Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Rimu

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Rim, evropska metropola sa bogatom istorijom, predstavlja jednu od najpoželjnijih destinacija kada je Nova godina u pitanju. Ovaj grad romantike nudi brojne načine kako da proslavite Novu godinu uz veličanstveni vatromet i čašu šampanjca. Stara narodna izreka kaže „Svi putevi vode u Rim”, a mi vam preporučujemo da vaš izbor za put bude novogodišnji aranžman u Rimu. Ovaj grad je prelep u svim godišnjim dobima, ali zimske čarolije ga čine da izgleda još lepši i zanosniji. Nova godina u Rimu vam nudi mnoštvo besplatnih sadržaja, od pomenutog vatrometa, preko niza koncerata različitih vrsta muzike koji se održavaju širom ulica i trgova, kao i jeftine, ali veoma ukusne hrane.
Glavno mesto okupljanja za doček Nove godine u Rimu je Pjaca del Popolo. Tu se održava jedna od glavnih žurki, uz zvuke strane rok muzike, gde svako pleše u svom ritmu. Ljudi se takođe okupljaju i na drugim velikim trgovima, kao što su Pjaca Navona i Koloseum odakle se može videti grandiozni vatromet. Rim, grad antičke kulture i dodira daleke istorije sa savremenošću, svakako je jedno od najpoželjnijih mesta gde turisti dolaze kako bi odbrojali poslednjih deset sekundi i raširenih ruku dočekali Novu godinu.
Besplatan koncert svake godine se održava i na Via del Fiori Imperijali. Ali ukoliko ste više raspoloženi za doček Nove godine u tradicionalnom italijanskom duhu, onda posetite neki od lokalnih pabova gde se uz zvuke narodne muzike i tradicionalni italijanski obrok možete vrhunski provesti.
Ukoliko ste ljubitelj umetnosti nemojte da propustite da za novogodišnju noć odete na plato Koloseuma. To je najveći amfiteatar Rimskog carstva, a pored tog veličanstvenog zdanja, moći ćete da uživate u razgledanju poznatih spomenika kao što su Roman Forum, Panteon, Trajanov stub i još mnoge druge.
Ukoliko planirate da vaše novogodišnje putovanje u Rim produžite na nekoliko dana, ova evropska metropola vam nudi širok spektar smeštajnih kapaciteta. Za svačiji ukus i svačiji džep može nešto da se pronađe. Ono što vam svakako preporučujemo jeste da unapred rezervišete smeštaj, kako biste izbegli mogući stres, s obzirom na popunjenost smeštajnih kapaciteta tokom novogodišnjih praznika. Ranijom rezervacijom veoma često možete da ostvarite i značajne popuste kada su Novogodišnji aranžmani u Rimu u pitanju.
Italijani, poput drugih naroda, imaju neobične običaje kada je proslava Nove godine u pitanju. Do današnjih dana zadržali su običaj izbacivanja starih stvari kroz prozor, jer se nadaju da će na taj način odagnati i zaboraviti prošlost, lošu sreću koja ih je pratila i doneti boljitak. Najčešće kroz prozor bacaju staru odeću, komade nameštaja i razne druge sitnice. Ovaj običaj najzastupljeniji je na samom jugu Italje.Slično slovenskim narodima, Italijane vezuje paljenje cepanica drveta na dan dočeka Nove godine. Kao nekadašnji paganski narodi, paljenjem vatre i varnicama pokušavaju da oteraju zle duhove i zle misli. Smatra se da taj svetkovni običaj predstavlja legendu o Bogorodici koja ulazi u skromne domove u ponoć da zagreje tek rođeno dete uz vatru na cepanici koja se rasplamsava i tinja.
Ne treba zanemariti ni novogodišnju večeru koja je puna simbolike. Na trpezi je skoro nezaobilazna pečena prasetina, servirana uz sočivo. Prasetina simbolizuje dobro zdravlje, a sočivo predstavlja put ka dobroj sreći i novcu. Pored toga, na trpezama se često može videti i „cotechino”, velika začinjena kobasica ili „zampone” praseće nožice. Nezaobilazan je i slatki hleb i kolač koji je simbol nade i prosperiteta. Ukoliko se odlučite da dočekate Novu godinu u Rimu obavezan detalj koji donosi radost i dobru sreću je crveni donji veš. To nemojte nikako da zanemarite.
O Rimu
Rim, večni grad, grad mladosti, lepote i romantike, predstavlja glavni grad Italije. Ova evropska metropola poseduje istorijsko i umetničko blago svetskih razmera, budući da je rimska civilizacija u korak sa grčkom, bila kolevka zapadne civilizacije. Najveći doprinos Rimljana bio je u sferi prava, politike i organizaciji države. Takođe, monumentalna je i rimska arhitektura koja datira iz najranijih perioda svetske istorije. Ukoliko se odlučite da posetite ovaj grad, imaćete priliku da vidite jednu neobičnost, a to je državu unutar samog grada. Centar katoličanstva vekovima je unutar samog Rima, smešten u Vatikanu. Nezaobilazna destinacija turista koji posete Rim, svakako je Vatikan kao i monumentalna zdanja poput Sikstinske kapele, bazilike svetog Petra, Koloseuma, Panteona i još mnogih drugih znamenitosti. Rim je grad u koji ćete poželeti da se vratite.
