Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Moskvi

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Novogodišnji aranžman u Moskvi je pun pogodak za ljubitelje tradicije, snega, dvoraca, istorijskih spomenika i duha starijih vremena, dok neće izneveriti ni one koji traže divlje žurke i gigantske vatrometne predstave.
U tom smislu, svakako da je doček Nove godine na Crvenom trgu najpopularnija besplatna opcija, jer iz prve ruke nudi uživanje u najvećem vatrometu u Ruskoj Federaciji koji se ispaljuje iznad Kremlja i Hrama Svetog Vasilija Blaženog. Naravno, morate doći dosta ranije kako biste zauzeli dobro mesto, što nije uvek dobra solucija ako je napolju veći temperaturni minus. Guranje i gužva mogu da se izbegnu tako što bi se u ovom vatrometu uživalo sa nekog drugog mesta, na primer sa Patrijaršijskog mosta. Postoje i druge lokacije na kojima će biti organizovan vatromet, doduše skromniji od onog na Crvenom trgu, poput Vorontsovskog parka, gde će, osim toga, posetioci moći da uživaju i u muzičkim nastupima. S obzirom na veličinu samog grada, u kom god pravcu da se uputite, naići ćete na neku od velikih i prostranih površina na kojima se organizovano slavi Nova godina.
Ukoliko mislite da je doček Nove godine u Moskvi isključivo vezan za vatromet – prevarili ste se. Na brojnim lokacijama po gradu organizuju se multimedijalni program, interaktivne predstave, zabave na snegu, igre za najmlađe, nastupi di džejeva i razna takmičenja.
Park Ermitaž slovi za najromantičnije mesto u srcu Moskve. Tokom zime, u Ermitaž parku možete popiti tople napitke, uživati u pozorištu senki, zanimljivim igrama ili projekciji kratkih filmova. Ova lokacija je mirna i zanimljiva, što je čini idealnom za posetu porodica sa decom. Ermitaž, koji je bio mesto inspiracije za brojne ruske umetnike, omiljen je i među zaljubljenim parovima.
Umetnički park Muzeon, poznat i kao Groblje palih spomenika, predstavlja prostor na kome se od 1992. sakupljaju statue iz vremena komunizma, iz svih bivših republika SSSR. Uobičajeno šetalište sa fontnama i mnoštvom klupa, za doček Nove godine pretvara se u ukrašenu pozornicu na kojoj će se odigravati igre lasera i svetla, zatim vatromet, a mesto možete naći i u mnogobrojnim barovima i obližnjim lokalima.
Posetioci koji odsedaju u hotelu imaće mogućnost da uživaju u organizovanim svečanim večerama u hotelskim restoranima, dok će ostali moći da biraju između luksuznih restorana, specijaliteta sa roštilja u pivnicama, nenametljivih kafića, disko klubova ili porodične trpeze. Tradicionalna novogodišnja trpeza obuhvata rusku salatu, haringu i šampanjac, ali se u ponudi neretko sreću i praseće pečenje, kavijar i pihtije. Rusi poseban gurmanski značaj pridaju pitama, od onih uobičajenih sa mesom ili ribom, do originalnih recepata koji se prenose sa kolena na koleno. Ukoliko ne želite da se ističete, zdravlju i sreći u Novoj godini nazdravićete uz čašu šampanjca, pre nego što se ponovo vratite na vodku.
Na mnogim mestima imaćete priliku da ispratite obraćanje ruskog predsednika naciji uoči ponoći, a glavno odbrojavanje biće rezervisano za sat na Kremlju. Za jaku zimu često upotrebljavamo epitet „sibirska“ ili „ruska“, tako da će vas ona štipati za obraze, možda će vam zasmetati gužva na ulicama ili rad gradskog prevoza u najluđoj noći. Ali ako je verovati mnogima koji su kroz ovo iskustvo prošli, novogodišnji aranžman u Moskvi je nešto što nikad nećete moći da zaboravite i rado ćete ga svima spominjati.
O Moskvi
Ako se neki grad može nazvati megalopolisom, to je onda Moskva. U njoj možete da sretnete najbogatije ljude na svetu, možete da popijete najskuplju šoljicu kafe, ali isto tako ovo je grad koji predstavlja spoj mnogih suprotnosti.
Moskva je grad širokih bulevara, prostranih trgova, i kao takva srdačno prima turiste iz celog sveta. Nekadašnja komunistička prestonica, danas je multikulturalni grad, ali je isto tako grad koji duboko ceni svoju prošlost i poštuje svoje pretke i istoriju. Na svakom uglu mogu da se vide neki delovi prošlosti ruskog naroda, od spomen obeležja, zdanja, muzeja…
Dosta toga se promenilo u odnosu na period posle Drugog svetskog rata. Danas turisti mogu da posete razne umetničke galerije, koje su nekada bile fabrike ili napuštena skladišta. Napomenuli bismo da su Rusi svetskoj umetnosti, kako muzici, tako i književnosti mnogo toga dali. Te tako ukoliko želite da odgledate neki od autentičnih komada u ruskim pozorištima ili prisustvujete nekom od koncerata, uvereni smo da će biti zastupljeni ili Čehov ili Čajkovski.
Moskva obiluje raznim restoranima govoto iz svih zemalja sveta, tako da ćete u ruskoj prestonici moći da jedete i suši, i picu, ali i neki od švajcarskih sireva i pijete neka od najboljih francuskih vina.
Opšti podaci
Položaj: Moskva je glavni i najveći grad Ruske Federacije. Nalazi se na reci Moskvi u Centralnom Federalnom distriktu evropske Rusije. Moskva je podeljena na deset administrativnih okruga i 123 diskrikta.
Klima: Klima u Moskvi je pretežno vlažna i kontinentalna. Leta su većinom topla, ali i vlažna, dok su zime prilično duge i veoma hladne.
Jeziik: Zvanični jezik u Moskvi je ruski.
Religija: U Moskvi je stanovništvo većinom pravoslavne veroispovesti.
Hrana i piće: Ruska kuhinja je mešavina različitih uticaja, od francuskog pa preko uticaja zemalja bivših članica Sovjetskog Saveza. Napomenuli bismo da se ruska kuhinja smatra jednom od najzdravijih i najkvalitetnijih na svetu. Neka od poznatijih ruskih jela su: boršč sa pavlakom, golupci sa mesom, peljmeni sa mesom, belim lukom i šargarepom, vinigret, blinčiki sa džemom. Isto tako moći ćete da uživate u specijalitetima od ribe (sleđ), kao i raznim vrstama gljiva. Kada su pića u pitanju, najpoznatije rusko piće je vodka.
Turističke atrakcije
Muzeji:
Memorijalni muzej kosmonautike (Memorialny Muzey Kosmonavtiki) je najpoznatiji muzej ove vrste u Rusiji. Smešten je u senci 100 metara visokog titanijumskog Svemirskog obeliska sa predivnim freskama. U blizini ovog lokaliteta nalazi se Kuća ruskih naroda, koji ima zlatan toranj visok 35 metara, a na njegovom vrhu se nalazi ogomna zvezda. Fontana prijateljstva naroda nalazi se na sredini trga od devet paviljona kojima se odaje počast sovjetskim naučnim dostignućima. Ispred muzeja se nalaze dve putničke letelice, kao i jedna raketa nalik na onu u kojoj je Jurij Gagarin leteo u svemir.

