Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Pragu

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Zbog svoje arhitekture nazvan „Grad hiljadu tornjeva“, a zbog svog bogatstva „Zlatni Prag“, glavni grad Češke Republike je često prvi izbor evropskih turista. U njemu je moguće dobro se provesti za manje novca nego u drugim evropskim metropolama, što ga čini privlačnim mladima, dok će njegova tradicija i tiha lepota građevinskih remek-dela privući i one kojima zabava nije u prvom planu.
Vatrometa će biti puno i biće ga svuda, ali se definitivno može najbolje ispratiti sa Starogradskog trga. Na velikoj bini Vjačeslavovog trga (Václavské náměstí), smenjivaće se poznati češki muzički izvođači. Ako želite da izbegnete gužvu, buku i petarde, to ćete najbolje učiniti u Gornjem gradu (Vyšehrad), gde istovremeno možete obići ruševine stare gotske tvrđave, kamen za koji se veruje da ga je ispustio đavo nakon borbe sa sveštenikom, skulpture i replike iz perioda češke istorije.
Za ljubitelje dočeka Nove godine u zatvorenom prostoru, tu su desetine klubova, diskoteka i kafića koji nude razne vrste muzičkog i drugog programa, vino i koktele, a moguće je odlučiti se i za doček Nove godine na brodu tokom prijatnog, romantičnog krstarenja. Jedna od varijanti koja vam je na raspolaganju je i doček Nove godine u nekom od restorana sa panoramskim pogledom od 360◦ na Prag.
Ako se odlučite da umesto gala koncerata, novogodišnji aranžman u Pragu posvetite degustaciji nadaleko poznatog točenog piva, u pabovima i pivnicama (npr. Vinohradský Pivovar) imaćete priliku da probate češke specijalitete kao što su grilovane pačije grudi.
Doček Nove godine u Pragu možete upotpuniti posetom nekom od kulturno-istorijskih lokaliteta, kao što su Praški zamak, Nacionalna galerija, Karlov most, Jevrejski grad, Astronomski sat, kao i desetine trgova i katedrala.
Od katoličkog Božića, pa sve do 1. januara, na bogato okićenim praškim ulicama niče novogodišnji vašar. Vjačeslavov trg, Trg republike i Starogradski trg su mesta gde možete pronaći kvalitetne i unikatne ručne radove, suvenire, igračke, ukrase ili predmete od drveta, keramike, vune ili čuvenog bohemijskog kristala, tj.stakla. Pojedini štandovi nude razne vrste novogodišnjih kolača, vruće vino i medovinu.
Tradicionalni obrok za novogodišnje veče obuhvata riblju čorbu, šarana sa krompir-salatom i kolače. Ipak, u restoranima se može pronaći specijalna, proširena ponuda, dok hoteli umeju da podignu cene za Novu godinu, zbog čega je poželjno izvršiti rane rezervacije. Rezervaciju morate unapred da izvršite ukoliko novogodišnji aranžman u Pragu želite da obogatite prisustvom na tradicionalnom gala koncertu u hali Rudolfinum.
Za Novu godinu se vezuju brojna sujeverja, običaji i predviđanja, poput onog da ako polomite 4 oraha za redom, porodica će vam biti zdrava cele godine, ili da nošenje jedne šaranove krljušti u novčaniku čuva bogatstvo da ne pobegne.
O Pragu
Prag je jedan od najlepših evropskih gradova, smešten u sam centar starog kontinenta, vekovima je odolevao najezdama i trpeo promene. Danas, transformisan u pravi kosmopolitski grad, ostao je dosledan svojoj tradiciji, te tako njegova istorijska lepota, koja oduzima dah, još uvek je nepromenjana. Sa nasleđem koje predstavlja kombinaciju monumentalne arhitekture i burne političke prošlosti, Prag je postao jedan od dragulja među evropskim metropolama. Grad piva i mostova, predstavlja jednu od primamljivijih destinacija kako evropskih, tako i svetskih putnika. Posebno je bajkovit u periodu zimskih meseci, kada mraz ukrašava statue i kipove duž čuvenog Karlovog mosta, a snežni pokrivač se nastani na vrhove gotičkih tornjeva.
Opšti podaci
Položaj: Prag se nalazi na severozapadu Rebublike Češke, na reci Vltavi. Ima oko 1,2 miliona stanovnika i nalazi se u „srcu Evrope”, jer je podjednako udaljen od svih njenih granica.
