Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Nemačkoj

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Doček Nove godine u Nemačkoj se, pre svega, vezuje za tradiciju. Nemci neguju običaj porodičnih okupljanja uz bogatu trpezu, vino i pivo. Ovo ne znači da se mladi ne okupljaju na trgovima, klubovima i u restoranima. Tradicionalno piće uz koje se nazdravlja je “Glühwein”, mešavina crvenog vina sa začinima (cimet) i voćem (najčešće narandža), koje zagreva krv slavljenika na ulicama i trgovima velikih gradova. Ovaj napitak predstavlja vrelu nemačku verziju sangrije, koja se može pronaći u velikim količinama na svakom novogodišnjem vašaru. Svaki grad ima svoj centar manifestacije, na kom se organizuje bogat muzički program i vatromet.
Doček Nove godine u Nemačkoj obiluje običajima i ritualima za koje se veruje da teraju zle duhove i doprinose boljoj sreći u godini koja sledi. Na novogodišnje veče pale se baklje, sveće, fenjeri, ali i pirotehnička sredstva, uz glasne i razdragane povike. Za večeru se jede sočivo, jer se veruje da njegov oblik donosi novac. Preko noći se ispod stolnjaka ostavljaju mrvice hleba i so. Najbizarniji običaj vezuje se za nošenje riblje krljušti u tašnama i novčanicima, verujući da će tako biti bogatiji.
Turisti sa našeg podneblja iznenadiće se kad shvate da tradicionalna nemačka novogodišnja trpeza sadrži kiseli kupus, kao jedno od jela za koje se veruje da donosi blagoslov. Prednost se daje morskoj hrani i ribi, uz koju odlično idu šampanjac i vina. Pažnja koja se pridaje novogodišnjem obroku najbolje se ogleda u činiji supe, koja može biti od sočiva, šargarepe, graška… Da li su običaji topljenja sira u formi rakleta (“Raclette”) i fondua (“Fondue”), i njihovo prelivanje po raznim vrstama hrane preuzeti od Švajcaraca ili autohtono nemački, ne zna se. Ono što nam se posebno dopada je nemačko verovanje da prasići donose sreću, zbog čega ih za večeru možete jesti na razne načine - od šnicli, do figurica od marcipana!
Ako ste već prelomili da vaš novogodišnji aranžman bude u Nemačkoj, sledi vam još teža odluka - u kom gradu? Doček Nove godine u Minhenu će obeležiti čuveno bavarsko pivo, klizališta i gala koncerti klasične muzike u operi.
U multikulturalnom, višemilionskom glavnom gradu, Berlinu, na ulicama će se nalaziti reke ljudi u potrazi za slobodnim mestom u bogatoj ponudi klubova i restorana, ili naprosto slaveći na otvorenom u dobrom raspoloženju. Najviše će ih se okupiti oko Brandenburške kapije, gde će, kao i svake godine, biti održan vatromet najavljen kao gigantski. Prošle godine je na ovom mestu, uz mnogobrojne bine sa živom muzikom i di džejevima, Novu godinu dočekalo oko milion ljudi, u masi dužoj od dva kilometra.
Novogodišnji aranžman u Štutgartu proteći će u mirnoj, porodičnoj atmosferi, ali uz najpoznatiji i najstariji nemački novogodišnji vašar. Ispred dvorca (Schlossplatz) prodavaće se delikatesi poput karamelizovanog voća, čokolade, piva, šampanjca i vina, a uživo će nastupati brojni bendovi.
Ako ste, pak, željni toga da vaš novogodišnji aranžman u Nemačkoj bude divlji i razuzdan, Frankfurt je prvi izbor - klubovi će biti puni ljubitelja neobičnih žurki. Većina restorana rade tokom cele noći, dok će na ulicama biti karnevalska atmosfera. U ponoć sledi vatromet koji se može videti iz svih delova grada, ali najlepše sa glavne kule ili mostova na Majni.
Keln tradicionalno održava vatromet ispred Domstadt-a, ali najbajkovitiji doček doživeće oni koji se odluče za krstarenje Rajnom čiju površinu odblesci vatrometa i okićenih mostova boje u zlato.
O Nemačkoj
Savezna Republika Nemačka zauzima veoma dobar položaj u samom srcu Evrope. Već deceniju predstavlja primamljivu destinaciju za turiste iz celog sveta. Ovo je zemlja visoke kulture, bogate istorije, razvijenih sela i penušavog piva. Jedna od najzastupljenijih vrednosti ove zemlje je tolerancija, tako da su ljudska prava i slobode na veoma visokom stepenu razvoja. Glavni grad Nemačke je Berlin, koji je ujedno i najveći grad ne samo ove zemlje, nego i cele Evropske Unije (ukoliko izuzmemo London). Berlin već godina ima reputaciju hedonističke metropole, u kojoj je skoro sve dozvoljeno.
