Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove Godine u Budimpešti

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Nova godina, jedini praznik koji se proslavlja na svim delovima Zemlje. Doduše, ne u isto vreme, i ne na isti način, ali ovo je prilika da negde otputujete i prepustite se običajima i kulturama drugih naroda. Svaka destinacija ima određene predosti i mnoge metropole se takmiče u organizovanju dočeka Nove godine na svojim gradskim trgovima. Ono što nigde ne manjka jeste dobra muzika, vatromet i upražnjavanje posebnih običaja specifičnih za dato podneblje. Svakako vam preporučujemo da vaš izbor bude Doček Nove godine u Budimpešti.
Novogodišnja noć u Mađarskoj, zove se Silvester. Nova godina u Budimpešti se slavi u tradicionalnom stilu. Jedna od najposećenijih lokacija za
doček Nove godine je Franc Listov Trg, sa širokom spektrom barova i kafana u okolini. Takođe preporučujemo višednevni provod na Vorosmarti trgu gde svetkovanje počinje 30. decembra i traje sve do 1. januara. Ovde se tradicionalno može videti velelepni vatromet u ponoć. Mađari su veoma vesela nacija, te tako ne čudi činjenica da se u većini kafana i lokalnih barova isključivo može čuti živa muzika kako na sam doček Nove godine, tako i danima pre i posle njega. Ljubiteljima reke, preporučujemo da prošetaju do Dunava i tamo uživaju u novogodišnjoj noći uz penušavo vino i prijatan restoranski ambijent.
Ukoliko su vam bliži ruralni predeli preporučujemo da posetite okolinu Budimpešte i svratite u nekolicinu sela gde možete da vidite seoske novogodišnje običaje. Mađarska sela uoči Nove Godine ritualno spaljuju strašilo koje predstavlja žrtvenog jarca. Strašilo se zove Džek Strou, odnosno čovek od slame, koji predstavlja svo zlo koje se dešavalo u staroj godini. Interesantno je da se meštani najpre okupe oko njega, a zatim svi zajedno šetaju kroz selo dok ga na kraju ne spale.
Veliki broj zanimljivih tradicionalnih običaja i sujeverja su takođe vezani za proslave u novogodišnjoj noći u Mađarskoj. Uobičajeno je da se za doček Nove godine pravi mnogo buke kako bi se oterali zli demoni i duhovi. Takođe, Mađari ukoliko žele da budu srećni naredne godine treba da izbegavaju da šiju i peru veš to veče. Isto tako, nikako se ne preporučuje odlazak kod lekara 31. decembra, kako biste ostali zdravi cele naredne godine. Običaj takođe nalaže da se ne uklanja i ne baca ništa iz kuće jer ćemo manjkati sa novcem. Poželjno je da prvi posetilac po Novoj godini bude muškarac, u suprotnom sreća neće biti na strani ukućana. Ujutru 1. januara treba se umiti hladnom vodom i sa crvenom jabukom kako bi cele godine bili jedri kao jabuka i zdravi. Postoje verovanja za buduće udavače, da u knedle ubace papiriće sa imenima željenih momaka. Te tako kako se prva knedla pri kuvanju izdvoji, taj muškarac će im biti muž. Mnogo je običaja i sujeverja u mađarskoj kulturi i tradiciji, a onima kojima se to dopada, pravo je vreme da to i iskuse ukoliko se odluče za doček Nove godine u Budimpešti.
Za Mađare hrana predstavlja veoma bitan segment svih proslava i svetkovina. Interesantno je da i tu postoje razna sujeverja, te tako svinjetina se jede na dan Nove godine jer simbolizuje sreću. Ono što je veoma pragmatično je Korheli supa, tradicionalno jelo koje se jede 1. januara, a odlična je za mamurluk.
Veoma bitan segment posete Budimpešti na novogodišnje praznike je i javni gradski prevoz. Ukoliko je dobro organizovan, utoliko može da nam olakša dolazak do željene destinacije. U Budimpešti, tokom novogodišnje noći učestale su usluge na tamvajskim linijama 4 i 6, koji se tada saobraćaju na svakih 3 do 5 minuta. Takođe, svi ostali gradski autobusi uvode vanredne linije kako bi put do glavnih gradskih trgova bio olakšan. S obzirom na to da je gradski saobraćaj veoma dobro organizovan, ne preporučuje se plaćanje taksi prevoza kao dodatni izdatak.
