Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Holandiji

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Holanđani Novu godinu smatraju jednim od najvažnijih praznika, tako da se danima pipremaju kako bi ovaj dan proveli na najbolji način. Sprema se bogata trpeza na kojoj se obično nalaze slatkiši poput “Oliebollen”, malih kuglica prženih u dubokom ulju, nalik na krofnice. Svako bira način kako će da izrazi svoje novogodišnje raspoloženje, a ima onih koji se odlučuju za ronjenje u Severnom moru. Ovo ronjenje može da bude i više nego originalan način da dočekate Novu 2020. godinu.
Od 25. decembra kada se proslavi Božić, slavlje se u Holandiji nastavlja i traje sve do 1. januara. Predivno okićene ulice i trgovi svih gradova u Holandiji, odaju slavljeničku atmosferu. Interesantno je da se u Holandiji do danas zadržao običaj da se pred Novu godinu šalju čestitke i karte u kojima želimo srećne pranznike svojoj porodici, rodbini, prijateljim, ali i poslovnim partnerima. Za 31. decembar Holanđani preferiraju da ručaju kod kuće za svečanom novogodišnjom trpezom. Tada se u krugu porodice i prijatelja razmenjuju pokloni i paketi i žele posebne novogodišnje želje.
U popodnevnim satima, Holanđani, a posebno oni mlađi, polako kreću put gradskih trgova i uz pivo i dobro društvo, pripremaju se za ponoć. Tradicionalno, iz godine u godinu, holandski gradovi organizovano pripremaju dočeke Nove godine na trgovima. Ove ogranizovane proslave prati dobra muzika i poznati di džejevi, kao i novogodišnji vašari koji su postavljeni često na trgovima. Na tezgama i u kućicama mogu se kupiti razna pića, kao i slatki i slatni specijaliteti. Kad ponoć otkuca i kazaljke se spoje, Holanđani ljube jedni druge i čestitaju Novu godinu. U tim momemtma obično kreće vatromet koji traje od jednog do dva sata, sve zavisno od organizacije. Posebno je lepo kada se vatromet oslikava u vodi i tako stvara dupli utisak svetlosti i boja. Oni koji Novu godinu dočekaju na nekom od brodova, možda će imati najbolji doživljaj prelivanja boja i šarenila koji se javlja kao odsjaj vatrometa u vodi.
Doček Nove godine na otvorenim gradskim trgovima pravi je hit među mladima, jer za sasvim male pare mogu odlično da se provedu. A ukoliko želite da se sklonite od buke i petardi, predlažemo vam da odete u neki od holandskih pabova ili klubova koji nude odličan novogodišnji program. Kada je poseta restoranima u pitanju, savetujemo vam da unapred rezervišete mesta, kako biste bili sigurni da ćete moći da uživate u restoranskom ambijentu. U suprotnom, postoji šansa, da ne uspete da uđete na željenu lokaciju, što svakako ne želimo da vam se dogodi.
A ako ipak ne uspete da rezervišete mesto u nekom od restorana, diskoteka ili kafića, ne očajavajte, svi holandski gradovi nude odlične dočeke, tako da uvek možete da se pridružite razigranoj masi i igrate i pevate na nekom od trgova, do ranih jutarnjih sati.
Bilo da je vaš novogodišnji aranžman vezan za Amsterdam, ili neki drugi holandski grad, poput Roterdama, Haga ili Utrehta, organizovan doček na trgu je najmanje što može tamo da vas očekuje. Možda se doček Nove godine u Amstedramu smatra najinteresantnijim, posebno ukoliko odlučite da u ponoć budete na nekom od glavnih gradskih dešavanja, ali isto tako i drugi gradovi imaju svoje draži i nekim svojim specifičnostima privlače na hiljade turista.
Roterdam se smatra najromantičnijom lukom u Evropi, tako da, ukoliko želite romantičan doček Nove godine u Holandiji, ovo je prava destinacija za vas. U nekom od restorana uz obalu, ili nekom od brodova, možete da uživate uz zvuke holandske muzike i sa voljenom osobom dočekate Novu 2020. godinu. A ako preferirate žurke na otvorenom, ali ne tako masivne kao u glavnom gradu, možda bi doček Nove godine na trgu u Hagu ili Utrehtu bio dobar izbor za vas. Uz vatromet i holandsko pivo, ukoliko se opredelite za Hag, moći ćete da uživate u muzici nekih od najpoznatijih svetskih bendova i di džejeva, koje ovaj grad tradicionalno angažuje za novogodišnje praznike.
