Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Grčkoj

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Novogodišnji aranžman u Grčkoj je sve češći izbor turista, a razloga ima zaista mnogo, od pristupačnih cena, do specifičnog geografskog položaja. Obale Grčke zapljuskuju tri topla mora, što zimu u Grčkoj čini vrlo prijatnom i privlačnom mlađim ljudima i osobama sa decom. Zahvaljujući činjenici da se kolima tamo stiže za nekoliko sati, a da su Grci vrlo prijatni i srdačni prema turistima iz Srbije, Grčka je među prvim destinacijama studenata i mladih bračnih parova.
Za Novu godinu, porodice se okupljaju u domovima za svečanom trpezom, nakon koje sledi razmena poklona, dok se mladi parovi odlučuju za šoping, šetnju i proslavu na gradskom središtu. Deca veruju da poklone donosi Deda Mraz (Agios Vasileios). Gradske i opštinske vlasti širom Grčke ulažu u novogodišnje ukrase, muzički program i organizaciju vatrometa. Autentični novogodišnji ukras u Grčkoj su mali dekorisani brodovi, okićeni lampicama.
Doček Nove godine u Grčkoj je nezamisliv bez Kraljevske pite (Vasilopita), što je običaj koji se deli sa većinom naroda Zapadne Evrope i Balkana (ekvivalent u Srbiji je česnica). Veruje se da donosi blagoslov domu, a sreću onome ko u njoj uspe da pronađe ubačeni novčić. U novije vreme, porodica pripremi i poklon koji se daje nalazaču novčića.
U tradicionalna jela grčke novogodišnje trpeze spadaju supa od paradajza ili pileća supa sa limunom („avgolemono“), sezonske salate (kupus, grčka salata, salata od crnog pasulja i nezaobilazni tzatziki), pečena ćurka s punjenjem od kestena i suvog grožđa, sa prilogom u vidu pečenih krompirića sa limunom i origanom, feta sir i maslinke, kafa i slatkiši („melomakarona“ – medenjaci sa ukusom narandže i viskija, uvaljani u orašaste plodove, baklava i sl).
Zanimljiv običaj koji se vezuje za doček Nove godine u Grčkoj je pridavanje značaja prvoj osobi koja će preći kućni prag nakon što otkuca ponoć. Poželjno je da to bude neko srećan i vedar. Iznad glavnog ulaza kači se nar, voćka za koju se veruje da donosi napredak i plodnost. Kada se nar razbije, broje se zrna koja iz njega ispadnu. Što je zrna više, to će porodica biti srećnija.
Zahvaljujući verovanju da 1. januar donosi sreću, Grci će tog dana da se prepuste brojnim igrama na sreću, od kupovine lozova i loto listića, do kartanja, dok će po restoranima i kafićima da se ori zveket bačenih kockica. Drugi zvuk koji će vam sigurno privući pažnju 1. januara je dečija pesma. Deca idu od vrata do vrata, kako bi pevanjem novogodišnjih pesama zaradili simboličan novac.
Novogodišnji aranžman u Grčkoj bi, pre svega, trebalo vezati za Atinu. Otvorenim proslavama na Sintagma trgu, moguće je pridodati arheološku turu, krstarenje do nekog od obližnjih ostrva, skijanje na planini, posetu delfskom proročištu ili nekom od mnogobrojnih, čuvenih manastira, što doček Nove godine u Grčkoj čini vrlo raznovrsnom avanturom. Pored Atine, Solun može da bude takođe interesantna novogodišnja destinacija. Narod se obično okuplja ispred Bele kule i uz muziku, vatromet i šampanjac čeka da otkuca ponoć. Grci su veoma druželjubivi i ljubazni prema strancima, tako da vas ne iznemadi ukoliko vas pozovu da sa njima zaigrate čuveni sirtaki ili neki drugi tradicionalni grčki ples. I naravno, ne zaboravite da, kad otkuca ponoć, svima oko sebe poželite: „Kali Khronia!“
O Grčkoj
Grčka se nalazi u jugoistočnoj Evropi, a službeni naziv joj je Helenska republika. Ima izuzetno povoljan geografski položaj i izlazi na tri mora: Sredozemno, Jonsko i Egejsko. Mnogi je smatraju najlepšom zemljom na mediteranu. Grčka već decenijama unazad predstavlja jedno od omiljenih mesta za letovanje stanovnika cele Evrope, ali i šire. Pored nestvarno lepih plaža i toplih mora, ova zemlja je bogata baštinom kulturno – istorijskih znamenitosti. Mnogi smatraju da je Grčka kolevka moderne zapadne civilizacije, ali i demokratije. Najveći filozofi svih vremena su upravo živeli u ovoj zemlji.