Za goste koji su navikli na nešto komforniji smeštaj, Budimpešta nudi široku ponudu u svojim hotelskim kompleksima i spa centrima gde svaki posetilac može da se opustiti i lepo provede.

O Budimpešti
Budimpešta, glavni grad Mađarske, predstavlja jednu od najvećih evropskih metropola i nezaobilaznih turističkih destinacija. Smeštena u sam centar Evrope, vekovima je predstavljala mesto gde su se ukrštale različite kulture i civilizacije. Stoga ne čudi podatak da je istorija Budimpešte duga preko 1500 godina i da je protkana zaostavštinom i kulturnim blagom brojnih civilizacija koje su boravile na tom području. Nakon završetka Hladnog rata, Budimpešta je doživela procvat u tolikoj meri da danas predstavlja sinonim za najbolju ugostiteljsku kulturu, jedinstvenu mađarsku kuhinju, kao i dobru proizvodnju domaćeg vina. Takođe, ovaj politički, kulturni, trgovački i saobraćajni centar može da se pohvali i brojnim banjama kao i spa-centrima koji predstavljaju pravi raj za hedoniste.
Opšti podaci
Položaj: Budimpešta se nalazi u Jugo-istočnom delu Evrope u Panonskom basenu, bez izlaza na more. Graniči se sa Ukrajinom i Slovačkom na severu, Austrijom na zapadu, Slovenijom, Hrvatskom i Srbijom na jugu, kao i Rumunijom na istoku.
Klima: Republika Mađarska, zbog svog položaja, ima pretežno kontinentalnu klimu. Samim tim i Budimpešta ima umerenu, prelaznu klimu, sa raznolikim rasponima temperature. Zime su jake, tako da nije retkost da se živa u termometru spusti na ispod -10 °C. Sneg nije česta pojava i ne zadržava se dugo na tlu. Leta su pretežno veoma topla, pa su tako prosečne temperature u julu i avgustu iznad 26°C. Takođe, nije retkost da se tokom najtoplijih perioda u godini temperatura popne i do 35°C. Iako je pretežno kontinentalna, zanimljivost budimpeštanske klime jeste mala količina padavina, te vam je kišobran potreban isključivo početkom leta, kao i sredinom zimskog perioda.
Jezik: zvanični jezik je mađarski.
Religija: najzastupljenija veroispovest u Mađarskoj je katoličanstvo.
Hrana: mađarska kuhinja je nadasve raznovrsna, veoma pikantna i bogata. Lokalni specijaliteti uključuju paprikaš, gulaš, smuđa sa jezera Balaton, zatim gulaš sa mnogo luka, riblju čorbu koja se razlikuje u zavisnosti od regiona, punjeni kupus i papriku. Mađari, ne samo da vole ljuto nego i slatko. Naomiljeniji kolač među meštanima je valjčič (kürtőskalács). Ne manje interesantna je i mekana čokoladna piškota, prelivena čokoladnim sosom i ukrašena šlagom (somlói galuska). I na kraju Doboš torta, pravi mađarski izum i specijalitet, retko koji turista ostane imun na njen ukus.
Arhitektura: Budimpešta je metropola sa velikim brojem značajnih građevina iz različitih istorijskih perioda. Najstariji spomenici kulture su iz vremena antičkog Rima (1. vek), kada se ovde nalazio rimski grad Akvinikum. Na ulicama Budimpešte možemo da vidimo građevine projektovane najrazličitijim arhitektonskim i umetničkim stilovima. Pored antičkog tu su i građevine rađene u gotskom, renesansnom, vizantijskom, baroknom, klasičnom i neoklasičnom dizajnu. Većina zgrada u Budimpešti su relativno niske, tako da svega stotinak zgrada imaju više od deset spratova. Ovakav vid arhitekture posledica je želje da se sačuva istorijski gradski pejzaž. Najveće remek delo savremene arhitekture je Palata umetnosti. Obala Dunava, Budimski dvorac sa svojom okolinom, Avenijom Andraši i Milenijumskim muzejom metroa, nalaze se na Uneskovoj listi sponemika svetske baštine. Samim tim postoje i stroga pravila koje grad propisuje kada je u pitanju izgradnja novih objekata u centru grada.
Turističke atrakcije:
Muzeji:
Narodni muzej (izgrađen 1847. godine) predstavlja neoklasičnu građevinu koja sadrži najvažniju mađarsku kolekciju istorijskih relikata. Eksponati ovoga muzeja prate istoriju Karpatskog Basena od najranijih vremena, pa sve do kraja Avarskog perioda početkom 9. veka. Na drugom spratu se nalaze postavke iz perioda mađarske države, od osvajanja Karapatskog Basena do pada komunizma. U podrumu muzeja smešteni su ostaci iz Rimskog, srednjovekovnog i modernog vremena.