Opšti podaci
Položaj: Savezna Republika Nemačka je najveća država u srednjoj Evropi. Graniči se sa devet zemalja. Na severu sa Danskom, istoku sa Poljskom, jugu sa Austrijom i Švajcarskom, i na zapadu sa Luksemburgom, Francuskom, Belgijom i Holandijom. Ona je federacija i sastoji se od šesnaest država, koje se najčešće nazivaju regionima.
Klima: U Nemačkoj je klima umerena gde su česti zapadni vetrovi. Veliki je uticaj severoatlanske struje, kao i golfske na severu. Posledica ovih dveju klima stvara okeansku klimu na severozapadu i severu zemlje. Kiše su česta pojava, naročito leti. Zime su blage, a leta umereno topla.
Jezik: U Nemačkoj zvanični jezik je nemački.
Religija: Najrasprostranjenija religija u Nemačkoj je hrišćanstvo, gde su oko trećina stanovništva protestanti. Na jugu žive katolici, a čak oko milion stanovnika su pravoslavci (mahom su to Srbi, Grci i Rusi). Pored hrišćana, druga po brojnosti religija je islam.
Hrana i piće: Nemačka kuhinja je prilično jednostavna i drži se svojih tradicionalnih recepata. Glavni sastojci u kuhinji su meso i krompir, ali ova kombinacija može da se obogati još nekim povrćem i salatom. Na savremenu nemačku kuhinju uticele su pomalo Italija i Francuska. Glavni specijaliteti su: “Bratwurst” (grilovana kobasica), “Eisbein mit sauerrraut” (svinjski but sa pire krompirom), “Schwäbische maultaschen” (sočni štutgartski ravioli), “Eierpfannkuchen” (palačinke) i “Schwarzwälder kirschtorte” (takozvana torta “crna šuma”). Kada su pića u pitanju pivo je proizvod broj jedan. Nemačka posedujue oko 1200 pivara i svako pivo se razlikuje nekim svojim lokalnim ukusom.
Turističke atrakcije
Muzeji:
Muzej DDR se nalazi u Berlinu, i u njemu se može naučiti mnogo toga o životu iza “gvozdene zavese” tj. Berlinskog zida. Poseta ovom muzeju može vam biti veoma interesantna posebno ukoliko ste dosta čitali i ako ste informisani o ovom periodu nemačke istorije.
Muzej nemačke istorije, takođe se nalazi u Berlinu, govori o tome čime su se Nemci bavili u proteklih 2000 godina. U ovom muzeju se nalazi ogroman globus koji je nekada bio u kancelariji spoljnih poslova nacističke Nemačke. Na globusu se nalazi nekoliko rupa, koje su posledica od metaka.
Dvorci i palate:
Niederschönhausen palata, datira iz ranog 17. veka. Još davne 1691. godine Elektor Fridrih III, u ovoj skromnoj građevini uvideo je potencijal, tako da je njeno proširenje poverio timu athitekata iz Neringa i Eosandera.

Verski objekti:
Frauenkirche je velika katedrala u srcu Minhena, i često je nazivaju crkvenim Mont Everestom. U centru grada ne postoji ni jedna građevina ni približne visine kao ova crkva. Sa svojim kupolama na vrhu dostiže visinu od 99 metara.
Ostale atrakcije:
Brandenburška kapija se nalazi u Berlinu i to na Pariškom trgu. Kroz istoriju je imala značajnu ulogu jer je predstavljala granicu između Istočnog i Zapadnog Berlina. Za mnoge Nemce ova građevina predstavlja najveću znamenitost u Nemačkoj.
Hamburger Hafen - Hamburg je najveći lučki grad ovog regiona i jedna od najposećenijih znamenitosti je upravo luka, koja je najveća u Nemačkoj. Ovaj grad je kombinacija modernog i starog, a u okolini luke se nalaze brojni hoteli i ekskluzivni restorani.
Porta Nigra se nalazi u najstarijem nemačkom gradu Triru. Ova znamenitost je najbolje očuvan spomenik još iz rimskog perioda. Interesantan je i vodič koji vam otkriva tajnu Porta Nigre, jer je maskiran u rimskog vojnika.