Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Lisabonu

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Novogodišnji aranžman u Lisabonu je prilika da osetite egzotiku dalekih predela, a da ostanete u Evropi. Glavni grad Portugalije se stalno razvija, obogaćuje i izgrađuje, a o njegovoj bogatoj kulturi i istoriji govore dela pisaca, slikara i vajara, kao i mnogobrojne ekspedicije moreplovaca koji su širili uticaj Portugalije po celom svetu.
Glavno mesto za doček Nove godine u Lisabonu je „Praça do Comércio” što na portugalskom znači Trg trgovine, poznatiji i kao Dvorište palate, sa statuom kralja Hosea I na konju u sredini. Ovde zabava počinje već u ranim večernjim časovima, uz nastupe poznatih portugalskih bendova koji sviraju do ponoći. Tada sledi veliki, zvanični vatromet. Od najveće reke Iberijskog poluostrva, Težo (ili Taho) Trg deli svega nekoliko metara, dok se, šetnjom uz obalu, može stići i do pogleda na morsku pučinu. Baš ovim putem stiže se do najpopularnije besplatne alternative za doček Nove godine kod Kule Belem („Torre de Belém“), podignute u 16. veku. Ulicama vlada karnevalska atmosfera, jer ima dosta maskiranih ljudi, akrobata i žive muzike.
Za one koji bi radije da izbegnu veliku gužvu, pojedinačne vatromete i petarde, kao i hladnoću, na raspolaganju stoje brojni klubovi, restorani i diskoteke koje u sklopu novogodišnjeg aranžmana u Lisabonu imaju vrlo primamljive ponude. Među njima su terasa sa pogledom na reku Težo i vatromet iznad glavnog trga, nastupi di džejeva, večere i kokteli u restoranima na krovovima zgrada odakle se pruža panoramski pogled na svetla Lisabona. Izbor lokacije za doček Nove godine u Lisabonu mogu da budu i jefitinije varijante klubova sa tematskom muzikom po vašem ukusu i pena-partijem.
Krstarenje rekom i jednim delom mora deluje kao zanimljiva opcija za one sa dubljim džepom, naročito ako se zna da postoji mogućnost da iznajmite ceo brodić za sebe i svoje prijatelje. Na ovaj način vatromet možete posmatrati doslovce „iz prvog reda“ bez opasnosti da vam naudi nepažljivo bačena petarda.
Restorani za doček Nove godine u Lisabonu pripremaju bogat novogodišnji meni. Na njemu se nalaze dubokoprženi trouglovi ili vrećice od tankog testa („samosas“) sa raznim punjenjima (mocarela, povrće, meso), kanape od jastoga, file-minjon sa slatkim krompirom, račići i školjke, svinjski odresci, flambirane banane sa čokoladom, roštilj, rižoto sa pečurkama… Za one koji bi da se drže tradicionalne portugalske kuhinje, pravi izbor bi bili „Cozido a Portuguesa“ (jedan od najčuvenijih gulaša na svetu koji sadrži gotovo sve vrste mesa), „Bacalhau à brás“ (salata od bakalara) ili „Arroz de Pato“ (pirinač sa raskuvanim pačijim mesom). Interesantno je da Portugalci spravljaju jednu vrstu ovčijeg sira koju je gotovo nemoguće naći izvan Portugala, pod nazivom „Serra“. Iz Portugala se nemojte vratiti bez suvenira u vidu tzv. čokoladne salame, velike poslastice koju možete kupiti u gotovo svakom lisabonskom marketu.
Ako se odlučite da novogodišnji aranžman provedete u Lisabonu, upoznaćete grad sa žurkama koje su, po mišljenju mnogih, luđe od madridskih, hranom koja je ukusna, zdrava, sofisticirana i pristupačna, te pop-kulturom koja daje svežinu ulicama i raspoloženju njegovih vedrih i nasmejanih stanovnika. Iako će vam morska klima prijati, turisti koji su se vratili iz Lisabona kažu da su njegove živopisne ulice ono što će im najduže ostati u sećanju.
O Lisabonu
Lisabon je glavni grad Portugalije i grad koji izlazi na Atlanski okean. Najveća je luka svoje zemlje, a klima u Lisabonu je fantastična, što podrazumeva konstantno pirkanje vetra i veliku količinu sunčanih dana u godini. Lisabon je grad koji vas doslovce mami da ga konstantno istražujete. Atmosfera u gradu je veoma pozitivna, kao i narod, tako da ćete uživati u širokim i živopisnim ulicama, ali i kvartovima koji odišu posebnom kulturom.
Lisabon je administrativni, privredni i kulturni centar države, i u njemu su smešteni svi glavni državni organi. Sedište je nadbiskupije i veliki edukativni centar regiona. 1994. godine, proglašen je Evropskom prestonicom kulture.
Arhitektura Lisabona je monumentalna i bogata. Stilovi gradnje su raznoliki i postoje zdanja građena u stilovima poput: romanskog, gotičkog, baroknog, stilu moderne i post – moderne umetnosti.
Opšti podaci:
Položaj: Lisabon je glavni grad Portugalije, ujedno i najveći. Smešten je na zapadnoj obali Iberskog poluostrva, a opština Lisabon obuhvata 53 gradske parohije (fregvesije).
Klima: Lisabon je karakterističan po prijatnoj klimi. Iako je pretežno u mediteranskom pojasu, na njega utiče delimično i suptropska klima. Zime su blage i prijatne, dok leta mogu da budu izuzetno topla.
Jezik: Zvanični jezik u Lisabonu je portugalski.
Religija: U Lisabonu većinsko stanovništvo je katoličke veroispovesti.
Hrana i piće: Poznatiji specijaliteti u Lisabonu su “Sardinhas assadas” (sardine na grilu), “Pasteis de bacalhau” (bakalar), “Caldo verde” (čorba od krompira i zelja sa kobasicom). Što se tiče poslastica tu su “Arroz doce” (puding od pirinča sa cimetom), “Leite crème” (krem od mleka, jaja i uprženog šećera). A kada su pića u pitanju, veliki su obožavaoci espressa.
Turističke atrakcije
Dvorac Sv. Đorđa (Castelo de São Jorge) je toliko veliki da se može reći da se izdiže iznad Lisabona. Dvorac datira još iz perioda petog veka i preživeo je razne struje koje su prolazile ovim područjem.

