Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Mađarskoj

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Doček Nove godine je jedna od najvećih globalnih proslava na svetu, jer se na svečani način ulazi u novu i ispraća stara godina. Odbrojavanje i slavlje u ponoć je nešto uobičajeno bez obzira na to gde se nalazite u svetu. Doček Nove godine u većini zapadnoevropskih zemalja zove se Silvester. Bilo da su katolici ili protestanti, narodi u Zapadnoj Evropi ovaj praznik obično dočekuju u porodičnom ambijentu ili sa prijateljima. Ukoliko želite da osetite delić drugačije kulture i tradicije, a da se ne udaljavete više od par stotina kilometara od Beograda, preporučujemo vam da odaberete odgovarajući novogodišnji aranžman za Mađarsku.
Mađari su poznati gurmani, samim tim i ne čudi običaj da pripremaju veoma bogatu novogodišnju trpezu. Ako se tokom novogodišnjih praznika nađete u Mađarskoj, pripremite se da jedete pečenu svinjetinu i povrće. U Mađarskoj skoro da neće biti domaćinstva koje će spremati živinsko meso za doček Nove godine, jer se veruje da ono donosi nemaštinu. Sočivo uz svinjetinu je po verovanju Mađara nešto sasvim suprotno, i ono donosi prosperitet, novac i sreću ukućanima.
Najveća javna novogodišnja žurka dešava se u Budimpešti, mada doček Nove godine u poznatim mađarskim banjama postaje sve primamljivija destinacija. Bilo da se nađete na Trgu Franca Lista, Vorosmarti Trgu, očekuje vas luda zabava. Uz čašu šampanjca, kuvanog vina ili punča, zvuke mađarskih čardaša i velelepni vatromet doček Nove godine u Mađarskoj može da bude prava prilika da se odlično provedete i zabavite.
Ukoliko planirate da samo jedan dan provedete u Mađarskoj prestonici obavezno posetite neke od glavnih kultrno istorijskih zdanja, kao što su: Trg heroja, Kraljevska palata, Bazilika Svetog Stefana, Narodni muzej, i predivnu građevinu mađarskog Parlamenta.
Prošetejte ulicom Vaci i osetite duh ovog podneblja. A ukoliko ste radoznali, prava je prilika da vidite i mađarski metro, koji predstavlja prvi metro u svetu (ako izuzmemo onaj u Londonu). Upravo na ovom mestu možete da probate i pravi mađarski specijalitet, Žerbo kocke, koje predstavljaju pravu poslasticu.
Jedna od interesantnijih žurki za doček Nove godine u Budimpešti je na Dunavskom Trgu, gde možete da uživate u zvucima mađarskog folklornog ansambla, a možete da se odlučite i za romantičnu plovidbu brodom na Dunavu uz zvuke cimbala i igru čardaša. Mađarski muzički opseg se kreće od rapsodija Franca Lista pa sve do narodne muzike inspirisane pesmama i muzikom Roma.
Degustacija vina u Budimskom dvorcu svakako predstavlja jednu od posećenijih atrakcija u novogodišnjoj noći, ali da biste učestvovali u ovom događaju, morate karte da rezervišete na vreme.
S obzirom na činjenicu da su Mađari prilično sujeverna nacija, ne treba da iznenadi činjenica da uoči dočeka Nove godine prave ogromnu buku kako bi isterali zle duhove iz svog domaćinstva. Isto tako, ne preporučuje se da domaćice šiju tu noć, niti da se ide kod lekara, radi dobrog zdravlja. Ako se odlučite da Novu godinu dočekate u nekom od mađarskih sela, imaćete priliku da budete deo običaja spaljivanja strašila, koje se zove Džek Strou, kao simbol ritualnog teranja zla i dolaska dobra i sreće u domaćinstva svih žitelja sela.
Opšti podaci
Položaj: Republika Mađarska je zemlja koja ne izlazi na more i nalazi se u Centralnoj Evropi. Graniči se sa Slovačkom na severu, Ukrajinom i Rumunijom na istoku, Srbijom i Hrvatskom na jugu, Slovenijom na jugozapadu i Austrijom na zapadu. Administrativno je podeljena na 19 okruga, a okruzi su dalje podeljeni na 174 pod-regiona.
Klima: Mađarska ima kontinentalnu klimu. Leta su pretežno topla, a zime vlažne, tako da tokom novogodišnjih praznika može da vas očekije sneg ukoliko se odlučite za novogodišnje putovanje u Mađarskoj.
Jezik: Zvanični jezik je mađarski.
Religija: Veroispovesti u Mađarskoj su: katoličanstvo, pravoslavlje, judaizam.
