Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Rumuniji

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Doček Nove godine u Rumuniji može da bude jedna velika avantura, ukoliko odlučite da upoznate običaje i kulturu ove zemlje. Rumuni veruju da donosi sreću ako u Novu godinu njihovi domovi uđu čisti, zbog čega uoči 31. decembra vrše veliko spremanje. Iz istog razloga vole da nose crveni veš kad otkuca ponoć ili da stave veću količinu novca u džepove, kako bi u Novu godinu zakoračili, i u njoj ostali, imućni. Najlepše tradicije za doček Nove godine u Rumuniji vezuju se za ruralna područja – planinske i seoske delove. Ovde mogu da se vide neki stari običaji, koji datiraju iz pred-hrišćanskog vremena, poput dece okićene zvončićima koja idu od kuće do kuće, pevajući pesmice za blagostanje domaćina i njegovu rodnu žetvu. Malo ozbiljniji rituali, u kojima učestvuju odrasli, obuhvataju ceremonijalne plesove pod maskama, uz oponašanje obreda rođenja i smrti, borbe anđela i demona... U tom smislu, najpoznatiji je „medveđi ples“ uz ritam bubnjeva.
Novogodišnji aranžman u Rumuniji je prilika da probate neke od specijaliteta rumunske kuhinje – sarmice od kiselog kupusa u sosu od paradajza, papci u želeu (pihtije), dimljene kobasice, salatu od plavog patlidžana, a koji će biti u sastavu novogodišnje trpeze. Pred Novu godinu najviše stradaju prasići, jer je uvreženo rumunsko verovanje da je baksuz jesti piletinu, ćuretinu i bilo koje drugo meso koje potiče od životinja sa krilima, kako „sreća ne bi odletela“. Iz tog razloga postoje velike varijacije u obradi svinjskog mesa, u vidu gulaša, kobasica, aspika, mlevenog mesa na roštilju i slično. Rumunska kuhinja je sačuvala neke od dačanskih jela, kojima su pridodati veliki uticaji jela okolnih naroda, pre svega mađarske, srpske i bugarske kuhinje. Iako je Rumunija deveti svetski proizvođač vina, najpopularnije domaće piće je sok od zove.
Novogodišnji aranžman u Rumuniji možete provesti u nekom od velikih gradova, poput Temišvara, Bukurešta, Kluža, Konstance. Doček Nove godine u Bukureštu, šestom gradu po broju stanovnika u Evropskoj uniji, tradicionalno se proslavljao ispred zgrade Parlamenta, na Trgu Palate, uz vatromet i nastupe raqznih pop i rok bendova.
Ako se odlučite za doček Nove godine u Temišvaru, imaćete priliku da na Trgu Pobede uživate u organizovanoj proslavi do ranih jutarnjih sati. Uz koncerte poznatih rumunskih bendova, tačno u ponoć imaćete priliku da uživate u velikom i spektakularnom vatrometu. Temišvar je nekada bio prestonica Srba u Vojvodini, tako da u ovom gradu i danas živi veliki broj stanovnika srpske nacionalne manjine.
Ova velika zemlja nudi i jedinstvenu avanturu boravka u nekom od dvoraca Transilvanije. Oni se za doček Nove godine transformišu u glamurozne, okićene spomenike, priređujući gala večeru i reprizu dočeka, folklorne nastupe i živu muziku najpoznatijih rumunskih pop-pevača. Ovo je jedinstvena prilika da zakoračite kroz vreme nekoliko vekova unazad, tako da vaš doček Nove godine u Rumuniji bude doček u kolevki priča o Drakuli...
O Rumuniji
Rumunija je zemlja bogata šumama, obalskim selima, dvorcima i drugim prirodnim i kulturno-istorijskim lepotama. U njoj se nalaze srednjevekovne crkve, ali i Transilvanija, gde je dvorac Bran, domovina mitskog Drakule, najveća turistička atrakcija u zemlji.
U Karpatskim planinama nalaze se skloništa za neke od poslednjih primeraka vukova, risova i, što je najvažnije, braon medveda, za koje se vezuju brojne rumunske legende i narodni plesovi. Istovremeno, ova zemlja bogata različitostima, poseduje i plaže na Crnom moru sa morskom klimom za odmor, oporavak i rehabilitaciju u svim godišnjim dobima.
Drvene crkve Mamureša, delu zemlje na krajnjem severo-zapadu, predstavljaju spoj vizantijskog i gotskog stila i pod zaštitom su UNESCO-a. Njihov oblik, sa veoma visokim, izduženim zvonicima, jedinstven je u svetu. Na ovom mestu još uvek se neguju staromodni način života i tradicionalne vrednosti, bez tehnologije koju je doneo XXI vek. Rumunija je kroz vekove bila pod uticajem Centralne Evrope, Istočne Evrope i Balkana, što se pre svega ogledalo u njenoj hrani i običajima, ali istovremeno uspela da zadrži i deo sopstvene autentičnosti.
