Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Italiji

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Italijani su veseo narod koji uživa u proslavama, igri, pesmi i zabavi. Samim tim, doček Nove godine u Italiji predstavlja pravu ludu žurku koju trebate barem jednom u životu da iskusite. Doček Nove godine u Italiji zove se La Fiesta di San Silvestro, to jest, Silvester kao u većini katoličkih zemalja. U velikom broju gradova u Italiji postoji organizovan doček Nove godine na glavnim gradskim trgovima, gde se obično uz piće, muziku i vatromet ispraća stara, a dočekuje Nova godina. Veliki broj Italijana sa sobom nosi prskalice, petarde i razna druga pirotehnička sredstva, tako da vam preporučujemo da budete oprezni, ili da ponesete zaštitu za uši.
Ukoliko se odlučite za novogodišnji aranžman u Italiji, preporučujemo vam da detaljno razmotrite ponude za dočeke Nove godine u svim većim gradovima Italije: Rimu, Milanu, Firenci, Veneciji, Đenovi, Bolonji, Palermu, Napoliju, ili na ostrvu Siciliji.
Ako želite da prisustvujete jednom od najvećih vatrometa u Italiji, preporučujemo vam da posetite Napoli. Uz dobru muziku, čašu Proseka i veselo raspoloženje, doček Nove godine u Napoliju može da bude veoma primamljiva destinacija.
Milano je drugi po veličini grad u Italiji i nalazi se u severnom delu ove velike zemlje. Nije mnogo udaljen od granice, tako da zbog svoje blizine može da bude pravi izbor za one koji žele Novu godinu da dočekaju u Italiji. Ako se odlučite za Novu godinu u Milanu, pored dobre zabave na glavnom gradskom trgu, ne propustite da obiđete i neke od glavnih kulturno – istorijskih lokacija ove neodoljive prestonice mode u svetu.
Firenca kao grad umetnosti i kulture u novogodišnjoj noći nudi mnoštvo dobrih koncerata i odličnu zabavu. Preporučujemo vam da posetite ovaj, zimi bajkovito ukrašen grad i Novu godinu dočekate uz spektakulatan vatromet u ponoć.
Ako sve pobornik romantičnih putovanja, idealno mesto za doček Nove godine je Venecija. Iako je za Novu godinu, već tradicionalno preplavljena turistima iz svih zemalja sveta, ukoliko na vreme rezervišete vaš novogodišnji aranžman, velike su šanse da po pristupačnim cenama doživite putovanje iz snova. U ovom gradu ljubavi, možete da uživate u najrazličitijoj morskoj hrani u skoro svim restoranima, a posebno vam preporučujemo da na vreme rezervišete sto za dvoje, kako bi ugođaj bio potpun. Međutim, ukoliko želite nešto drugačiji doček Nove godine u Veneciji preporučujemo vam da odete na Trg Svetog Marka. Tradicionalno preko 60 000 parova, svake godine, tačno u ponoć razmeni poljupce i na veoma romantičan način ulazi u narednu godinu.
Vekovna rivalka Venecije, Đenova, takođe može da bude odličan izbor za vaše novogodišnje putovanje. Rodni grad Kristofera Kolumba i Garibaldija, obiluje raskošnim palatama, mnoštvom interesantnih prodavnica i sjajnih restorana. Ukoliko odlučite da Novu godinu provedete u Đenovi, preporučujemo vam da se pridružite povorci na glavnom gradskom trgu, gde vas pored vatrometa, očekuje luda zabava i ples do ranih jurtarnjih sati.
Ne zaboravite da Italija ima i svoja velika ostrva: Siciliju i Sardiniju. Za Siciliju, Italijani tvrde da je “više od ostrva, jer kada je vidite otkrili ste ceo svet”. Ovo prekrasno ostrvo je kosmopolitski region koji spaja kulture Azije, Evrope i Afrike. Upravo na ovom ostrvu nalazi se jedan od najatraktivnijih vuklana na svetu. Nadamo se da ga nećemo probuditi ukoliko budemo tradicionalno u italijanskom ruhu, veoma bučno, dočekali Novu godinu.
I na kraju, ako vam nijedan od ovih predloga ne deluje dovoljno primamljivo, onda vam preporučujemo prestonicu sveta, Rim. Glavni grad Italije, čuven po viševekovnoj kulturi i tradiciji, koji čuva ostatke iz najranijih perioda ljudske istorije, može da bude prava destinacija za vas. Glavno mesto proslave Nove godine u Rimu je Pjaca del Popolo. Ovde se održava možda i najveća žurka u Rimu, uz zvuke strane rok muzike. Ljudi se okupljaju i na drugim trgovima poput Pjace Navone i Koloseuma gde takođe postoje posebne žurke.
