Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Portugaliji

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Nova godina je u celom svetu najveseliji praznik, zbog čega volimo da ga provodimo okruženi ljudima koji su takođe srdačni i veseli. S obzirom na to da su temperamentni Portugalci upravo takvi, novogodišnji aranžman u Portugaliji se nameće kao pravi izbor za one koji žele da probaju nešto novo i provedu 31. decembar daleko od Balkana… Najveći gradovi, poput Porta i Lisabona biće ukrašeni raznobojnim lampicama, dok Santa Agueda, grad u centru Portugalije konkuriše za vlasnika figure najvećeg svetlećeg Deda Mraza na svetu, visoke 21 metar. Po novogodišnjoj rasveti naročito je poznata Avenija de Liberdade u Lisabonu.
Dobra vest za ljubitelje novogodišnjih vašara je da onaj u Lisabonu spada među 10 najboljih u Evropi. Loša vest je da se završava već 8. decembra, tako da će oni koji žele ovde da pazare ručne radove, ukrase i hranu morati da drugačije planiraju svoj dolazak…
Novogodišnji aranžman u Portu doneće vam odličnu atmosferu, besplatne koncerte i vatromet iznad reke Duero. Za njega se vezuje laskav epitet da je najveći vatromet na planeti, jer se koordinirano ispaljuje na više lokacija iznad celog grada. Veruje se da su grandioznost vatrometa i stepen sreće u Novoj godini usko povezani. S druge strane, Ginisova knjiga rekorda potvrđuje da je najveći vatromet na svetu u Portugaliji, ali ne u Portu, već na ostrvu Madeira, koja samo zbog ovog svog zaštitnog znaka, tokom novogodišnjih praznika privuče na hiljade ljudi.
Doček Nove godine u Portu održava se na nekoliko lokacija, dok je zvanična i najveća ona u “Avenida dos Aliados”, ispred skupštine grada. Porto, kao i drugi gradovi u Portugaliji (pre svega Lisabon) nudi mogućnost dočeka Nove godine na brodiću, uz krstarenje Duerom. Postoje različite varijante, u zavisnosti od toga koliko ste novca spremni da izdvojite, ali im je svima zajedničko šampanjac za zdravicu u ponoć.
Nakon dočeka Nove godine, turisti imaju priliku da se upoznaju sa znamenitostima mesta, istorijom, arhitekturom i ukusima tradicionalne kuhinje. Još jedan razlog je to što će prvog dana Nove godine svi muzeji i marketi biti zatvoreni, tako da isplanirajte ovaj dan za odmor, provod u klubu ili šetnju. Jedan od najboljih načina da se ovo upoznavanje obavi brzo je krstarenje rekom ili turističkim autobusom.
Osnovna tradicija tokom dočeka Nove godine u Portugaliji nalikuje onoj u Španiji – kombinacija šampanjca i 12 suvih zrna grožđa koja se jedu u ponoć, po jedno za sreću u svih 12 meseci naredne godine, uz obavezno zamišljanje želja. Za razliku od večine drugih zemalja u Evropi, ovde se neguje običaj oblačenja plavog veša kako bi se privukla sreća u Novoj godini, a lupanje šerpama simbolizuje teranje zlih duhova. Postoje i brojni neobični rituali, poput isplovljavanja stanovnika manjih mesta na more u ranim jutarnjim časovima 1. januara (Banhos de Mar) ili običaja prikupljanja drvene građe za veliku vatru u gradskom središtu za doček (Culto do Fogo).
Portugalci su majstori u pripremanju morske hrane – prženih oktopoda, račića i bakalara, ali i odrezaka u sosovima, gulaša i supa. Najslađa novogodišnja tradicija Portugalije je Bolo Rei kolač, šarena poslastica u obliku američke krofne, koja se jede od katoličkog Božića do Bogojavljenja. Sadrži dosta kandiranog voća i sušenog grožđa, koje je poređano i po površini tako da kolač dobije izgled krune (simbolično zbog praznika „Tri kralja“).
O Portugaiji
Portugalija je zemlja Zapadne Evrope, koja predstavlja jedan od najvećih evropskih dragulja. U prošlosti je bila jedna od najvećih pomorskih sila, i iznedrila je neke od najpoznatijih istaživača svih vremena.
Portugalija izlazi na Atlanski okean, i obiluje gradovima koji su velike turističke atrakcije. Kako gradovi, tako i manja mesta, posetiocima nude mnoštvo kulturno – istorijskih znamenitosti i spomenika. Mnoga od ovih znamenja su pod zaštitom UNESKO-a.
Portugalija je poznata i po prlepim selima koja krase beskrajni vinogradi, ali i planinskim predelima i liticama sa kojih se pruža pogled “na kraj sveta”.
Za turiste koji su obožavaoci vodenih sportova poput surfovanja i jedrenja, Portugalija predstavlja pravi raj. Međutim, ova zemlja raznolikog reljefa, turistima nudi odličan program vezan za atrakcije poput jahanja konja, pecanja, vožnje kajakom, ronjenje, kao i planinski biciklizam.
Opšti podaci:
Položaj: Republika Portugalija je zemlja jugozapadne Evrope koja izlazi na Atlanski okean. Na severu i istoku se graniči sa Španijom, dok je ostalim delovima oivičena Atlanskim okeanom. Arhipelazi u Atlanskom okeanu, Azori i Madeira, takođe pripadaju Portugaliji. Ova zemlja je podeljana na 308 opština, a one su podeljene na 4260 parohije.
Klima: U Portugaliji pretežno vlada mediteranska klima. Ova zemlja se smatra jednom od najtoplijih zemalja u Evropi. Zbog raznolikog reljefa prosečna godišnja temperatura varira, dok je u planinskim oblastima na severu oko 13 C, na jugu je prosečna godišnja temperatura 18C.
Jezik: Zvanični jezik u Portugaliji je portugalski.
Religija: Večinsko stanovništvo u Portugaliji je katoličke veroispovesti.
Hrana i piće: Najzastupljenije namirnice u portugalskom kulinarstvu su: plodovi mora, goveđe, praseće i kozije meso. Neki do najpoznatijih specijaliteta u Portugaliji su: „Acorda de mariscos” (paprikaš od škampa kuvan u vekni od hleba), “Caldo verde” (supa od kelja), “Carne de porco a Alentejana” (pečena svinjetina sa sosom od škampi). Nacionalni desert je pita koja se zove “Pastel de nata”. Kada su pića u pitanju, omiljeno portugalsko piće je vino.
Turističke atrakcije
Muzej “Calouste Gulbenkian” se nalazi u Lisabonu i sadrži brilijantnu kolekciju od preko 6000 umetničkih dela. Svojim opusom spaja neke od najvećih epoha zapadne i istočne evropske umetnosti.