O Holandiji
Holandija je po državnom uređenju kraljevina, a u svetu je poznata i kao zemlja lala, vetrenjača, klompi i bicikala. To je jedna od prvih zemalja u svetu koja je imala parlament čiji su se članovi birali od strane građana. Glavni grad Holandije je Amsterdam, a glavne državne institucije, kao što su Parlament i Međunarodni sud pravde, nalaze se u Hagu. Holandija je zemlja u kojoj je tolerancija jedna od najzastupljenijih ljudskih vrednosti i na kojoj se veoma potencira. Ovo je zemlja u kojoj živi preko 170 različitih nacionalnosti, što dovoljno govori o liberalizmu koji je u njoj zastupljen. U Holandiji se nalazi oko hiljadu muzija, dok se 42 nalaze u Amsterdamu. Ova država izlazi na Severno more i ima veoma povoljnu i blagu klimu. Interesantan podatak je i taj da se jedna trećina Holandije nalazi ispod nivoa mora.
Opšti podaci
Položaj: Holandija je severnoevropska zemlja i najveći je deo u okviru kraljevine Holandije. Na severu izlazi na Severno more i morskim putem se graniči sa Ujedinjenim Kraljvstvom. Kopnenim putem se na istoku graniči sa Nemačkom, a na jugu sa Belgijom. Podeljena je na 12 administrativnih celina, a one se zovu provincije.
Klima: Klima u Holandiji je pretežno umerenokontinentalna, dok su zime blage, leta su topla i prijatna. Česta je pojava vetra, posebno u Amsterdamu gde duva od oktobra do maja.
Jezik: Zvanični jezik u Holandiji je holandski, dok se u severnoj provinciji Friziji pretežno govori frizijski.
Religija: Holanđani su većinom hrišćani, delom katolici, a delom protestanti. Veliki je broj ateista u Holandiji, čak 40%.
Hrana i piće: Ishrana Holanđana je većinom jednostavna i bazira se na povrću. Obožavaju da jedu sirovu haringu sa crnim lukom, što posebno biva interesantno turistima. Veliki su proizvođači poznatih sireva poput: Gaude, Edama, Masdama i drugih vrsta. Sir predstavlja obavezan deo svakog obroka u Holandiji. Kao užinu obično jedu pomfrit, a on se najčešće služi sa majonezom ili sosom od kikirikija. Obožavaju da jedu slatkiše, a ponajviše palačinke i vafle. Omiljeno piće im je pivo, a Holandija je poznata kao jedan od najvećih proizvođača piva u svetu.
Turističke atrakcije
Muzeji:
Van Gogov muzej se nalazi u Amsterdamu i otvoren je 1973. godine. U njemu se nalazi 200 slika i oko 500 crteža. Pored radova Vinsenta Van Goga, tu se nalaze i radovi Pol Gogena, Monea, Bernarda, Anri de Tuluz-Lotreka.
Muzej voštanih figura Madam Tiso je jedan od najposećenijih muzeja u Amsterdamu. On je popularan za sve uzraste i u njemu možete videti neke od najpoznatijih ličnosti iz šou biznisa koje neverovatno podsećaju na svoje originale.
Verski objekti:
Nova crkva u Amsterdamu, nalazi se na čuvenom Dam trgu i to odmah pored Kraljevskog dvora. Sama po sebi predstavlja izložbeni prostor i turisti je vrlo rado posećuju.
Sint Janskerk je mala crkva rađena u gotičkom stilu. Datira još iz 17.veka. Crvene je boje o veoma atraktivna za posetioce.
Ostale atrakcije:
Lajden predstavlja intelektualni centar Holandije, i prvi je univerzitet u zemlji osnovan davne 1575. godine. U ovom gradu se nalazi desetak muzeja u kojima su izložena dela Rembrandta, dok se u prirodnjačkom muzeju nalazi mikroskop koji je svojevremeno koristio van Levenhuk.
Keukenhof bašta spada u najveće bašte cveća i lukovica u svetu. Tu mogu da se vide prelepi izdanci lala, narcisa i zumbula, kao i neke vrste biljaka koje rastu samo u nekim delovima sveta.