Kao i svaki narod, Italijani imaju neke svojstvene običaje i verovanja kada je Nova godina u pitanju. Tradicija nalaže da se na novogodišnjoj trpezi obavezno nađe svinjsko pečenje ili kobasica uz sočivo. Simbolika ovog obroka je u sočivu, koje po nekim verovanjima podseća na zlatnike, te tako označava da će oni koji ga jedu naredne godine imati dovoljno novca. Svinjetina je znak da ćete biti zdravi i prosperitetni.
Običaja ne manjka ni u ritualima, te tako Italjani za Novu godinu izbacuju stare stvari kroz prozor, kako bi se otarasili loše sreće i prizvali bolju u narednoj godini. A imamo još jedan interesantan savet za sve one koji se opredele za doček Nove godine u Italiji; obavezno obucite crveni donji veš, jer on simbolizuje sreću. Dok dame koje priželjkuju prinovu u narednoj godini mogu slobodno da se odluče za potpuno crvenu odevnu kombinaciju.
Opšti podaci
Položaj: Italija je država koja se nalazi u Južnoj Evropi. Smeštena je duž čitavog Apeninskog poluostrva i u svom sastavu ima ostrva Siciliju i Sardiniju. Jedinu kopnenu granicu ima na severu, gde se graniči sa: Francuskom, Švajcarskom i Slovenijom. U sastavu Italije se nalazi jedan od napoznatijih vulkana na svetu, Etna.
Klima: Klima Italije je raznovrsna, s obzirom na činjenicu da obuhvata veliku površinu. Primorjem i jugom Italije pretežno vlada mediteranska klima, dok većina unutrašnjih oblasti Italije, oko Torina, Milana i Bolonje imaju kontinentalnu klimu, koja ponekad prelazi i u vlažnu suptropsku. Sasvim je logično da primorski delovi grada mogu da imaju potpuno različitu klimu od planina i dolina u unutrašnosti Italije. Na planinskim vencima sneg je česta pojava, dok je u primorskim delovima zima veoma blaga. Leta su pretežno topla.
Jezik: zvanični jezik u Italiji je italijanski.
Religija: najzastupljenija veroispovest u Italiji je katoličanstvo, a Vatikan je centar katoličanstva u celom svetu.
Hrana: Italijanska kuhinja je poznata u celom svetu, i gotovo da ne postoji regija koja ne zna za picu ili špagete. Restorani nude veliku ponudu morskih specijaliteta, koje najčešće služe sa povrćem i salatama. Primena artičoka u kulinarstvu je veoma zastupljena, kao i raznovrsnog začinskog bilja: bosiljka, peršuna, žalfije…Ukoliko posetite Italiju, nikako nemojte da propustite da probate neku od tradicionalno napravljenih pasti, odličnog su ukusa.
Turističke atrakcije
Ukoliko odlučite da posetite ovu južnoevropsku zemlju u obliku čizme preporučujemo vam nekoliko nezaobilaznih destinacija: Rim, Napulj, Italijanska jezera, Siciliju, Cinque Terre, Milano, Pompeju, Veneciju, Toskanu…Ovo su turistički najatrakvitniji predeli Italije iz mnogo razloga: umetnosti, mode, fantastičnih pejzaža i svakako vrhunske tradicionalne kuhinje.
Rim - nekadašnja prestonica Rimskog carstva, danas je glavni grad i sedište vlade Italije. Ovaj ogroman grad se nalazi u centralnoj državnoj regiji Lacio. Rim predstavlja spoj istorije i modernizma, a najpoznatiji je po tome što se u njemu nalazi još jedna država – Vatikan. Zbog činjenice da i danas predstavlja centar kulture, religije i ekonomije, za ovaj grad i danas važi poslovica “svi putevi vode u Rim”.
Napulj predstavlja jedan od najnaseljenijih gradova u Italiji i glavni je grad južne regije Kampanja. Ovaj grad predstavlja riznicu umetničkih dela i istorije, i veoma živahno mesto kada je u pitanju kupovina, restorani i noćni provod. Pica, špageti i ostali najpoznatiji italijanski specijaliteti potiču upravo iz ovog kraja.
Italijanska jezera su jedan od najlepših lokaliteta na tlu ove zemlje. Prostiru se u severnom delu Italije. Dok su južni delovi jezera relativno plitki, severniji duboko zadiru u Alpe. Više od 100 godina predstavljaju veoma bitnu turističku atrakciju. Jedno od najvećih jezera je Garda, i sa njega se pruža prelep pogled posebno ukoliko se posmatra sa planinskih vrhova sa severne strane. Na granici sa Švajsarskom nalazi se jezero Komo, veoma veliko i lepo, sa šumama i planinskim padinama koje ga okružuju.
Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru i predstavlja autonomnu italijansku pokrajinu koja uključuje i nekoliko manjih okolnih ostrvaca. Za turiste koji vole da obilaze istorijska nalazišta, Sicilija je prava destinacija. Veoma je bogata umetnošću i raznim ostacima iz najranijih perioda ovog podneblja. Preporučujemo vam da posetite Dolinu kraljeva u blizini Agriđenta, ali i barokne crkve koje se nalaze u Palermu. Za avanturiste preporučujemo obilazak dostupnih delova u blizini jednog od najvećih vulkana na svetu, Etne, smeštenog upravo na ovom ostrvu.
Cinque Terre u bukvalnom prevodu znači „Pet zemalja”, a predstavlja pet sela: Riomađore, Manarola, Vernaza, Monteroso i Korilja. Ova prelepa seoca se nalaze na severozapadnoj obali Italije, u regiji Ligurija i svojim geografskim položajem nude pogled na neke od najlepših pejzaža u čitavoj državi.
Milano predstavlja jedan od najbogatijih gradova Evrope. Tokom II svetkog rata skoro je bio uništen, ali je ubrzo obnovljen i u potpunosti uređen. Dobro je poznato da je Milano “prestonica mode” i da ukoliko želite da posetite neke od najekskluzivnijih butika na celom svetu, Milano je pravo mesto za vas. Ali ovaj velelepni grad turiste privlači i po velikom broju kulturno – istorijskih zdanja, katedrala rađenih u gotskom stilu, i čuvene Milanske skale, jedne od najpoznatijih opera u svetu.
Pompeja je jedno od najpoznatijih turističkih mesta i predstavlja čuveni Rimski grad koji je prekriven slojem osušene vulkanske lave, koja je debljine nekoliko metara. Veruje se da se erupcija dogodila iz vulkana Vezuv pre više od 1700 godina. Ovaj atraktivni lokalitet se nalazi u blizini Napulja, a šetnjom po ovom zdanju možete da vidite ostatke nekadašnjih ulica, pekara, bordela i javnih kupatila.
Venecija – grad romantike i jedno od najlepših mesta u Italji. Ovaj predivan grad je sagrađen u laguni Jadranskog mora i smešten je u severoistočnoj Italiji. Svakog turistu će da zadivi ovako neobičan grad koji predstavlja arhipelag od 118 ostrva koji su povezani stotinama predivnih kanala i mostova. Interesantan je podatak da je Venecija, pored Pariza jedno od najčešće biranih destinacija za medeni mesec parova širom sveta.
Toskana je jedna od napoznatijih italijanskih regija, jedinstvena po obilju pejzaža brdskih predela, maslinjaka i vinograda. Osim toga, ukoliko posetite Toskanu, možete da uživate u degustaciji vina u Kjantiju, zatim se odmarati u planinskim gradovima poput San Điminjan, ali i obići Firencu, grad viševekovne kulture Italije. Ukoliko posetite grad Sijenu, takođe možete da uživate u razgledanju prelepih umetničkih dela, s obzirom na činjenicu da je upravo ovaj grad jedan od najznačajnijih istorijskih centara Italije. Ne propustite priliku da obiđete Elbu, najveće od nekoliko ostrva u zalivu Toskane, moći ćete da uživate u predivnim plažama, ali tu je i čuvena Piza sa svojim krivim tornjem. Svakako napravite nekoliko ludih fotografija na ovom interesantnom mestu.
Preporuke za obilazak:
Ukoliko odlučite da posetite Italiju, bilo da to bude severni deo pun prelepih jezera, ili nešto topliji jug koji je sa svih strana opasan morem, verujete da vas očekuje pravi raj na zemlji. Ova reljefno raznolika zemlja prepuna je prirodnih bogatstava i veoma interesantno podneblje za odmor i relaksaciju. Međutim, nekadašnja Rimska civilizacija u određenoj meri uspela je da odoli vremenu i da do današnjih dana sačuva neke od najstarijih spomenika kulture ljudske civilizacije.
Ako odlučite da posetite Rim, obavezno obiđite znamenitosti poput monumentalnog Koloseuma, hrama Panteona, ali i čuvenu Sikstinsku kapelu, baziliku Svetog Petra, Vatikanski muzej, Anđeosku tvrđavu... Država u gradu, Vatikan u Rimu, predstavlja ogromnu atrakciju ovog dela sveta, s obzirom na činjenicu da je Vatikan centar katoličanstva za ceo svet.
Isto tako, preporučujemo vam da obavezno, barem jednom u životu, obiđete gradove poput: Firence, Venecije, Verone, Bolonje, Milana i Napulja. Ovo su mesta gde možete da osetite pravi mentalitet i viševekovnu tradiciju i kulturu jednog od najstarijih evropskih naroda.