Klima: Prag ima umereno kontinentalnu klimu sa poprilično velikim temperaturnim razlikama u različito doba godine. Zime su pretežno hladne i suve, dok je sneg povremena pojava. Tokom zimskih meseci temperatura je redovno ispod nule, a može da ode i do – 10°C. Dolaskom proleća stiže i otopljenje, ali približavanjem leta, količina padavina se povećava. Pljuskovi su veoma česti, dok su temperature visoke do iznad 30 °C.
Jezik: Znanični jezik je češki, iako se u ovoj evropskoj metropoli često može čuti i engleski i nemački, kao i jezici susednih zemalja.
Hrana: Česi, kao i većina evropskih naroda svoju kuhinju zasniva na svinjetini i govedini, i to uz priloge kao što su valjušci, krompir ili pomfrit. Riblji specijaliteti nisu popularni među Česima, iako ih veoma dobro spremaju u restoranima. Ukoliko posetite Češku, preporučujemo vam da se zasladite sa slatkim valjušcima sa voćem, palačinkama ili sladoledom. Što se tiče pića, nikako nemojte da propustite da probate neka od najpoznatijih čeških piva i to u lokalnim pivnicama.
Turističke atrakcije
Muzeji:
Muhin muzej je jedan od poznatijih i u njemu mogu da se vide skice i fotografije. Takođe tu možete da vidite umetničke radove sa Muhinim čuvenim slovenskim devojkama sa valovitom kosom i plavim očima, obučenih u venčanice i lipovo granje. Takođe se tu nalaze i fotografije Muhinog pariskog studija, od kojih jedna prikazuje Gogena koji svira harmonijum. Imaćete priliku da vidite i sliku pod nazivom “Stara žena zimi”, kao i originalni primerak plakata sa glumicom Sarom Bernar kao Gizeldom.
Bedrih Smertana muzej: stalna izložba će vas upoznati sa životom i delima čuvenog kompozitora i direginta svetskih razmera, Smetanom.
Dvorci i palate:
Palata Valenštajn je veličanstvena građevina Albrehta od Velenštajna, generala habzburških armija. Podignuta je 1630. godine, a danas se u njoj održavaju zasedanja Senata Republike Češke. Veliku pažnju privlači freska na plafonu u Baroknoj Sali, na kojoj se nalazi Velenštajn kao ratnik kako drži uzde na kočijama. U drugoj Sali koja služi za audijenciju nalazi se freska boga Vulkana koji kuje u svojoj konačnici.
Praški dvorac, Česi ga najčešće nazivaju “Hrad”, predstavlja najpopularniju atrakciju u Pragu. Ako je verovati Ginisovoj knjizi rekorda, ovaj dvorac je najveći drevni dvorac na svetu, visok je 570 metara, a oko 128 metara širok, što je otprilike oko sedam fudbalskih terena. Istorija dvorca datira iz 9. veka, kada je princ Boživoj ovde osnovao utvrđenje. Tokom različitih perioda istorije dvorac je dograđivan, tako da danas predstavlja mešavinu arhitektonskih stilova iz raznih razdoblja.
Verski objekti:Hram Device Marije Tinske izgrađena u ranom gotičkom stilu poseduje dva visoka tornja od po 80 metara i mogu da se vide iz skoro svih delova grada. Jedan od arhitekata ove prelepe građevine je Petar Parlerž. Iako je spošljašnjost gotička, unutrašnjojst joj je većinom barokna.
Crkva svetog Nikole je barokna crkva građena u periodu između 1704. – 1755. godine. Za nju se kaže da je jedna od najlepštih baroknih crkava u Evropi jer se u njoj nalaze brojni umetnički eksponati izuzetne vrednosti. Ovaj hram predstavlja najdominantniju tačku Malostranskog trga i poznata je po tome što je u njoj svojevremeno svirao čuveni Mocart.
Katedrala svetog Vida je jedna od najmonumentalnijih katedrala u celoj srednjoj Evropi. Primarno je građena u gotičkom stilu, na njoj je moguće uočiti spoj stilova renesanse, gotike, baroka, ali i neogotike iz 19 veka.
Ostale atrakcije:
Karlov most predstavlja jednu od najomiljenijih lokacija za strane turiste. Već od 9 sati ujutru šetalište se pretvara u more turista koji pokušavaju da se provuku kroz gužvu uličnih prodavača i zabavljača, i to sve među baroknim statuama koji predstavljaju deo ograde mosta.
Astronomski sat predstavlja jednu od najvećih atrakcija u Pragu. Iako je pomalo nepregledan i nejasan za razumevanje, ovaj ogroman sat privlači bujicu turista svakodnevno. Napravljen je davne 1490. godine, a njegov tvorac je majstor Hanuš, koji je navodno bio slep, te tako nije mogao da napravi nijednu kopiju sata, ali mnogi kažu da je ta priča samo legenda.