Dvorci i palate:
Kraljevska Palata – predstavlja ogroman kompleks koji je bio sravnjen i ponovo izgrađen nekoliko puta tokom proteklih sedam vekova. Sredinom 13. Veka, Bela IV uspostavio je kraljevsku rezidenciju upravo na ovom mestu, a nakon njega koristili su je i nadolazeći kraljevi. Palata je bila sravnjena u bici sa Turcima 1686. godine, ali su je Habsburzi ponovo izgradili, iako su proveli vrlo malo vremena u njoj.
Verski objekti:
Bazilika Svetog Stefana – katedrala građena skoro pola veka u neoklasičnom dizajnu, završena 1905. godine. 1868. godine dogodila se velika tragedija u procesu gradnje ove katedrale, kada se zbog oluje srušila kupola, tako da se celokupna građevina morala srušiti do temelja i ponovo započeti njena izgradnja. Bazilika je prostor prilično taman i sumoran iznutra, ali ukoliko se popnete do vrha kupole, imaćete priliku da uživate u jednoj od najlepših panorama grada.
Velika Sinagoga, najveći jevrejski hram na svetu, ukoliko izuzmemo onu u Njujorku, može da primi 3000 posetilaca. Izgrađena 1859. godine prema dizajnu Frigzes Feszl u moravskom i rimskom stilu. Na severnoj strani sinagoge, nalazi se spomenik Holokaustu iznad masovnih grobova svih onih koji su ubijeni od strane nacista 1944-1945. godine.
Obilazak Budimpešte (naše preporuke)
Po dolasku u Budimpeštu, najpre prođite kroz Peštu i najuži centar, pređite lančani most i obiđite srednjovekovne ulice Budima. Čak i ako dođete na jedan dan, preporučujemo vam da avanturu započnete obilaskom kulturnih i istorijskih spomenika Pešte, potom Dvorca u Budimu. Šetajući kroz žilu kucavicu ovog dela grada, svakako svratite u neki od rustičnih restorana i pabova da okusite čari mađarske kuhinje. Posle kratkog predaha obavezno posetite dva bitna muzeja: Mađarski nacionalni muzej (Magyar Nemzeti Múzeum; Múzeum krt. 14-1) i Memorijalni centar Holokausta (Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ; Páva utca 39). Usput će vam biti da obiđete županijsku crkvu Belvárosi Plébániatemplom. Nikako ne propustite da prošetate ulicom Vaci (Váci utca) koja je oduvek bila glavna pešačka i šoping ulica u Budimpešti. Ukoliko želite da kupite veoma cenjene mađarske rukotvorine obavezno svratite u radnju Vali Folklór. Potom vam preporučujemo da iz ulice Vaci krenete peške na šetalište pored Dunava, te tako stignete na trg Kossuth tér. Na trgu se nalazi velelepni Parlament, jedan od simbola Budimpešte i jedan od najvećih parlamenata u čitavoj Evropi. Obavezno uđite u njega, nećete se pokajati. Jugoistočno od Parlamenta nalazi se predivan park u kojem se nalazi kolosalni spomenik Sovjetskom savezu i oslobođenju Mađarske krajem Drugog svetskog rata. Bitan podatak je da je to jedini preostali spomenik Sovjetima u Budimpešti, pošto su svi ostali uklonjeni. U parku se možete odmoriti na klupi, a možete da popijete kafu u nekom od obližnjih kafea. Obilazak mađarske prestonice nastavite tako što ćete da odete na Sečenijev lančani most (Széchenyi lánchíd). To je prvi stalni most kojim je Budim povezan sa Peštom. Kada pređete most, možete da se popnete uspinjačom do istorijskog jezgra Budima, a to su dvorac i spet uskih uličica oko njega. U blizini se nalazi i Mađarska nacionalna galerija i Muzej istorije Budimpešte. Ovaj deo grada je veoma zanimljiv, ali su ulice kaldrmisane, tako da je poželjno da turisti nose udobnu obuću. Nakon celodnevne šetnje preporučujemo laganu večeru i kratak predah kao pripremu za bogat noćni život po kojem je Budimpešta prepoznatljiva. Mađarska prestonica nudi dobru ponudu večernje zabave, od hardrok klubova do pabova i kafana.