Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Poljskoj

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Doček Nove godine u jednoj od najvećih zemalja Centralne Evrope usko je povezan sa tradicionalnim, porodičnim vrednostima i kao takav se najradije slavi uz bogatu trpezu sa porodicom i prijateljima. Na stolu se, za tu priliku, najčešće nađu kobasice i „Bigos“ – poljski gulaš napravljen od seckanog kupusa i više vrsta mesa. Imajući u vidu da se hladno predjelo najbolje služi sa pivom i votkom, za tu priliku se pripremaju pečurke, losos, jaja sa majonezom, dimljeni pileći štapići, pihtije, kolači od đumbira, čiz-kejk, dok se vruća jela služe sa dosta testa.
Mladi se danas rado i u velikom broju okupljaju na otvorenom, uz obaveznu flašu šampanjca s kojom se nazdravlja u ponoć, posećujući besplatne pop-kocerte. Jedan deo se odlučuje za proslavu po restoranima i klubovima.
O značaju koji se pridaje ovom događaju rečito govore pripreme koje ponekad traju i po mesec dana uoči 31. decembra. Lajt-motivi dočeka Nove godine u Poljskoj su društvenost, optimizam i dobro raspoloženje, uz geslo da „nije bitno kako i gde slavite, bitno je da niste u tome sami“.
U ovom delu Evrope, zime su hladne i suve, sa umerenom količinom snega, što znači da svoj novogodišnji aranžman u Poljskoj možete provesti i na nekoj od planina (prednjače Tatra planine), skijajući, surfujući, planinareći, obilazeći pećine, skačući paraglajderom. Sve je popularniji trend, naročito među mladima, da se pridruže nekoj od planinarskih tura i dočekaju Novu godinu u planinskim domovima i kolibama, uz kamin i vino, pa čak i u šumi, uz logorsku vatru. Osim što je romantičan i pun avanture, ovakav novogodišnji aranžman za mlade Poljake je nezaboravan.
Doček Nove godine u velikim poljskim gradovima ne može proći bez grandioznog vatrometa. U Varšavi se ovaj pirotehnički festival upražnjava u starom gradu, pored reke Visle.
Grad bogate istorije, Krakov, centralnu proslavu sa uobičajenim vatrometom pravi na Glavnom trgu (Rynek Główny) iz 13. veka, oivičenim crkvama i palatama. Pozorišta, klubovi i restorani organizuju svoj privatni novogodišnji program, a na trgovima nastupaju napoznatija svetska di džej imena.
Pojedini gradovi imaju tematske proslave Nove godine, kad se može čuti samo jedna vrsta muzike, npr. filmska, swing, twist, disko 80-tih, što je često bio slučaj sa Poznanjem. Lublin prednost daje porodici i proslavi uz artiste i zabavljače za manje uzraste, dok se u Vroclavu doček Nove godine bazira na vokalnim izvođačima i rok muzici.
O Poljskoj
Poljska predstavlja jednu od većih evropskih zemalja i posetiocima nudi veliku količinu sadržaja i kulturnih i prirodnih lepota u kojima mogu da uživaju. Od planina na jugu koje predstavljaju primamljive skijaške predele, do prelepih i starih gradova poput Varšave, Krakova, Gdanjska i drugih, ova zemlja obiluju raznličitim bogatstvima.
Poljska je zemlja sa ogromnim kulturnim nasleđem u skoro svim oblaskim društva. Upravo u Poljskoj u gradu Lođu, koji je bio tekstilni grad, razvila se prva fimlska škola iz koje potiče Roman Polanski.
Ova zemlja je poznata i po tome što je pretrpela velike gubitke u Drugom svetskom ratu, a i danas se na njenoj teritoriji nalazi najozloglašeniji logor svih vremena, Aušvic.
Poljska kultura se vekovima razvijala i na nju su vršili uticaj razni narodi. Pod pritiscima Germana, Rimljana i Vizantinaca kultura se menjala, ali je ipak sačuvala onu svoju autentičnu slovensku crtu.
Opšti podaci:
Položaj: Republika Poljska je zemlja Centralne Evrope i graniči se sa sedam zemalja. Sa Nemačkom na zapadu, Slovačkom i Češkom na jugu, Ukrajinom, Belorusijom i Litvanijom na istoku, a sa ruskom enklavom Kaljingradskom oblašću na severu. Na severu izlazi na Baltičko more. Regioni u Poljskoj se nazivaju vojvodstva, a oni su podeljeni na povajte, što je pandan našim okruzima i opštinama.
Klima: Klima u Poljskoj je većinom umerena, i kreće se od okeanske koja je pretežno zastupljena na severu, do kontinentalne koja je na jugu i istoku zemlje. Na zapadu je prelazni tip između ova dva. Leta su topla, a prosečna temperatura se kreće od 17 do 20 C. Zime su hladne i često se temperatura spušta ispod nule.
Jezik: Zvanični jezik u Poljskoj je poljski.
Religija: Većina stanovništva su katoličke verioispovesti.
Hrana i piće: Poljaci su veliki gurmani, ali se trude da ostanu verni tradicionalnoj pripemi hrane. To podrazumeva da su osnovne namirnice meso i povrće, bez modernih preliva koji su tipični za brzu hranu. Tradicionalna poljska jela su: „Bigos“ – sitno seckan kupus sa mesom; „Kabanos“ – to su duge, a tanke kobasice; „Pierogi“ – valjušci, koji mogu biti punjeni mesom, pečurkama, kupusom, sirom, ali postoji i slatka varijanta valjušaka. Heljda je takođe veoma zastupljena u poljskoj kuhinji. Kada je piće u pitanju, Poljaci vole vodku, ali su takođe veliki ljubitelji piva.
Turističke atrakcije
Muzeji:
Muzej Amber se nalazi u Gdanjsku i posebno je značajan što u njemu možete da pogledate postavku vezanu za istoriju Baltičkog zlata.
Nacionalni muzej je smešten u omanje selo Rogalin, koje je udaljeno12 kilometara zapadno od Kornika. Nekada je bilo sedište aristokratske familije (Racznynski). Ova familija je tu izgradila palatu u poslednjim decenijama 18.veka. Za vreme Drugog svetskog rata palata je opljačkana, ali nije uništena, tako da je ubrzo nakon rata nacionalizovana od strane države.
Muzej borbe i mučeništva se nalazi u mestu Treblinka i to je najveći nacistički logor, nakon Aušvica. U periodu 1942. -1943. godine, na ovom mestu je dnevno ubijano oko 2000 ljudi, uglavnom Jevreja.