Dvorci i palate:
Caričina palata se nalazi na šumovitom brdu u jugoistočnom delu Moskve. Ona predstavlja modernu verziju egzotičnog letnjikovca čiju je gradnju započela Ekatarina Velika 1775. godine, ali je nikada nije završila. Vasilij Baženov je bio arhitekta koji je deset godina radio na ovoj palate, ali je onda otpušten i carica je unajmila novog arhitektu, Matveja Kazakova, ali ni on nije završio projekat. 2007. godine Vlada Ruske Federacije je napokon završila ovu palatu koja danas izgleda prelepo.

Verski objekti:
Crkva Hrista Spasitelja je prvobitno bila izgrađena u periodu od 1883. do 1889. godine, i njom se zapravo obeležila pobeda Moskve nad Napoleonom. Nažalost, Staljin je 1930. godine naredio da se crkva demolira. Ubrzo nakon rušenja, na tom mestu je urađen ogroman plivački bazen na otvorenom. Međutim, moskovski gradonačelnik Jurij Lužkov je doneo odluku da se crkva ponovo oživi, a gradnju su finansirali svi slojevi društva. Završena je 1997. godine.

Ostale atrakcije:
Park Gorki je dobio ime po Maksimu Gorkom i omiljeno je mesto svih stanovnika Moskve. Rado dolaze u ovaj park kako bi se sklonili od gradske verve i uživali u lepoti vrtova. U blizini se nalazi i zbirka sovjetskih skulptura koju možete da pogeldate.
Crveni trg je najpoznatiji trg u Moskvi. On je oivičen sa Kremljom, Hramom Vasilija Blaženog i robnom kućom GUM. Ovaj veliki prostor je dug oko 700 metara, a dugo je služio za održavanje majskih parada. Od 1990 godine Crveni trg i Kremlj se nalaze na spisku UNESKO-ve svetske baštine.
Kremlj predstavlja najpoznatiju i najupečatljiviju zgradu u Moskvi, ali i u celoj Rusiji. Gradnja ovog zdanja počela je 1147. godine, ali konstrukcija koju danas vidimo je iz perioda 15. i 16. veka. Ova zgrada je bila veoma značajna za razne vlasti tokom ruske istorije, a danas predstavlja jednu od najvećih atrakcija grada.
Lenjinov mauzolej se nalazi na istočnoj strani kremlja, i upravo na ovom mestu sahranjen je Lenjin. Osnivač Sovjetskog Saveza, Lenjin, umro je 1924. godine, a njegovo telo je balsamovano i položeno u kristalni kovčeg unutar mauzoleja.