Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Krakovu

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Novogodišnji aranžman u Krakovu nudi dve glavne mogućnosti - diskretna proslava u krugu prijatelja u restoranu, klubu ili na brodu, ili luda, karnevalska žurka sa mladima na glavnom gradskom trgu. I za jednu i za drugu opciju potrebno je pripremiti se dosta ranije, tj. izvršiti rezervacije kako biste imali najbolje mesto po najprivlačnijoj ceni. Klubovi, na primer, karte počinju da prodaju početkom novembra, tako da su do decembra već sve rasprodate. Gotovo svi u ponoć organizuju neko iznenađenje u formi vatrometa, pene, mehurića, balona ili konfeta. Doček Nove godine na trgu možda nije potrebno rezervisati, ali ukoliko putujete iz Beograda za Krakov, karte je svakao poželjno da kupite unapred, posebno što rana rezervacija nudi popuste i pogodnosti.
Prošlogodišnjoj žurci na glavnom trgu Krakova (Rynek Główny) prisustvovalo je 150.000 ljudi. Multimedijalni šou-program trajao je preko 6 sati, sa preko 50 muzičkih izvođača na specijalnoj pozornici. Snopovi svetla lasera i drugih svetlosnih instalacija videli su se izvan Krakova. Tačno pred ponoć počinje odbrojavanje sa katedrale Sv. Marije, koje kulminira kad sa zvonima otpočne i glavna pirotehnička predstava.
Poljaci se sve češće odlučuju da dočekaju Novu godinu u planinskim domovima i selima, od kojih je najpoznatije Zakopane, udaljeno od Krakova oko 2 sata automobilom. Druženje u prirodi, uz zimske sportove i logorske vatre, sa prelepim pejzažima prirode, prilika je da se mladi među sobom upoznaju i ostvare prve ljubavi. Međutim, ako mislite da doček Nove godine u selu zvuči dosadno i neprivlačno, imajte na umu da ono što Zakopane nudi teško možete sve da isprobate čak i da imate deset dana na raspolaganju - vožnja snežnim sankama ili sankama koje vuče konjska zaprega, balovi, snežna ekspedicija sa bakljama u planinu, folk-žurka, samo su delić ponude za vaš potencijalni novogodišnji aranžman unutar ušuškane, okićene, šumovite idile.
Krstarenje Vislom, kao romantična mogućnost, neće biti moguće, jer nećete moći da pronađete veliki brod-restoran sa uključenom večerom i pićem, ali vam svakako stoji na raspolaganju razgledanje grada manjim brodićem. Pod uslovom da rekom ne plove sante leda.
Ljubitelji novogodišnjih vašara, najčešće roditelji sa decom, neće biti uskraćeni ukoliko se odluče za novogodišnji aranžman u Krakovu. Sneg koji često pada oko Nove godine i obeli sve ulice drugog najvećeg grade Poljske, učiniće atmosferu vašara bajkovitom. Najzadovoljniji će biti tragači za poklonima, jer prodavci nude ručne radove i pletenu garderobu, nakit, igračke, porcelan, drvodeljske radove, ukrase i slatkiše od kojih ide voda na usta. Ringišpil i artisti se podrazumevaju. Interesantno je da vašar počinje već krajem novembra, što ostavlja dovoljno vremena za posetioce da ga obiđu barem jednom.
Ekstremno bogata istorija, od mongolskih osvajanja do Hladnog rata, ostavila je iza sebe toliko obeležja da novogodišnji aranžman u Krakovu ozbiljnom posetiocu ne bi smeo da se svede na uživanje u muzici i alkoholu. Krakov ima dva glavna dela, Stari grad i Kazimir, koja razdvaja dvorac. Krakov obiluje starinskim dvorištama, kamenim skulpturama, kulturnim blagom, bogatim umetničkim delima, vinskim podrumima, spomenicima, slanim rudnicima sa velelepnim lusterima i podzemnim muzejima od kojih su neki pod zaštitom UNESCO-a. Prelazak iz Kazimira u jevrejski kraj, Podgorje, vratiće vas decenijama unazad, u mračna vremena nacističkih progona i „kolevku“ Šindlerove liste.
Što se hrane tiče, nemojte da vas zbune njeni neobični nazivi na poljskom jeziku - sva jela biće vam poznata, od supe, mesa i krompirića, do šunke, kobasica, gulaša i kolača (čokoladnih sa đumbirom, piramidalnih kolača, do poljskih čiz-kejkova, koji svojom teksturom odudaraju od onih na koje ste navikli), dok se akcenat za Novu godinu stavlja na specijalitete od ribe. Poljaci obožavaju vodku, od kojih su najčuvenije marke Belvedere i Šopen.
