Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Istanbulu

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Istanbul je jedan od najživljih i najšarenijih gradova Evrope. Novogodišnji aranžman u Istanbulu, biseru Orijenta, jedinom gradu koji se proteže na dva kontinenta, iskustvo je koje se ne zaboravlja. Uz neobičnu i orijentalnu atmosferu, ovaj grad, po mnogima, predstavlja sudar kultura istoka i zapada i smatra se jednom od omiljenih novogodišnjih destinacija.
Najbolji način da dočekate Novu godinu u Istanbulu je da na vreme rezervišete neki od stolova u restoranima koji će se za tu priliku takmičiti u iznenađenjima kojima mogu da fasciniraju svoje goste. Takođe, veliki je izbor i klubova i kafića koji nude organizovan doček Nove godine, na vama je samo da se dobro informišete o vrsti muzike koja će biti na repertoaru, jer ona umnogome može da opredeli gde ćete do kraja da završite.
Ako preferirate doček Nove godine na otvorenom, ulice Nişantası i Kadıköy su najbolji izbor za ovaj vid proslave u Istanbulu. Ove lokacije su poznate po dobroj žurci, gde možete da uživate uz nastupe poznatih di džejeva, ali i raznim vizuelnim i laserskim svetlosnim instalacijama. Zabavni program svakako ne manjka, tako da vas ovde očekuje odličan provod, do ranih jutarnjih sati, a sve to pod uslovom da imate sreće i da ne pada kiša.
Kada ponoć otkuca i kada zakoračimo u Novu 2020. godinu, nastupa velelepni vatromet. Najbolji način da se uživa u dugačkom vatrometu iznad Bosforskog mosta je da se pronađe visoka pozicija (terasa, balkon, krov). Naprosto ne postoji ulica u Istanbulu koju ovaj veliki vatromet ne obasja. Hiljade raketa koje budu ispaljene ka nebu mogu se posmatrati i sa Ortaköy (deo okruga Bešiktaš) ili broda.
Malo skuplji, ali svakako najoriginalniji i najluđi način za novogodišnji aranžman u Istanbulu je krstarenje Bosforom. Skoro svi evropski gradovi koji imaju reku, organizuju ovaj vid dočeka Nove godine. Ali u Istanbulu imate priliku da krstarite morem... i uživate u vatrometu, večeri, piću i odbrojavanju. Program koji se nudi uključuje i trbušne plesačice, di džejeve, zabavljače, kao i preuzimanje i vraćanje u vaš hotel. Naravno, neograničena količina pića, koktel dobrodošlice i bogata večera se podrazumevaju.
Jedan od neobičnih običaja kod Turaka je da se u novogodišnjoj noći nosi veš crvene boje, jer smatraju da na taj način podstiču plodnost i obezbeđuju sreću u narednoj godini.

