Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Češkoj

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Ukoliko se odlučite za doček Nove godine u Češkoj, savetujemo vam da se unapred informišete o ponudi novogodišnjih aranžmana za ovu centralnoevropsku zemlju. Iako je 31. decembar radni dan u Češkoj, to ne smeta da se Česi osećaju ushićeno i ceo taj dan polako pripremaju za novogodišnje slavlje. Kao u skoro svim zemljama sveta, Nova godina se slavi u krugu porodice, a potom se ide na glavne gradske trgove ili reku kako bi se uživalo u organizovanom dočeku. Vaš izbor mogu biti i lokalni gradski restorani, pabovi, klubovi ili diskoteke, sve zavisno od toga koji vid zabave preferirate. Ako planirate doček Nove godine na nekom od navedenih zatvorenih objekata, savetujemo vam da unapred rezervišete mesto ili kupite kartu, kako ne biste ostali uskraćeni za željeno mesto.
Ako ste ljubitelj vatrometa i pirotehničkih sredstava, savetujemo vam da se pripremite na vreme. U Češkoj vatromet i petarde možete da kupite tokom celog decembra, a ovaj praznik je najbolji razlog kako bi se pirotehnička sredstva koristila. Za one koji su osetljivog sluha, savetujemo da ponesu zaštitu za uši, jer je buka nezaobilazan detalj novogodišnjeg slavlja na otvorenom.
Kao u svim katoličkim zemljama, i u Češkoj se Nova godina zove Silvester. Veliki broj Čeha Novu godinu čeka u porodičnoj atmosferi. Uz bogatu novogodišnju trpezu, članovi porudice i prijatelji obično razmenjuju poklone i čekaju ponoć.
Najveći broj turista za doček Nove godine dolazi u glavni grad Češke, Prag. Ovaj predivan grad nudi bogatu ponudu od najluksuznijih restorana, pa sve do dočeka na Karlovom mostu. Ljubitelji dobrih žurki obično odlaze u Starogradski trg, poznat po odličnim pabovima i živoj svirci. Međutim postoji način da se odlično zabave i oni koji preferiraju drugačiji vid slavlja. Prag vam nudi tradicionalni koncert u Češkoj filharmojij u koncertnoj dvorani Rudolfinum. Ako posetite Prag, iskoristite priliku da obiđete još neke značajne kulturno – istorijske znamenitosti kojima ovaj prelepi grad obiluje.
Plzenj je četvrti po veličini grad u Češkoj, ali veoma primamljiva destinacija kada je doček Nove godine u pitanju. Mnogi ga nazivaju “glavni grad piva”, ali je možda još poznatiji po tome što se u njemu nalazi poznata fabrika automobila Škoda. Tradicionalna proslava Nove godine u Plzenju odigrava se na Trgu Republike. Uz odlično Pilsner Urquell pivo i veliki ponoćni vatromet, možete da provedete nezaboravne trenutke u Češkoj.
Ljubiteljima zimskih sportova, Češka takođe nudi bogat izbor po pitanju novogodišnjih aranžmana. Ako uživate da se zabavljate u snegu, Šplunderuv mlin u Krkonoši je idealno mesto za vas. Ovo veoma popularno skijalište, uvek je popunjeno za novogodišnje praznike, tako da vam savetujemo da vaš novogodišnji aranžman rezervišete na vreme.
Karlove Vari, grad 130 km udaljem od Praga, leži između brda, tri reke i mnoštvo šuma. Ovaj predivan grad skoro da je neizostavna destinacija svima koji posete Češku. Preporučujemo vam da svoje novogodišnje putovanje iskoristite kako biste obišli ovaj impozantan istorijom veoma bogat grad.
O Češkoj
Republika Češka po mnogima predstavlja draguj u samom srcu Evrope. Ova prelepa zemlja, puna srednjovekovnih gradova i starih dvoraca i zamkova, predstavlja postojbinu jednog od najboljih proizviđača piva na svetu. Od prirodnih bogatstava Češka ima prelapa banjska odmarališta, ali i odlično opremljene skijaške centre koje posećuje mnogo turista iz celog sveta. Kulturno središte ove zemlje i njen glavni grad je Prag. Centar ovog grada sadrži fascinirajuću UNESKO baštinu, tako da savetujemo svima koji prvi put posećuju Prag da obrate pažnju na kulturno – istorijsko blago koje ovaj grad ima. Češka je zemlja sa obiljem priridnih bogatstava i lepota. Tako da prirodne lepote ove centalnoevropske zemlje čine: Nacionalni park Šumava, neobične stene Adršpach-Teplice kameni grad, kao i spektakularne pećine sa svojim podzemnim rekama Moravskog Karsta. Ono po čemu je Češka još veoma poznata i cenjena u svetu je izvaredni kristal i umetnost stakla. Svaki predmet je pojedinačno napravljen i ručno dekorisan, dok je naročito cenjeno staklo koje se pravi od strane čeških majstora iz Bohemije.