Opšti podaci
Položaj: Rim, glavni grad Italije, nalazi se na reci Tibar, u italijanskom regionu Lacio. Smešten je na centralno-zapadnom delu italijanskog poluostrva i podeljen na 9 distrikta.
Klima: Rim ima pretežno umerenu i mediteransku klimu. Količina padavina varira i dostiže vrhunac u razdoblju između decembra i februara, a minimum je u letnjim periodima, u julu i avgustu. Iako je zemlja prilično velika, njom vlada klima tipična za sredozemne obale Italije. Najviša temperatura je tokom leta i prelazi često 30°C.
Jezik: zvanični jezik je italijanski.
Religija: najzastupljenija veroispovest u Italiji je katoličanstvo.
Kultura: kultura Rima je sveobuhvatna i u nju spada umetnost, visoka kultura, religija, latinski jezik, politika, arhitektura, kao i visoka moda i mediteranska kuhinja. Grad je osnovan davne 753. godine p.n.e. i još tada je bio glavni grad Rimskog carstva. Zbog svog društvenog i istorijskog značaja, Rim često nazivaju Caput Mundi, odnosno glavni grad sveta.
Hrana: nadaleko poznata italijanska kuhinja predstavlja pravi izazov za turiste koji se odluče da posete Rim. Artičoke predstavljaju pravi specijalitet i prave ih u najrazličitijih oblicima. S obzirom na činjenicu da su Jevreji živeli u Rimu od 1. veka p.n.e. veliki je njihov uticaj na italijansku kuhinju. Pored povrća, veliki su ljubitelji mesa, tako da su im poznati specijaliteti „Saltimbocca alla Romana”, teleći kotlet na rimski način koji se prekriva sirovom šunkom i žalfijom; zatim „Carciofi alla giudia”, artičoke koje su pržene u maslinovom ulju, tipični rimsko-jevrejski način pripreme, sa dodacima nane i belog luka. Zatim razne vrste pasti, od kojih je najpoznatija „Spaghetti alla carbonara”. Takođe, nikako ne smete da propustite da pojedete tradicionalno napravljenu italijansku pizu, koja je nastala upravo u ovoj zemlji.
Turističke atrakcije
Muzeji:
MACRO (Museo d’Arte Contemporanea di Roma, Rimski muzej savremene umetnosti), predstavlja Opštinski rimski muzej savremene umetnosti i nalazi se nedaleko od Trga Fiume severno od centra grada. Muzej je ogroman i u njemu su izložena dela kako internacionalnih tako i mladih lokalnih umetnika.
Dvorci i palate:
Anđeoska tvrđava (Castel Sant’Angelo), predstavlja prelep dvorac koji se smatra jednim od glavnih obeležja Rima. U početku je predstavljao mauzolej cara Hadrijana, ali je u 6. veku pretvoren u papsku tvrđavu, kada je Papa Grgur 590. godine naziva anđeoskom. U različitim periodima istorije, predstavljala je sklonište mnogim papama, upravo zbog svog tajnog prolaza.
Verski objekti:
Bazilika Sv. Petra, monumentalna građevina, nalazi se iznad mesta za koje se veruje da obeležava grob ovog sveca. Papa Julije II i njegov arhitekta Bramante 1506. godine srušili su originalnu građevinu, kako bi sagradili novu baziliku. Gradnja je trajala čitavih 120 godina, tokom koje su mnogi umetnici svetskog glasa dali svoj doprinos izgradnji i osmišljavanju iste. To su: Alberti, Bramante, Rafael, Peruci, Sangalo Mlađi i Mikelanđelo.
Ostale atrakcije:
Sikstinska kapela i Vatikanski muzeji (Sistine Chapel i Vatican Museums) predstavljaju jednu od najvećih atrakcija grada Rima. Sikstinska kapela, remek delo Mikelanđela, predstavlja vrhunac umetnosti tog perioda. Ukoliko se nađete na ovom lokalitetu, nikako nemojte da propustite da obiđete Rafaelove sobe, Etrurski muzej i Muzej Pija-Klementina.
Jedna od najvećih atrakcija Rima je gigantski Koloseum, dugačak 186 metara i širok 153 metra. Njegovu gradnju započeo je car Vespazijan 72. godine nove ere, da bi ga završio njegov sin Tit osam godina kasnije. U čast svečanog završetka radova na Koloseumu, Tit je organizovao igre koje su trajale 100 dana, tokom kojeg je ubijeno oko 5000 životinja. Moguće je posetiti i podzemne odaje gde se mogu videti masivni amfiteatri i ostaci skeleta, u kojima su gladijatori i zveri bili zatvoreni. U 5. veku nove ere borbe sa gladijatorima su zabranjene.
Panteon je po ugledu na grčki Partenon, najbolje očuvano drevno rimsko zdanje. Izgrađen u čast rimskih bogova, 608. godine pretvoren je u hrišćansku crkvu. U ranijim vekovima unutrašnjost je bila ukrašena statuama bogova, dok se danas u njoj nalaze grobnice kraljeva Vitorija Emanuela II i Umberta I, kao i slikara Rafaela.