Dvorci i palate:
Kraljevski dvorac se nalazi u Varšavi i predstavlja veoma masivnu građevinu od cigala. Krajem Drugog svetskog rata prvobitno izgrađena ova palata, bila je raznešena od strane nacista, međutim nakon rata je ponovo napravljena i predstavlja vernu kopiiju nekadašnje. Njeni koreni su iz 14. veka kada ju je izgradio Vojvoda od Mazovije. Vrhunac svoje lepote dostiže u 17. veku, kada je postala jedna od najlepših palata u Evropi. Od 1918. godine služi kao rezidancija predsednika republike.
Verski objekti:
Crkva Svete Marije se nalazi u Krakovu i predstavlja najvažnju crkvu nakon Vavelske katedrale. 1220. godine je prvobitno izgrađena, ali je pretrpela velika oštećenja za vreme najezde Tatara. Današnji izgled duguje periodu iz 15. veka, a autentična je po dve kule nejednake veličine.
Crkva Svetog Jovana predstavlja jednu od najstarijih crkvi, poreklom iz 12.veka. Urađena je većinom u gotičkom stilu, dok je zapadni ulaz napravljen u rimskom stilu.

Ostale atrakcije:
Skupština grada u Varšavi veoma je visoka građevina, a poseban izgled je postigla sa svojom kulom visokom 56 metara koja je pravougaonog oblika. Kula je izgrađena u šesnaestom veku i podseća na svetionik.
Vodo- toranj (Gizycko), sagrađen je 1990. godine i to u neogotskom stilu. On je snabdevao grad vodom sve do 1997. godine. Danas je ovo mesto gde se nalazi suvenirnica i kafe bar, a mnogima predstavlja jednu od glavnih atrakcija jer pruža neverovatno lep pogled na grad.
Logor Aušvic predstavlja najveći koncentracioni logor na svetu. Nacisti su mu dali to ime, inače se nalazi pored grada Osvjećnim, što su Nemci preveli na Aušvic. U njemu je ubijeno oko 1,3 miliona ljudi iz raznih delova Evrope. Najviše je ubijeno Jevreja (oko milion). UNESKO je Aušvic 1979. godine proglasio delom svetske baštine, pod nazivom „Aušvic – Birkenau – nemački nacistički koncentracioni logor smrti“.