O Krakovu
Krakov je jedan od dva najveća grada u Poljskoj, a 2007. godine je proslavio svoj 750. rođendan. Ovaj grad se smatra najvećim adutom Poljske, a vekovima unazad je upijao istoriju i kulturu, tako da je danas riznica renesansne i gotičke kulture. Grad nije mnogo uništen tokom Drugog svetskog rata, tako da nijedan drugi poljski grad ne može da se pohvali tolikim brojem istoriskih i kulturnih spomenika i građevina. Iako nije glavni grad, Krakov mnogo smatraju kulturnim sedištem Poljske. 2000. godine od Evropske Unije je dobio titulu Evropskog sedišta kulture za tu godinu. U njemu se nalaze neki od najboljih poljskih muzeja, ali i nekoliko poznatih pozorišta.
Krakov je ujedno i veoma poželjan za mlade, jer se u njemu nalazi veliki broj mesta za izlazak i dobar noćni provod. U gradu je registrovano na stotine restorana, barova, i muzičkih klubova, a populacija koja ih posećuje najčešće se za njih opredeljuje po svom muzičkom ukusu.
Opšti podaci:
Položaj: Krakov je drugi po veličini gradova u Poljskoj, odmah nakon Varšave. Predstavlja glavni grad provincije malopoljske u južnom delu Poljske. Leži na reci Visli i predstavlja administrativni, ekonomski i turistički centar ove regije. Grad je takođe važan i sa saobraćajnog aspekta, jer se kroz njega seku razni međunarodni i regionalni putevi. U svom sastavu Krakov ima nekoliko distrikata.
Klima: Klima u Krakovu je umerena. Leta nisu previše topla, tako da su temperature prijatne, iako je letnji period veoma pogodan za padavine, to jest kišu. Zime su hladne.
Jezik: Znavični jezik u Poljskoj je poljski.
Hrana i piće: Najpoznatiji poljski specijaliteti su: „Zurek“, „Baršč“, „Hlodnik“, „Pjerogi“ i mnogi drugi. “Zurek” je supa koja se bazira na fermentisanom pirinču. Ukus joj je kiselkast i često se služi uz komade kobasice i tvrdo kuvana jaja. “Baršč” je takođe supa, ali od cvekle i veoma je ukusna. “Hlodnik” je ješ jedna vrsta supe od cvekle, ali se služi hladna u letnjem periodu. Često se u nju stavlja pavlaka i kornišoni. “Pjerogi” su takozvani valjušci i često se pune nadevom od usirenog mleka i krompira, a može i mesom, kupusom i pečurkama. Valjušci se mogu praviti i u slatkoj varijanti i to sa borovnicama, jagodama i jabukama. Kada su pića u pitanju, poznato poljsko piće je “Tatanka”, koje se pravi od jabukovog soka i vodke po imenu „Zubrovka“, a sve to se začini bivoljom travom. Poljaci takođe imaju svoju vrstu šljivovice, takozvanog konjaka od šljive.
Turističke atrakcije
Većina turističkih atrakcija Krakova nalazi se u starom gradu, i u principu, mogu da se obiđu za jedan dan. Ali ukoliko želite detaljno sve da vidite, predlažemo vam da izdvojite više dana za obilazak ove kulturne prestonice Poljske.
Istorijski centar Krakova nalalzi se na listi UNESKO-ve svetske baštine od 1978. godine. Obuhvata Stari grad, Kazimierz i Dvorac Vavel.
Okrug Kazimierz veoma je značajan zbog svog jevrejskog nasleđa. Sinagoga Remuh je sagrađena 1557. godine, i svojim zidinama i drevnim izgledom privlači na hiljade posetilaca. Pored sinagoge tu se nalazi groblje još iz 1511. godine, koje je nedavno obnovljeno.
Dvorac Vavel se nalazi u delu grada koji se zove Vavel. Tu su smeštene i katedrale svetom Vaclavu i svetom Stanislavu Biskupu. Nadomak crkve se nalaze grobnice Leha Kacinskog i njegove žene, ali i kosti nosoroga i kita. Legenda kaže, da dokle god tu stoje kosti ovih životinja, postojaće i katedrale. Na vrhu ovih zdanja, nalazi se Zigmundova kula sa pet zvona, za koja se veruje da svojom zvonjavom tera oblake i donosi lepo vreme.
Okrug Nova Huta je izgrađen za vreme komunizma, a prvobitno je služio ljudima koji rade u železarama. Arhitektura ovog okruga je tipična za socijalistički period, što podrazumeva ogromne zgrade koje su okružene zelenim parkovima.
Spomenik Tadeušu Košćušku se nalazi na Košćuškovom brežuljku i zbog nepristupačnosti lokacije nije tako često obilažen lokalitet. Tadeuš Košćušk je bio narodni vođa kojeg i danas Poljaci veoma cene.
Muzej Šindlerove fabrike se nalazi u administrativnom delu stare fabrike. To je zapravo multimedijalna postavka života u Krakovu za vreme nacističke okupacije od 1939. do 1945. Tu je izložena Šindlerova kancelarija, rekviziti iz tog perioda, a prisutni su zvučni i vizuelni efekti. Ovde možete da vidite i skrovište i da pročitate priče velikog broja preživelih.