Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove Godine u Parizu

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Za onog ko je dočekao 1. januar u najšarenijem gradu, Parizu, gradu svetla, ljubavi, romantike i dobre zabave, kaže se da je imao sreće. Možda je pravi trenutak da tu sreću priuštite i sebi, prenoseći je tako i u narednu godinu, koja uvek treba da bude bolja od stare. Novu godinu Francuzi zovu “la Saint-Sylvestre” po 33. papi iz vremena vladavine Konstantina Velikog.
Jedan od najpopularnijih načina dočeka Nove godine u Francuskoj je priključiti se dvodnevnoj novogodišnjoj paradi u Parizu. Avenija Šanzelize (“Champs-Elysées”) je centar dešavanja, gde zabava počinje 31. decembra oko 21 čas. Od tog trenutka, do sutradan u 18 časova, najpoznatija pariska ulica je zatvorena za saobraćaj. Hiljade ljudi ima priliku da uživa u nastupima umetnika, zabavljača i igrača, krećući se s njima polako do Trokadera, gde u ponoć počinje jedinstven vizuelni spektakl na Ajfelovoj kuli, svojevrsna igra svetla. Velikog gradskog vatrometa nema, ali ga u potpunosti nadomešćuju laseri, pojedinačni, privatni vatrometi i prizor Ajfelove kule. Na ulicama vise džinovske kugle i drugi ukrasi sa pravom šumom raznobojnih lampica.
Uoči dočeka, možete prošetati ulicama na kojima nikne „selo“ od drvenih kućica, tzv. novogodišnji vašar (“marché du Noel”). Na tezgama se mogu pazariti poslastice od đumbira, kuvano vino, sveće, ukrasi i ručni radovi, torte i novogodišnji kolači, igračke, nakit i domaća hrana, dok vam iznad glave vise šareni lampioni.
Nesvakidašnji način da dočekate Novu godinu u Parizu je poseta čuvenom Diznilendu. Magični luna-park za novogodišnje veče priređuje nezaboravne zabave, koje kulminiraju jednim zvaničnim vatrometom u Parizu, iznad dvorca Uspavane lepotice. O značaju ovog vatrometa dovoljno svedoči i to da se našao kao simbol na početku svih Diznijevih filmova. Ako se time pozabavite na vreme, možete pronaći hotelski smeštaj i u sklopu kopleksa Diznilenda.
Vaš novogodišnji aranžman u Parizu možete da upotpunite ako obiđete i Trijumfalnu kapiju i Monmartr, lokacije na kojima se svake Nove godine planiraju i sprovode specijalni događaji, nastupi, ali i gde se nalazi mnoštvo kabarea, klubova i barova. S obzirom na specijalan program koji pripremaju, u nekom od njih možete se dobro zabaviti ako želite da Novu godinu dočekate u zatvorenom prostoru.
Vrlo romantičan, a ne preterano skup način dočeka Nove godine u Parizu je krstarenje Senom. I ovde imate više mogućnosti – plovidba manjim brodićem, gde su u cenu uračunati muzički program i flaša šampanjca, ili većim plovilom, sa kompletnijim posluženjem, obilaskom nekih od najvećih znamenitosti Pariza (npr. Notr Dam) i uz obaveznu blagovremenu rezervaciju. U svakom slučaju, ovaj novogodišnji aranžman je originalan način da osetite zimsku idilu i ambijent okićenog Pariza. Jednu od najpoznatijih građevina gotske arhitekture, katedralu Notr Dam, obavezno posetite čak i ako se odlučite da ne krstarite brodom, jer će za novogodišnje veče oriti od horske pesme.
Još dva saveta za kraj: naučite nekoliko ključnih reči na francuskom. Francuzi nerado pričaju engleski, a izvesno je da će vaše poznavanje francuskog, makar i površno, kod njih ostaviti veliki utisak. Kad otkuca ponoć, ne zaboravite da se osmehujete, čestitate svima oko sebe i poželite im “Bonne Année“!
O Parizu
Pariz je glavni grad Francuske i predstavlja centar kulturnog, političkog, industrijskog i trgovačkog života cele države. Jedna od glavnih karakteristika Pariza su široke ulice, avenije i bulevari, a glavni delovi grada su: Montparnasse i Montmartre – brežuljak poznat kao umetnička četvrt. Poznati parkovi su: Tuileries, Champs-Élysées, Luxembourg, Bois de Boulogne, groblje Père-Lachaise, kao i hipodromi Longchamp i Auteuil. U Parizu se nalazi Univerzitet Sorbona, osnovan davne 1253. godine. Pariz je poznati i po tome što se u njemu nalazi jedan od najpoznatijih muzeja na svetu, Luvr, zatim Trijumfalna kapija i Alfelov toranj.
