Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Francuskoj

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
U Francuskoj novogodišnji praznici počinju od 31. decembra i traju sve do 6. januara. Francuzi vole da igraju, pevaju i dobro se zabavljaju za Novu godinu (la Saint-Sylvestre), tako da će u većini gradova biti organizovan specijalan program, vatromet, neka vrsta parade ili vašara, dok su proslave po klubovima i restoranima uobičajena pojava.
Ulice i glavni gradski trgovi su veoma živopisno okićeni. U gradovima u kojima nema vatrometa, obično radi novogodišnji vašar, koji često podrazumeva i luna-park. Takav je slučaj sa Lilom. U Kanu, s druge strane, organizuje se bogat novogodišnji vatromet. Marsej za doček 2020. godine najavljuje svetlosni spektakl koji će obuhvatati lasere, vatromet i obojene vodene lukove, dok se u Parizu, kao i uvek, organizuje parada, vašar i procesija do Ajfelove kule. Restorani u Bordou planiraju posebne ponude, kao i cene, ali bez vatrometa iz bezbednosnih razloga. Nedaleko od Remsa, u srcu Šampanje, doček Nove godine obeležiće ne samo koncerti, vatromet i ulične predstave, nego i izložba old-tajmera, iz čega se može zaključiti da je ponuda za novogodišnji aranžman u Francuskoj vrlo raznovrsna.
Većina Francuza najviše voli da Novu godinu dočeka u krugu prijatelja i porodice na privatnim žurkama ili za trpezom. Kad sat otkuca ponoć, Francuzi se grle i ljube u obraz (2 ili 4 puta), a praktikuju da prave novogodišnja obećanja, o tome šta će poboljšati i unaprediti u godini koja je pred njima. Ljubazni su prema strancima i gostima, ali izbegavaju da pričaju engleski jezik čak i kad ga znaju, zbog čega je poželjno naučiti nekoliko uobičajenih fraza na francuskom. U nekim delovima Francuske, razmena novogodišnjih poklona je uobičajena pojava, u drugim se ne praktikuje. Interesantno je da se u Franucskoj Nova godina ne čestita unapred, već se „Bonne année“ poželi tek kad Nova godina prođe.
Za šampanjac se veruje da donosi dobru sreću, tako da je jedina obavezna stavka na meniju za doček Nove godine u Francuskoj. Ostali specijaliteti mogu da uključuju punjenu patku ili gusku, palačinke, dimljenog lososa, ostrige, paletu dobrih vina, dok se za 6. januar priprema i Kraljevski kolač (Galette Des Rois) koji u sebi krije figurice u kremu od badema. Onome ko ih pronađe, tog dana se ispunjavaju sve želje, zbog čega je jasno što se ovom običaju najviše raduju deca. Iako je Francuska zemlja vina, kako crniog i belog, tako i penušavog, za doček Nove godine Francuzi praktikuju i kuvano veno, koje pomaže da se malo ugrejete ukoliko ste na nekom od gradskih trgova.
Novogodišnji aranžmani u Francuskoj u poslednje vreme obuhvataju i krstarenja francuskim rekama, od kojih je najpopularnije krstarenje Senom. U paket je često uračunat ceo obrok, dok jeftinije varijante podrazumevaju samo šampanjac.
Ali ne zaborative da je Francuska zemlja raznovrsnog reljefa, te vas tako očekuju i prelepo uređeni ski centri i odmarlišta za turiste koji vole zimske sportove. Ljubiteljima skijanja preporučujemo da se otisnu u neki od gradića u francuskim Alpima, koji pored skijanja nude i obilazak raznih kulturnih znamenitosti. Vaš novogodišnji aranžman može da bude bajkovit ukoliko odlučite da odsednete u nekom od apartnama na samim Alpima odakle se pruža božanstven pogled na okolna mesta.
O Francuskoj
Francuska je već decenijama jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija. Od glamuroznih plaža, preko dvoraca iz bajke i prelepih vinograda i pašnjaka, pa sve do Pariza kao centra svih evropskih dešavanja, poseta ove predivne zemlje može da bude jedno od vaših najlepših putovanja. Ova velika zemlja već stotinama godina važi za prestonicu šarma i prava je destinacija za zaljubljene parove. Sinonim za Francusku, pored Ajfelovog tornja i Trijumfalne kapije jesu svakako sirevi i šampanjac. Bilo da ste posetili Pariz ili neki drugi grad u Francuskoj, bićete iznenađeni tom prefinjenošću ukusa mladih Francuskinja, kao i opojnim parfemima čiji trag ostaje dugo u nozdrvama. Zemlja šarma, stila i ukusa, jednom rečju, Francuska.