Muzej Kalusta Gulbenkijana (Museu Calouste Gulbenkian) je čuven po svom izuzetnom kvalitetu i širini, a u njemu se nalazi epska zbirka zapadnjačke i istočnjačke umetnosti. Takođe, ovde možete da vidite pozlaćene egipatske mumijske maske, mesopotamijske urne, kao i raskošne persijske tepihe i porcelan iz doba dinastije Ćing. U muzeju se nalaze i dela Rembranta, Van Dajka i Rubensa. A možda i najveća atrakcija u muzeju je zbirka nakita Renea Lalika, u kojoj se nalazi čuveni “Vilin-konjic”.

Muzej dvorca Ažuda (Museu do Palácio Nacional da Ajuda) predstavlja grandiozni neoklasični muzej koji pripada kompleksu Kraljevske palate. Muzej je peživeo razne periode uništavanja, a danas je prelep prostor, sa divnom zimskom baštom.
Isusova crkva (Igreja de Jesus) predstavlja arhitektonsko čudo Setubala. Sa svojom predivnom spoljašnošću boje peska, jedno je od najranijih primera manuelske arhitekture, i ukrašena je gargojlima i malim izuvijanim tornjevima. Unutrašnjost crkve je takođe urađena u istom stilu.

Toranj Belem se nalazi u četvrti Santa Maria de Belem u Lisabonu. Predstavlja originalan primer portugalskog kasnogotičkog manuelinskog stila. Od 1983. godine zajedno sa Jeronimitskim manastirom, upisan je u UNESKO-v spisak svetske baštine.
Jeronimitski samostan (Mosteiro dos Jerónimos) je takođe remek-delo manuelske arhitekture. Neobične i zamršene dekoracije ovog zdanja, umetnicima već decenijama predstavljaju veliku inspiraciju.