O Istanbulu
Istanbul je po mnogima najlepši grad u Turskoj i predstavlja pravi biser među gradovima ove cele regije. Njegova velika specifičnost je u tome što leži na dva kontinenta: Evropi i Aziji. On samim tim predstavlja sudar kultura u najširem smislu te reči.
Za Istanbul se zna da je on naslednik stare prestonice Vizantije, a tokom duge istorije bio je paljen, prekrštavan, osvajan i slavljen. Istanbul je vekovima bio centar kulture i raskršće puteva različitih civilizacija, kao i sudar dvaju najvećih religija: hrišćanstva i islama. Nekadašnji Konstantinopolj, potom Carigrad, a danas Istanbul, predstavlja jednu od omiljenih destinacija turistima iz celog sveta. Istanbul je bio prstonica triju velikih carstava: Rimskog, Vizantijskog i Osmanskog.
Današni moderni Istanbul, sastoji se od azijskog i evropskog dela koje povezuje Bosforski most. Evropski deo podeljen je na stari i novi, a njih razdvaja zaliv Zlatni rog, a spaja Galata most.
Istanbul je grad sa neverovatnih deset miliona stanovnika, i preko sto hiljada turista svakodnevno. Interesantno je to, da ova metropola ne spada u skupe gradove i potpuno je prilagođena masama turista, gde je cenkanje način života.
Opšti podaci:
Položaj: Istanbul je grad u Turskoj, koji se nalazi u vilajetu koji se takođe zove Istanbul. Grad je smešten na Bosforskom moreuzu gde povezuje dva kontineta: Evropu i Aziju.
Klima: Klima Istanbula je umerenokontinentalna. Leta su prilično topla i vlažna, dok su zime blage, najčešće kišovite i veoma retko snežne. Prosečna godišnja količina padavina je 870 mm. Prosečna temperatura zimi je oko 7 °C, dok je leti oko 28°C.
Jezik: Zvanični jezik je turski, iako je Istanbul multikulturalni grad te se na ulicama često mogu čuti i ostali svetski jezici.
Religija: Stanovništvo Istanbula je pretežno islamske veroispovesti.
Hrana i piće: Turska kuhunja je veoma ukusna i predstavlja jednu veliku mešavinu različitih uticaja: mediteranskog, centralnoazijskog i arapskog. Pošto Turci ne jedu svinjetinu, glavna vrsta mesa koja se jede u Istanbulu je govedina. Kada je povrće u pitanju, česta namirnica je patlidžan, crni i beli luk, sočivo, pasulj, paradajz i krastavac. Odlični su majstori u pravljenju pilava i drugih jela na bazi pirinča, a jela se uglavnom spremaju na biljnom ulju, a ponekad i na puteru. Kada su pića u pitanju, u Istanbulu se piju razne vrste alkoholnih pića, što je svakako suprotstavljeno religiji islamu. Čaj je jedna od glavnih namirnica i priprema se da bude crn i jak. Služi se najčešće u malim čašama u obliku lale. Ajran je osvežavajuće piće od jogurta, s tim što je poprilično slano.
Turističke atrakcije:

Aja Sofija je bila nekadašnja najveća hrišćanska crkva, a potom džamija. Danas predstavlja ogroman muzej za čiji obilazak je potrebno izdvojiti oko sat vremena. Ulaz u ovaj muzej je 20 lira.

Cisterna Basilica je rimski podzemni rezervoar za vodu i nalazi se preko puta Aja Sofije. Unutrašnjost ovog lokaliteta ostavlja veliki utisak na posetioce, a ulaz je10 lira.

Plava džamija (Blue Mosque) predstavlja jednu od tri najveće džamije u Turskoj. Ima šest minareta i druga je u svetu sa takvom konstrukcijom, pored one u Meki. Džamija je impozantna i spolja i unutra.

Topkapi palata je sultanska palata iz perioda od 15. do 19. veka. Nalazi se pored Aja Sofije, a po izgledu poprilično podseća na Kalemegdan. U ovoj tvrđavi se nalazi riznica sa najvećim dijamantom na svetu. Gužve za obilazak ove palate su ogromne, a cena ulaznice je 20 lira.

Pijaca začina i slatkiša, to jest, Egipatski bazar na Misirli čaršiji, predstavlja mesto odakle nije lako izaći. Ova neverovatno živopisna pijaca, predstavlja pravo mesto gde možete da kupite razne egzotične stvari poput: ratluka, alve, raznih bombona, sitnih kolača i poslaltica, neverovatnih začina i još neverovatnijih čajeva.

Sirkedži je kultno mesto koje je rado viđeno od strane turista. Poznato iz romana Agate Kristi je nekadašnja poslednja stanica Orijent Ekspresa. Ako putujete vozom, preporučujemo vam da obavezno posetite ovu zgradu.

Arheološki muzej u Istanbulu predstavlja jedan od najbogatijih muzeja sa antičkim kulturnim nasleđem na svetu. Ulaznica u ovaj muzej je 10 lira, a ono što ćete u muzeju da vidite zadržaće vas nekoliko sati.

Galata kula je vidikovac koji pruža fantastičan pogled na stari evropski deo grada i na Bosfor. Ovaj lokalitet je omiljen među turistima i najlepše fotografije se prave u suton kada sunce postigne idealnu visinu u odnosu na kulu.