Opšti podaci:
Položaj: Grčka je zemlja koja se prostire južnim delom balkanskog poluostrva i nalazi se na jugoistorku Evrope. Izlazi na tri mora: Jonsko, Egejsko i veliko Sredozemno. Graniči se na severu sa Makedonijom[/url i Bugarskom, na severoistoku sa Turskom, i na severozapadu sa Albanijom, dok je ostala granica more. U sastavu Grčke nalazi se i oko 1400 ostrva, od kojih je oko 200 naseljeno.
Klima: Grčka ima tipičnu mediteransku klimu. Zime su joj veoma blage i kišovite, dok su leta izuzetno topla i suva. Padavine su retka pojava i ima ih većinom u zimskim mesecima.
Jezik: U Grčkoj je zvanični jezik grčki.
Religija: Grci su pretežno pravoslavne veropispovesti, čak 90% od ukupnog stanovništva. S tim što su prešli na gregorijanski kalendar, koji inače poštuju katolici, tako da Božić slave 25. decembra, dok ostali pravoslavci i dalje se drže julijanskog kalendara i Božić slave 7. januara. Takođe deo stanovništva su muslimani.
Hrana i piće: Grčka kuhinja se razvijala vekovima i predstavlja sublimaciju različitih uticaja. Turski i italijanski uticaij su ostavili najviše traga, mada je prisutna autentičnost grčkog kulinarstva. Grci uglavnom preferiraju mediteransku ishranu, puno salata, manje mesa, ali su itekako majstori u pripremi mesa. Najpoznatiji specijaliteti na bazi mesa su suvlaki i giros, koji se pravi svuda u svetu. Takođe u Grčkoj možete da probate i čuvenu musaku, ali i tzatziki i grčku salatu. Grci imaju jedno od najboljih maslinovih ulja u Evropi, tako da ukoliko posetite Grčku obavezno kupite nekoliko flaša maslinovog ulja. Veliki su gurmani i prave odlične poslastice, ali napominjemo da su veoma slatke, tako da ne preterujete. Kada su pića u pitanju, preporučujemo vam da probate grčki uzo i metaksu.
Turističke atrakcije
Muzej vizantijske kulture je najpoznatiji grčki muzej. U njemu se nalazi preko 3000 eksponata stalne postavke. Posetioci mogu da vide freske, mozaike, vezove, keramiku i ikone iz perioda iz ranog hrišćanstva, do pada Konstantinopolja.
Festos predstavlja jednu od najlepših palata na Kritu. Nalazi se na odličnoj lokaciji, sa pogledom na ravnicu Mesaru i planinu Psiloritis.
Manastiri Meteori predstavljaju jednu od najvećih atrakcija u Grčkoj. Zbog svog neobičnog oblika, i nepristupačnosti bili su značajno skrovište u periodima osmanlijske vlasti. Ovde se nalazi više manastira i poseta njima se organizuje svakodnevno iz skoro svih delova Grčke.
Sveta gora (Atos) je skupina od nekih dvadesetak pravoslavnih manastira. Samo monasi mogu da žive na ovom podneblju, dok trenutno tamo stanuje oko 2000 monaha. Hilandar je jedan od najpoznatijih manastira koji pripada skupini svetogorskih.
Atinski Akropolj spada u jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svetu. Izgrađen u 5. veku pre nove ere, u čast bogovima, i danas predstavlja glavnu atrakciju Atine. Na ovom lokalitetu se nalazi više hramova, od kojih je svakako najpoznatiji Partenon.
Olimpija je čuvane po tome što je to mesto gde su se odigravale Olimpijske igre. Od kada su ustanovljene, Olimpijske igde su se na ovom mestu odigravale na sveke četiri godine, sve do 426. godine kada ih je ukinuo car Teodosije.
Delfi je mesto gde su nekada živele proročice Pitije i proricale sidbinu. Tu se nalazi i čuveni Apolonov hram, koji je rađen u dorskom stilu.
Korint je čuven po tome što je jedno od najpoznatijih nalazišta u antičkoj Grčkoj. Takođe je popularan i to pome što je upravo na ovom mestu nekada boravio apostol Pavle.
Vergina se nalazi na samom severu Grčke i bio je prestonica Aleksandra Makedonskog. Na ovoj lokaciji pronađena je grobnica Filipa II, Aleksandrovog oca.
Maraton je čuven po tome što je i danas po njemu nosi ime jedna od disciplina na savremenim Olimpijskim igrama. Tačno je 40 km udaljen od Atine, a 490. godine pre nove ere, na ovom mestu je odigrana čuvena bitka između grčke i persijske vojske.