Muzej savremene umetnosti u Portu se nalazi na samom početku Avenije Boavista. U ovom muzeju se nalaze dela arhitekte Alavra Siza Vieire, koji je takođe poreklom iz Porta.

Crkva Svetog Roka (Igreja de Sao Roque) se takođe nalazi u Lisabonu i njena spoljašnost je poprilično jednolična i bezizrazna. Datira iz perioda 16.veka i predstavlja veliku Jezuitsku građevinu. Njen enterijer sačinjen je od zlata i mermera koji potiče iz Firence. U njoj se nalazi čuvena kapela „Capela de Sao Joa Baptista“.

Crkva Santa Kruz nalazi se u Koimbri i izgrađena je u manuelskom i renesansnom stilu. Ova građevina je jednno od najboljih ostvarenja škole umetnosti u Koimbri i u njoj se nalaze grobovi prvih portugalskih kraljeva Alfonska Enrikea i Sanča I.

Centro de Recuperacao do Lobo Iberico je veliki centar nedaleko od Malveire. U centru je smešteno oko 20 vukova koji više ne mogu da žive u divljini. Smešten u šumovitoj dolini, cilj ovog parka je da pomogne razmnožavanje ove vrste čiji je broj u naglom opadanju.

Statua Kristijanu Ronaldu je napravljena u rodnom mestu ovog slavnog fudbalera, Madeiri. Nakon osvajanja titule evropskog šampiona 2016. godine, Portugalci su odlučili da se na ovaj način zahvale najboljem portugalskom fudbaleru svih vremena, Kristijanu Ronaldu.