Hrana: mađarska kuhinja je karakteristična po jakim ukusima i pikantnosti. Jedno od najpoznatijih mađarskih specijaliteta je Gulaš (paprikaš ili supa). Takođe su majstori u spremanju ribljih specijaliteta, a posebno riblje čorbe. Jelima dominira ukus mlevene crvene paprike, tako da ne čudi činjenica da su majstori u pripremi i drugih vrsta paprikaša: pileći, jagnjeći, sa povrćem i knedlama.
Turističke atrakcije u Mađarskoj:
Najpoznatije turističke atrakcije koje biste trebali da obiđete ukoliko posetite Mađarsku su: Ribarska kula, Parlament, Ulica Vaci, Grobnica Gul Babe, Most slobode, Kuća terora, Trg Heroja, Brdo Gelert, Lančani Most, Okrug Kastl, Avenija Andraši...
Ribarska kula (Halászbástya) ime je dobila po velikoj ribljoj pijaci koja je na tom mestu postojala u srednjem veku. Ova tvrđava je izgrađena tek 1902. godine kao dodatak arhitektonskoj celini uz Matijinu crkvu. Izgleda kao srednjevekovna građevina, a pogled sa kule pruža fantastičan pogled na celu Budimpeštu, samim tim predstavlja omiljenu destinaciju turista. Za posetioce, kula je otvorena 24 sata dnevno.
Zgrada Parlamenta je sedište vlade Republike Mađarske. Radovi gradnje su trajali od 1885. do 1904. godine (a zvanično je otvorena 1896. godine u čast hiljadugodišnjice zemlje), danas predstavlja jedan od nalepših spomenika gotskog stila u Budimpešti. Visina Parlamenta je 96 metara (simbolično zbog godišnjice osnivanja i godine otvaranja). Jedan deo zgrade je otvoren i za turiste, tako da se mogu videti statue istorijskih ličnosti, freske, vitraži i druge umetničke vrednosti. Posetiocima je posebno interesantna Sveta kruna koja se nalazi i na grbu Mađarske i predstavlja deo postavke glavnoj hali.
Vaci ulica (Váci utca) je centralno gradsko šetalište u Budimpešti i ulica koju poseti skoro svaki turista. Puna je butika najpoznatijih svetskih brendova, restorana, kafea, suvenirnica, ali i istorijskih građevina. Ulica Vaci se nalazi u neposrednoj blizini Dunavskog keja, između mostova Slobode na južnoj i Eržebet na severnoj strani.
Gul Babinu je osmougaona grobnica koju su napravile Otomanske vlasti u Mađarskoj između 1543. i 1548. godine. Ovaj spomenik kulture je jedan od retkih preostalih podsetnika na tursku vladavinu u Mađarskoj.
Most slobode (na Mađarskom Szabadság híd) je jedno od glavnih mesta za sastanke u Budimpešti. Dugačak je 333,6 metara i predstavlja najkraći most u gradu. Nalazi se na južnom kraju ulice Vaci i povezuje brdo Gelert na budimskoj strani sa Velikom gradskom tržnicom koja se nalazi u Pešti.
Kuća terora je mesto gde možete čuti mnogo toga o nacističkom i komunističkom režimu u Mađarskoj. Informativni sadržaji u obliku letaka rađeni su na više jezika i mogu pomoći pri razumevanju smisla ove građevine.
Trg Heroja je jedno od najmonumentalnijih kulturno – istorijskih spomenika u Budimpešti. Ukoliko se prošetate niz Andraši aveniju prema Oktogon gradskom parku, ova građevina će vam svakako privući pažnju sa 40 metara visokim stubom i statuom na njegovom vrhu. Spomenik je sagrađen 1896. godine.
Gelert brdo je 140m visoko brdo koje se izdiže iznad Dunava u Budimu. Za ovo brdo je vezana legenda da su veštice svake noći posećivale brdo i jahale na leđima ljudskih bića.
Lančani most (Széchenyi lánchíd) je most koji nudi jedan od najlepših pogleda na Dunav noću. Most je otvoren za građanstvo 1849. godine, a građen je 7 godina. Ime je dobio po grofu Ištvanu Sečenjiju (István Széchenyi) koji je inicirao gradnju mosta u trenutku kada zbog jake zime nije mogao da pređe Dunav i tako nedelju dana kasnio u Beč gde mu je umro otac. Tada je odlučio da sagradi jedan od najlepštih mostova u Budimpešti. Lančani most se nalazi u blizini glavnih turističkih objekata u gradu: Parlamenta, Vaci ulice, Bazilike sv. Ištvana itd.
Castle Okrug se nalazi nedaleko od Lančanog mosta i prestavlja atrakciju za turiste jer je prepun velikih istorijskih spomenika, interesantnih muzeja, ali i kafića i restorana.
Andraši Avenija je duga 2,5 km i povezuje gradski park sa centrom grada. Može se reći da počinje na Trgu heroja i proteže se sve do bazilike Svetog Stefana. Nalazi se na UNESCO-voj listi od 2002. godine.