Opšti podaci
Položaj: Republika Češka se nalazi u samom centru Evrope i predstavlja kontinentalnu zemlju koja ne izlazi na more. Na severoistoku se graniči sa Poljskom, na istoku sa Slovačkom, na jugu sa Austrijom, na zapadu i severozapadu sa Nemačkom. Podeljena je na trinaest regiona.
Klima: Klima Češke je pretežno umereno kontinentalna. Leta su relativno topla, dok su zime obično hladne i snežne. Kiša najviše pada leti, dok je zimi sneg redovna pojava. Zbog udaljenosti od mora, temperaturne razlike su relativno velike, tako da ova kontinentalna zemlja ima sva četiri godišnja doba.
Jezik: Zvanični jezik je češki, iako je slovački takođe voema zastupljen.
Religija: većina stanovništva su katolici, iako ima puno i ateista.
Hrana i piće: “Svičkova” je goveđa pečenica sa sosom od pavlake i predstavlja nacionalno jelo, a često se služi sa brusnicom i knedlama.” Polevka” je supa i ima status tradicionalnog predjela, a češto se u nju dodaju crni i beli luk. Omiljen kod Čeha je i “Bramborak”. To je drobljeni krompir začinjen sa belim lukom i začinskim biljem. A za Božić se tradicionalno služi “Kapr”, to je šaran koji predstavlja nacionalnu ribu. Kada je piće u pitanju, smatra se da su Česi najveće pivopije na svetu, a ima i razloga jer je prapostojbina piva upravo Češka. Turističke atrakcije
Muzeji:
Muha muzej je jedan od najpoznatijih muzeja u Češkoj. Sadrži razne postere, plakate, slike i dekorativne ploče Alfonsa Muhe (1860-1939). Najpoznatija slika muzeja je slovensku devojku sa puštenom kosom i plavim očima, koja nosi simboličke venčiće i grančice lipe na sebi. U muzeju se nalazi i mnogi poznati posteri koji su mu doneli planetarnu slavu.
Dvorci i palate:
Najpopularnija atrakcija u Pragu je Praški dvorac. Toliko je popularan da se nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda, zbog svoje veličine (dugačak je 570 metara, a širok 128). Istorija ovog dvorca doseže do ranog 9. veka, kada je upravo ovaj komad zemlje poslužio kao utvrđenje nekadašnjim osnivačima češke države. Dvorac je građen dugo i razni periodi umetnosti su ostavili trag na njemu, tako da danas predstavlja mešavinu različitih arhitektonskih stilova.
Karlštejn dvorac se izdiže iznad sela Karlštejn, a nalazi se 30 kilometara jugozapadno od Praga. Dvorac je i danas u veoma dobrom stanju. Predstavlja nezaobilazan lokalitet pri obilascima Praga, s obziorm na blizinu češkoj prestonici.
Verski objekti:
Vitlejemska kapela je jedna od najvažnijih crkava u Pragu, i rodno je mesto Jana Husa. Davne 1391. godine, reformisti u Pragu, dobili su dozvolu da sagrade crkvu gde bi se crkvene službe održavale na češkom jeziku, umesto na latinskom. Crkva je mogla da primi oko 3000 vernika. Za poznavaoce građavina iz tog perioda, jasno je da je pri gradnji došlo do određenih odstupanja, sa jednostavnim hodnikom kvadratnog oblika, koji je bio više usredsređen na propovedaonice nego na oltar. Možda sve to ima smisla, ukoliko se uzme u obzir činjenica da je Jan Hus ovde propovedao od 1402. do 1412. godine.
Ostale atrakcije:
Šetnja po Karlovom mostu je ne samo turistima, već i žiteljima Praga omiljena aktivnost u gradu. Zbog stalnih gužvi turista, ali i prodavaca suvenira na mostu, predlažemo da most obiđete veoma rano ujutru kako biste mogli da uživate u njegovom punom sjaju.
Stari grad se nalazi na desnoj obali trvrđave i može se reći da je najstariji i istorijski najvredniji deo grada koji je nastao u 13. veku. Ovim delom grada preovladavaju građevine u gotskom stilu, mada su mnoge od njih vremenom prepravljane i obnavljane, tako da sad predstavljaju mešavinu stilova.
Velenštajnski vrt je podignut 1630. godine i obuhvata malo jezero, pećinu sa veštačkim ukrasima i motivima iz grčke mitologije, zatim fontanu i vrt sa ružama, japanskim trešnjama i magnolijama. Odmah pored vrta nalazi se Velenštajnska palata građena u baroknom stilu, potom tu je i viteška dvorana i astronomska opservatorija.