Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Bukureštu

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Bukurešt je jedna od najbližih prestonica ljudima iz Srbije, grad nadohvat ruke, šesti po veličini u Evropskoj uniji. U njemu se nalaze prostrani trgovi, gigantska zdanja koja svedoče o vremenu Čaušeskuovog apsolutizma, kulturno-istorijski spomenici, fontane i vrtovi. Novogodišnji aranžman u Bukureštu je prilika da upoznate njegove znamenitosti i dušu, a da ne morate da se vozite ili letite mnogo daleko od svog doma.
Rumunski narod je srdačan domaćin, a njegova jela, poput sarmica, pihtija, kobasica, štrudli i kolača, vrlo bliska srpskoj kuhinji. „Mamaljuga“, vrsta kačamaka kojom se ranije hranila sirotinja, pretvoreno je u bazu za mnoga druga jela i steklo veliku popularnost kod turista. Interesantno je da ćete, ako u rumunskim restoranima kažete „čorba“, „šnicla“ ili „ćufta“ biti usluženi upravo tim jelima, jer se na rumunskom jeziku kažu gotovo isto kao na srpskom. Rado se služi i salata od plavog patlidžana (salată de vinete) koja može da se maže na hleb ili jede uz glavni obrok. Ono što je sigurno, jeste, da nećete ostati gladni, ukoliko se odlučite za doček Nove godine u Bukureštu.
Tradicionalni doček Nove godine u Bukureštu organizovano se slavio ispred zgrade Parlamenta, najveće i najskuplje takve vrste na svetu. Zgrada je završena u vreme Čaušeskua, sa idejom da glorifikuje njegovu moć. Osim za sednice vlade, danas služi i kao muzej. Trg ispred zgrade nazvan Trg Palate ili Konstitutivni trg (Piata Constitutiei) bio je okupljalište hiljada ljudi u najluđoj noći sa živom muzikom i vatrometom.
Veliku popularnost za doček Nove godine u Bukureštu ima i Titan park, veliki park sa jezerom u istočnom delu grada. Koncert popularnih rumunskih bendova i pop-zvezda počinje već oko 19 časova, a ulaz je besplatan. U parku se nalazi pet malih ostrva, kao i replika jedne od drvenih crkava Maramureša. Oblast Mamureša, koja se nalazi na severozapadu Rumunije, veliki je muzej na otvorenom u kome vreme stoji. U selu se neguju tradicionalni zanati poput duboreza, drvoslikarstva i tkanja. Drvene crkve Mamureša predstavljaju spoj vizantijskog i gotskog stila, jedinstvene su po svom obliku i pod zaštitom UNESCO-a.
Tokom boravka za novogodišnji aranžman u Bukureštu, korisno je obići deo grada pod nazivom „Lipscani“, koji je zadržao svoj stari šarm. Turistima je najatraktivniji zbog svojih kaldrmisanih ulica, brojnih barova, pivskih i vinskih podruma, prodavnica, rustične arhitekture. Možete posetiti i čuvenu, romantičnu „Cismigiu“ baštu, sa veštačkim jezerom dugim preko kilometra. Jezerom se preko većeg dela godine voze parovi u malim čamcima na vesla, dok se zimi isušuje kako bi se pretvorilo u veliko klizalište.
Doček Nove godine u Bukureštu, može da bude prava prilika da za manju količinu novca upoznate jedan novi grad, uživate u običajima naroda koji u njemu živi, i probate neke neobične kulinarske đakonije.
O Bukureštu
Glavni grad Rumunije nalazi se na jugu zemlje, između transilvanijskih Karpata i Crnog mora. Njegove neoklasicističke građevine i široki bulevari sa dugačkim drvoredima doneli su mu epitet „balkanskog Pariza“ koji je, samo delimično, pomračila samorazarajuća politika izgradnje sivih stambenih blokova iz vremena Čaušeskuovog apsolutizma. U bočnim ulicama istorijskog centra nalaze se barovi, francuske i italijanske gostionice, antikvarijati, kao i dvorac za koji se tvrdi da je pripadao Vladu Drakulu. U gradu se nalazi više prirodnih parkova, botaničkih bašta i mnoštvo jezera, velikih i malih, kao i veličanstvena Piata Revolutiei (Trg Revolucije), sa burnom istorijskom potkom. U severnom delu nalazi se prostrani park „Herăstrău“, unutar kojeg se možete voziti čamcem ili posetiti Seoski muzej.
Malo je stvari koje vešti Rumuni nisu pretvorili u atrakciju, pa je tako i sa starim vodenim tornjem Pantelimon, transformisanim u umetnički toranj na čiji vrh je moguć pristup, gde možete uživati u izložbama, ali i u panorami celokupnog Bukurešta. U skladu sa vašim vremenom, možete se odlučiti da posetite neki od nekoliko desetina muzeja, ili Kantakuzinovu palatu, Botaničku baštu, Trg revolucije, Trijumfalnu kapiju sa vidikovcem... Svemu pobrojanom, sneg koji često napada za Novu godinu, daće jednu drugačiju, nežniju i umiljatiju notu.