Malo je poznato da Srbi u Rumuniji uživaju status i povlastice nacionalne manjine, pete po brojnosti u zemlji, da se u ovoj zemlji nalazi iznenađujući broj srpskih crkava i groblja, kao i da je rumunski narod ispoljavao veliko prijateljstvo prema srpskom narodu. Najveći broj Srba živi u Temišvaru.
Opšti podaci
Položaj: Rumunija se nalazi između Centralne i Jugoistočne Evrope, na donjem toku Dunava, obuhvatajući jedan deo Karpatskog masiva i izlazeći na Crno More. Na severu se graniči sa Ukrajinom, na severoistoku sa Moldavijom, dok se na jugu nalazi Bugarska. Zapadne komšije su joj Mađarska i Srbija. Država je podeljena na 41 okrug i opštinu Bukurešt, sa istoimenim glavnim gradom.
Klima: Usled čijenice da izlazi na more, ali i da poseduje ravnice i visoke planinske masive, klima Rumunije je umereno-kontinentalna. Najviši planinski vrh Rumunije, Moldovanu, visok je čak 2.544 metra. Leta znaju biti neizdrživo topla, sa olujama, dok su zime hladne, sa snegom.
Jezik: Zvanični jezik u Rumuniji je rumunski.
Religija: Većinski deo stanovništva čine hrišćani, od čega preko 80% pravoslavne veroispovesti.
Hrana i piće: Rumunska kuhinja je bila pod uticajem Otomanske kuhinje, ali i pod uticajem kuhinja njenih suseda, kao što su Grčka (musaka), Bugarska (zacuscã), Turska (pilav) i Mađarska (langoşi). Oseti se uticaj i stare Dačanske kuhinje, sa bogatom i dugom tradicijom u vinarstvu i spravljanju ukusnih piva.
Turističke atrakcije
Srednjevekovne utvrđene crkve Transilvanije nalaze se pod zaštitom UNESCO. Sagradili su ih Saksonci, u periodu 13-15. veka. Poseta ovim crkvama je doslovce put kroz vreme.
Odlično očuvani ostaci dačanske tvrđave u Orastie planinama datiraju iz 1. veka pre nove ere. Otkrivaju način fortifikacije ovog drvenog naroda, koga su pokorili Rimljani u 2. veku nove ere.
Delta Dunava je veličanstveno mesto gde se završava 2850 kilometara dug put jedine evropske reke koja teče od zapada prema istoku. Na ovom mestu ona se račva na kanale, rukavce, močvare i jezerca, koja predstavljaju raj za ljubitelje prirode, posmatrače retkih vrsta životinja i ptica (između ostalog, čak i egipatskih pelikana!).
Dvorci Rumunije najbolje oslikavaju njenu živopisnost, ali i vekovnu starost. Veličanstveni Peleš dvorac, u mestu Sinaja, u Karpatskim planinama, sa kupolama iz bajke i salama za prijeme dekorisanim u mavarskom, florentinskom i francuskom stilu, sa izrezbarenim drvenim plafonima i pozlaćenim predmetima. Iz njega ćete poneti samo ono što vam ostane urezano u sećanju, jer se fotoaparat ne sme uneti...
Zamak Korvin, iz 14. veka, podignut u gotsko-renesansnom stilu na mestu staro-rimskog kampa, jedan od najvećih dvoraca Evrope.
A tu je i zamak Bran, na granici Transilvanije i Valakie, mesto porekla zastrašujućih priča o Drakuli. Ovaj zamak prdstavlja možda i najveću atrakciju u Rumuniji, a suveniri sa Drakula motivima skoro da su neizbežan detalj koji svaki turista ponese u svoju zemlju.
Crna crkva je najveća gotička crkva između Beča i Istanbula, građena između 1383. i 1480. godine , glavna je znamenitost Brašova. Ime duguje požaru koji ju je zadesio 1689. godine.
U srcu Rumunije, Klužu, nalazi se botanička bašta iz 1930. godine, sa spomenicima, jezercima, cvetnim aranžmanima i stalim postavkama u vidu japanske bašte i bašte sa ružama.
Peščane plaže Crnog mora su ekstremno popularna turistička destinacija, jer su aranžmani povoljni, klima blagonaklona, a u blizini se nalaze kulturne znamenitosti koje možete obići između kupanja.