ovu interesantnu kraljevinu. Španija je od 1986. godine članica Evropske Unije. Najveći gradovi u Španiji su: Madrid, Barselona, Valensija, Sevilja, Saragosa i Malaga.
Opšti podaci
Položaj: Kraljevina Španija je smeštena na jugozapadu Evrope i zauzima većinski deo Pirinejskog poluostrva. Predstavlja nezavisnu evropsku državu, koja je po ustavnom uređenju parlamentarna monarhija. U sastavu Kraljevine Španije naaze se i dva arhipelaga: Balearski (u Sredozemnom moru) i Kanarski (u Atlanskom okeanu). U sastavu Španije su i severnoafrički primorski gradovi: Melila i Ceuta, kao i enklava Livia u francuskim Pirinejima. Španija se na severu graniči sa Andorom i Francuskom, na zapadu sa Portugalijom, a na jugu sa britanskom kolonijom Gibraltar.
Klima: Španija se nalazi u umerenom pojasu, a njen raznolik reljef utiče na klimatsku različitost. Španska klima se može nazvati i mediteranskom (sredozemnom), ali to važi samo za njen južni i priobalni deo. Središnji deo u pojedinim oblastima ima i planinsku klimu, dok je na severozapadu okeanska.
Jezik: U Španji se uglavnom koristi španski jezik.
Religija: U Španiji je većinsko stanovništvo katoličke veroispovesti.
Hrana i piće: Kada je hrana u pitanju pogrešno je što mnogi smatraju da je španska kuhinja ljuta. Naprotiv, meksička kuhinja obiluje ljutim sastojcima, pa je često mešaju sa španskom, a španska je veoma sadržajna i ukusna. Najčešća španska jela koja možete da poručite u svakom restoranu je „tapas” i „paelja”, s tim što se ovo drugo razlikuje od regiona do regiona. Takođe su ljubitelji morskih plodova i ribe, posebno na primorju. Kada su pića u pitanju, španci vole da piju vino, ali i razne ceđene sokove i koktele.
Turističke atrakcije:

Sagrada Familija je najpoznatija katedrala u Barseloni. Delo je čuvenog athitekte Antonija Gaudija. Predstavlja najveću atrakciju Barselone, prvenstveno zbog svoje monumentalnosti. Do danas nije završena.

Park Guelj je veliko delo Gaudija. Predstavlja simbol Barselone i najlepši park u celoj Španiji. Rađen je u prepoznatljivom Gaudiejvom stilu mozaika, a sa vrha parka pruža se predivan pogled na celu Barselonu.

Bela sela su simbol Andaluzije i raštrkana su po obroncima planina ovog dela Španije. Nekada su to bila sela farmera, veoma poznata u Španiji, dok su danas najčešće pusta, jer je mlado stanovništvo većinom otišlo da živi u veće gradove. Sela koja se posebno ističu svojom lepotom i šarmom su: Grazalema, Vejer de la Frontera i Arcos de la Frontera.

Alhambra (Granada) predstavlja kitnjastu mavarsku palatu i jedan je od najposećenijih spomenika Španije. Ovaj kompleks oivičen je prelepim cvetnim vrtovima, a u daljini se pruža pogled na snegom prekrivene vrhove Sijera Nevade.

Katedrala Santjago de Kompostela nalazi se u istoimenom mestu i najlepša je gotička katedrala u Španiji. Ova ogromna zgrada satkana je u baroknom stilu statua i stalagmita. Posetioci se najduže zadrže na zapadnoj strani katedrale na kojoj se nalazi glavni ulaz sa četvorostrukim stepenicama. Ovu katedralu svake godine poseti nekoliko hiljada hodočasnika.

Muzej Salvador Dali se nalazi u mestu Figueres nedaleko od Barselone. Ovaj muzej Dali je osnovao za života, a u njemu je na posletku i sahranjen. Ceo život ovog slavnog umetnika protkan je kroz njegova umetnička dela, a večita inspiracija mu je bila voljena supruga Gala. Muzej sadrži najširi spektar dela nadrealističke umetnosti i naprosto ne postoje reči koje ga mogu opisati, od trodimenzionalnih slika, instalacija velikih kao cela soba, do mozaika koji tvore ljudske likove, oslikanih tavanica i apsurdnih skulptura. Ovo je lokacija koja se mora posetiti i doživeti.