Opšti podaci
Položaj: Francuska je po državnom uređenju republika i nalazi se u zapadnoj Evropi. Graniči se sa Belgijom i Luksemburgom na severoistoku, sa Italijom na jugoistoku i Španijom na jugozapadu, a sa Nemačkom i Švajcarskom na istoku. Južno od Francuske se nalazi Sredozemno more, a tu je smeštena i Kneževina Monako. Na severu zemlje se nalazi kanal Lamanš koji predstavlja granicu sa Velikom Britanijom. Podeljena je na 27 administrativnih regiona.
Klima: Francuska je velika zemlja i ima više klimatskih zona. Na jugu i jugoistoku preovladava mediterenska klima. Na zapadu je klima pretežno okeanska i odlikuje se velikom količinom padavina. Zime su relativno blage, a leta se kreću od svežijih do veoma toplih. U centralnim delovima klima je kontinentalna, i odlikuju je veoma topla leta i hladne zime. Klima u planinskim delovima je alpska, a zimi je temperatura najčešće ispod nule.
Jezik: Zvanični jezik u Francuskoj je francuski, dok se u pograničnim delovima govori i drugim jezicima poput: nemačkog, španskog i italijanskog.
Religija: Francuzi su pretežno katolici.
Hrana i piće: Francuska kuhinja se smatra jednom od najboljih kuhinja na svetu. Svojom raznolikošću i elegancijom uspela je da se popne u sam vrh svetskog kulinarstva i predstavlja uzor mnogim kuhinjama širom sveta. Francuska je zemlja sireva i vina. Najpoznatiji sirevi su: Ševr, Bri, Rokfor, Kamember i Raklet. Uobičajno je da se servira minimum pet vrsta sireva, dok se za nešto svečanije varijante broj vrsta sireva na tanjiru uvećava i do 12. Francuzi su majstori u pripremi raznih vrsta supa, ali i mesa sa povrćem. Kada su pića u pitanju Francuska i vino su termini koji uvek idu zajedno. Svaki ozbiljan ljubitelj vina će se uvek odlučiti za vino čija je zemlja porekla Francuska, jer je ovo zemlja koja proizvodi trećinu od ukupne proizvodnje vina u svetu.
Turističke atrakcije
Muzeji:
Luvr predstavlja jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja u svetu. Nalazi se u Parizu i predstavlja jedan od najinteresantnijih lokaliteta za turiste. Slike, rukotvorine i skulpture koje su izložene u Luvru poslednjih pet vekova je sakupljala francuska vlada kako bi muzej danas imao najveću riznicu na svetu. Među ovim umetničkim delima nalaze se radovi iz cele Evrope, ali i dela asirskih, etrurskih, grčkih, koptskih i islamskih antikviteta.
Dvorci i palate:
Versajski dvorac je jedan od najlepših dvoraca u Evropi. Podignut je kao lovačka rezidencija kralja Luja XIII, a dorađivan za vreme Luja XIV i Luja XV. Upravo u ovom dvorcu je 1919. godine potpisan Versajski ugovor, u cilju završetka Prvog svetskog rata. Posetiocima je dozvoljeno da obiđu i državne apartmane kralja i kraljice, zatim kapelu i razne galerije.
Verski objekti:
Katedrala Notr Dam, predstavlja jednu od napoznatijih crkava na svetu, a ujedno i destinacija koju turisti rado posećuju. Crkva je monumentalna i svojom neobičnošću i lepotom inspirisala je Igoa da napiše čuveni roman “Zvonar Bogorodičine crkve”.
Ostale atrakcije:
Ajfelov toranj je izgrađen na stotu godišnjicu Francuske revolucije, 1889. godine. Danas predstavlja glavni simbol grada Pariza i planetarno je poznat. Toranj je visok oko 300 metara, i ima otprilike oko 75 spratova. Ukoliko odlučite da se popnete na toranj, sa vidikovca se pruža spektakularan pogled na ceo Pariz u svim smerovima. Takođe tu se nalazi jedan restoran koji spada u najbolje i najskuplje u Parizu.
Trijumfalna kapija je jedan od najpoznatijih spomenika u Parizu i nalazi se na trgu Šarl de Gola. Spomenik je smešten na istočnom kraju avenije Jelisejska polja i podignut je u čast borcima za Francusku, posebno onima iz napoleonovih ratova. Na ovom lokalitetu se nalazi i Spomenik neznanom junaku. Trijumfalnu kapiju je projektovao Žak Šalgren 1806. godine, nakon bitke kod Austerlica, a izgradnja je trajala do 1830. godine.