Opšti podaci
Položaj: Bukurešt se nalazi na jugoistoku Rumunije, oko 60 kilometara od granice sa Bugarskom i toka Dunava, na obalama reke Dambovice. Najveći je grad u Rumuniji sa oko 1.9 miliona stanovnika, kulturno, finansijsko i industrijsko središte zemlje.
Klima: Za Bukurešt je karakteristična vlažna kontinentalna klima, sa hladnim i vetrovitim zimama i temperaturama koje često padaju ispod nule.
Kultura: Vrlo bogat kulturni život ogleda se u pop-kulturi, vajarstvu, vizuelnim umetnostima, bogatim performansima, predstavama i koncertima. Narodni muzej umetnosti Rumunije predstavlja pravi pokazatelj ove raznovrsnosti, a koncertna dvorana Atenum, Trijumfalna kapija i zgrada Parlamenta primeri velelepnosti i razvoja arhitektonskih stilova. U Bukureštu trenutno mogu da se izdvoje tri glavna stila, a to su istorijski (spomenici kulture, istorijsko nasleđe, crkve, dvorci), komunistički i savremeni.
Jezik: Zvanični jezik je rumunski.
Religija: Većinu populacije čine rumunski pravoslavci.
Hrana i piće: Hrana i piće kod Rumuna, oslikavaju hedonističku rumunsku prirodu koja primat daje ukusima. Oseća se uticaj grčke, bugarske, rumunske i ruske kuhinje, kao i pečat otomanskih osvajanja. „Toba“ je specijalitet koji se priprema za doček Nove godine u Bukureštu, od svinjskih iznutrica u formi škembića. „Tochitura“ je sveže svinjsko meso, prženo u svinjskoj masti, najčešće sa prženim jajima, krastavčićima, sirom i kobasicama. Tokom zime rado se priprema „Răcitura“, rumunska verzija pihtija.
Turističke atrakcije
Muzeul Taranului Roman (Muzej rumunskog seljaka) u ogromnoj palati iz 1912. godine, napravljenoj od crvenih cigala, osvojio je nagradu Evropskog muzeja godine. Unutar njega, zanatski i religijski predmeti, lutke u seoskim nošnjama, ručno tkani tepisi, grnčarija, alat, ikone i rezbarije u drvetu.
Muzeul Satului (Nacionalni muzej sela) unutar parka Herăstrău, sadrži originale seoskih kuća, staja, crkava i mlinova, dovoženih i deponovanih na ovo mesto iz cele Rumunije.
Palatul Parlamentului (Palata Parlamenta) je najgrandiozniji Čaušeskuov projekat, čiji završetak nije dočekao da vidi, jer je pogubljen u revoluciji 1989. godine. Za potrebe izgradnje, koja je koštala nekoliko milijardi današnjih eura, bilo je angažovano 20.000 radnika i 700 arhitekata. Uzdiže se na 12 spratova, 84 metra iznad tla, ali skoro isto toliko i pod zemljom (ukupno 178m), sa 1100 prostorija i heliodromom na vrhu. Najveća je administrativna zgrada na svetu posle Pentagona, a dom je i Nacionalnom muzeju savremene umetnosti. U unutrašnjosti se nalazi 2800 kristalnih i zlatnih lustera.
Kraljevska palata u neoklasičnom stilu je bila dom kraljevske porodice, zvanična kraljevska rezidencija od 1834, Karola II i njegovog sina, kralja Mihaila I. Do 1989. bila je sedište Državnog saveta i nazivala se Palatom Republike. U njoj se nalazi Muzej nacionalne umetnosti sa Evropskom umetničkom galerijom, Galerijom srednjevekovne umetnosti i Galerijom savremene umetnosti.
Patriarhia Romana, katedrala iz 17. veka smeštena na brdu koje gleda na sivi komunistički Trg Unirij, glavno je sedište Rumunske pravoslavne crkve. Ulaz ukrašavaju freske na kojima su predstavljeni blaženi i prokleti, prvi kako se uspinju do Raja a drugi kako padaju u Pakao, a tu je i najstarija ikona crkve, na kojoj su sveci zaštitnici Konstantin i Helena (1665.). Svetac zaštitnik Bukurešta, Sv. Dimitru, leži u grobnici u levom gornjem uglu.
Park Herăstrău je od 19. veka bio omiljeno šetalište plemstva Bukurešta, sa njegovim tihim, krivudavim jezerima koja se, oivičena vrbama, nastavljaju u dugačkom nizu. Nadsvođeni mostovi vode ka ostrvu na drugoj strani parka, gde se nalazi bar, restoran, sportski kompleks i čamci za iznajmljivanje.
Terra park je najveći zabavni park u Bukureštu, poslastica za najmlađe, tinejdžere, ali i ljubitelje adrenalinskih vožnji. Nalazi se u zapadnom delu grada i poseduje sve vožnje, tobogane i ringišpile koje biste mogli da nađete u mnogo bogatijim evropskim i američkim prestonicama.
Posebna atrakcija su Terme Bukurešta, luksuzni bazeni obogaćeni sa 800.000 stabala drveća, koji mogu da prime 4.000 ljudi, sa ponudom masaže, hidromasaže, đakuzija i tematskim celinama.