Opšti podaci:
Položaj: Pariz je glavni grad Francuske, leži na reci Seni i nalazi se u severnom delu zemlje. Zvanično je podeljen na 20 distrikata koji se zovu arondismani.
Klima: Za Pariz je karakteristična zapadnoevropska okeanska klima, a na nju povremeno utiče severnoatlanska struja. Tokom godine smenjuju se sva četiri godišnja doba, ima dosta padavina, a zime su umereno hladne.
Jezik: zvanični jezik u Francuskoj je francuski, iako se na graničnim predelima govori jezicima zemalja sa kojima se Francuska graniči.
Hrana i piće: Pariz je jedan od najpoznatijih gradova u svetu koji neguje dugu kulinarsku tradiciju. Francuzi su generalno poznati po istančanom ukusu, tako da ne čudi podatak da je francuska kuhinja jedna od najuglednijih na svetu. Sinonim za Francusku je sir i vino. Francuska je zemlja kojoj pripada trećina sveukupno proizvedenog vina u svetu. Nauku o vinu toliko su usavršili da se tačno zna koja vrsta vina se služi uz koje jelo i to bez izuzetka. Imajte na umu da vino nikako ne poručujete uz jako slatka ili kisela jela. A kada su sirevi u pitanju, Francuska je poznata po tome što ima 365 vrsta sireva, svaki za po jedan dan u godini. Najčešće se prave od kravljeg, kozjeg i ovčijeg mleka, a Francuzi ih obično jedu na kraju obroka jer pomažu pri varenju.Tipično francusko posluženje je tanjir sireva, minimum pet vrsta, a često i do 12 vrsta. Uz tanjir sireva obično se služe orasi, bademi, lešnici, senf i razne vrste hleba.
Turističke atrakcije:
Muzeji:
Luvr je najpoznatiji muzej kako u Parizu, tako i u celoj Francuskoj. Podigao ga je kralj Filip Avgust u ranom 13. veku, dok je sredinom 16. veka preuređen kako bi dobio namenu kraljevske rezidencije. 1793. godine pretvoren je u prvi nacionalni muzej u Francuskoj. Sve što je izloženo u muzeju sakupila je Vlada Republike Francuske u poslednjih pet vekova.
Muzej D Odosay posetiocima nudi mogućnost da uživaju u delima: Van Gogha, Renoara, Monea, Sezana, Maneta...
Pikasov muzej je jedan od najlepših u Parizu i sadrži Pikasovu ličnu zbirku.
Dvorci i palate:
Dvorac Versaj – je nakada bila rezidencija francuskih kraljeva Luja XIV, Lja XV i Luja XVI. Smeštena je jugozapadno od Pariza na nekih 11 hektara zemljišta, a okružena sa 815 hektara travnate površine i parkova. Po mnogima ovaj dvorac je nalpepši ne samo u Evropi, nego u celom svetu. Unutar zidina Versaja živelo je preko 6000 ljudi, a u dvorcu se nalazi znameniti stoni astronomski sat. Istorijski možda najznačajnija prostorija je dvorana ogledala gde je 1919. godine potpisan Versajski ugovor, kojim je okončan Prvi svetski rat. Nakon Francuske revolicije, dvorac je prestao da bude kraljevska rezidencija.
Verski objekti: Katedrala Notr Dam je impresivna gotička katedrala i predstavljala je inspiraciju Viktoru Igou za roman “Zvonar Bogorodičine crkve”. Katedrala je monumentalna i sagrađena je u ranom 12. veku. Predlažemo vam da se popnete na sam vrh, panorama Pariza je božanstvena.
Ostale atrakcije:
Ajfelova kula, simbol grada Pariza, sagrađena je 1889. godine. Ime je dobila po svom tvorcu Gistavu Ajfelu, a visoka je 324 metra, uključujući televizijsku antenu na samom vrhu. Sve do početka 30-ih godina 20-og veka ova građevina je bila najviša na svetu. Turistima ponekad prestavljaju mučenje dugački redovi za uspinjanje na vrh tornja, ali kada se popnete na vrh shvatićete da se čekanje isplati. U tom momentu, ceo Pariz vam je na dlanu.
Trijumfalna kapija je spomenik koji se nalazi na trgu Šarla de Gola. Podignuta je kao spomenik borcima za Francusku, posebno onim iz vremena Napoleonovih ratova. 1806. godine spomenik je projektovao Žan Šalgren, nakon bitke kod Austerlica. Za ovu građevinu se smatra da predstavlja neoklasičnu interpretaciju starorimskog Titovog slavoluka. Vajarski je dočarana simbolična borba gole fransucke vojske protiv bradatih nemačkih oklopnika. Trijumfalna kapija je visoka 51 metar, a široka 45 metara, Druga je po veličini u svetu, nakon one u Pjongjangu.