Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Berlinu

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Ko se odluči za novogodišnji aranžman u Berlinu, moći će da se pohvali da je bio u gradu sa najmasovnijom proslavom Nove godine na otvorenom na celoj zemaljskoj kugli. Ovu laskavu titulu ponela je „novogodišnja žurka“ kod Brandenburške kapije, kojoj svake godine prisustvuje oko milion ljudi (verovatno bi brojka bila i veća, da je prostor veći). Kilometarske kolone prate pozornice (takozvani stejdžovi) sa živom muzikom svih žanrova, prvenstveno dens, hip-hop, pop i tehno, interaktivnim ekranima, laserskim animacijama i drugim audio-vizuelnim instalacijama, dok u ponoć sledi kulminacija uz vatromet koji mnogi opisuju pridevima „gigantski“, „mamutski“, „zastrašujući“ i „fantastičan“, jer obasja ceo Berlin. Prve muzičke probe počinju već 30. decembra, tako da posetioci mogu da steknu uvid u to šta ih čeka, dok sama žurka zvanično počinje 31. decembra u 19 časova (Kapija se otvara već u 14h). Dobra atmosfera i kuvano vino pomažu da se prevaziđe berlinska „zimska nula“, a sneg koji često pada daje ulicama i gradu poseban štimung čistoće i idile.
Druga dobra lokacija za doček Nove godine u Berlinu je “Kulturbrauerei”, prostor unutar koga se organizuje nekoliko pozornica sa muzičkim nastupima, dok su svuda unaokolo klubovi, što omogućava posetiocima da u Novu godinu zakorače uz lud provod i više vrsta muzike. Program počinje oko 20 časova i, za razliku od onog kod Brandenburške kapije, morate imati na vreme obezbeđenu ulaznicu.
Za one koji dobro podnose piće, prava lokacija je all-inclusive klub “Postbahnhof”, gde se, nakon jednokratno kupljene ulaznice čija cena je sasvim prihvatljiva, mogu isprobavati razna pića u neograničenim količinama. Naravno, muzički program i prostor za gledanje vatrometa su takođe obezbeđeni.
Jedan od dva atraktivna i vrlo originalna načina za kompletiranje vašeg novogodišnjeg aranžmana u Berlinu su doček Nove godine u klubu na vrhu nekog od oblakodera ili krstarenje rekom Šprejom, koja svojim donjim tokom protiče kroz centar Berlina. Ljubiteljima prirode, arhitekture i romantike pažnju će privući malo ostrvo koje se nalazi na sredini toka Špreje, na kome su mesto našli klasični muzeji i Berliner Dom - najveća gradska katedrala. Na ovom mestu nastaju neke od najlepših fotografija, zahvaljujući refleksiji građevina na površini vode. Najpoznatiji eksponat koji se nalazi na Muzejskom ostrvu, u Novom muzeju, jeste bista egipatske kraljice Nefertiti. Cene krstarenja su malo više, ali su hrana i piće uračunati, a atmosfera znatno mirnija nego na zakrčenim Berlinskim ulicama.
Ljubitelji novogodišnjih vašara neće biti razočarani ni prilikom novogodišnjeg aranžmana u Berlinu - oivičen sa tri arhitektonska bisera, Nemačkom i Francuskom katedralom i Koncertnom dvoranom, čuveni “Gendarmenmarkt” vuče korene s kraja 18. veka. Svuda oko statue čuvenog pesnika Fridriha Šilera nalaze se tezge na kojima se mogu pronaći autentične nemačke kobasice (bratwurst), pivo, poslastice, ali i ručni radovi drvodelja, staklara, majstora za šešire, maske… Deca će se obradovati žonglerima, akrobatima, gutačima vatre, dok će sladokusce i gurmane privući kolači od marcipana, nugata, figurice od lešnikovog krema, gulaši i razne vrste nemačkih mućkalica.
Berlinska kuhinja je uvek prednost davala ukusu, tako da izgled hrane ne bi trebalo da vas zavara. Akcenat se stavlja na kobasice, šnicle i druge mesne prerađevine, dimljene i pečene. Neizostavni sastojci novogodišnje večere su kiseli kupus, prasići od marcipana i novogodišnji punč (novogodišnje vino sa voćem) za koje se veruje da donose dobru sreću.
O Berlinu
Najveći, a ujedno i glavni grad Nemačke je Berlin. Čak i pored mračne ratne prošlosti, ova evropska metropola predstavlja jednu od najpoželjnijih destinacija za turiste iz celog sveta. Danas Berlin predstavlja kreativni centar internacionalne reputacije, i jednu veoma multikulturalnu i multietničku sredinu. Zbog svoje bogate istorije, ovaj grad obiluje raznoraznim kulturnim i istorijskim znamenjima, kao i lokaitetima koje turisti rado posećuju. Fascinantni tragovi prošlosti vidljivi su gotovo u svakoj ulici i svakom trgu u ovoj metropoli, ali ako želite da upoznate istoriju ovog grada, predlažemo vam da posetite neki od 170 muzeja koji se nalaze u Berlinu. Znamenitosti ovog grada pričaju istoriju cele nemačke nacije, krenuvši od Brandenburške kapije, pa sve do današnjih zgrada Vlade i sedišta saveznog kancelara.
Opšti podaci
Položaj: Berlin je glavni grad Nemačke i predstavlja jednu od šesnaest država u okviru Federalne Republike Nemačke. Ima preko tri i po miliona stanovnika, i drugi je po veličini od gradova u sastavu Evropske Unije. Grad je podeljen na dvanaest administrativnih jedinica, to jest, gradskih okruga. Grad se nalazi na dve reke: Šprej i Hafel, ali u okviru njega se nalazi i nekoliko manjih jezera i drugih vodenih tokova.
Klima: Berlin ima umerenokontinentalnu klimu. Leta su umereno topla sa temperaturama od 22 do 25 °C, dok su zime hladne, sa najvišim temperaturama do 4 °C. Prelazna godišnja doba, jesen i proleće, uglavnom su prohladni i sa umerenom količinom padavina. Centar Berlina ima svoju takozvanu mikroklimu, pa je zbog visokih zgrada koje zadržavaju toplotu, moguće da su temperature u centru više za 4 °C, od temperatura u prigradskim naseljima.
Jezik: Zvanični jezik u Nemačkoj je nemački.
Religija: Danas je religioznost u Berlinu, kao i u celoj Nemačkoj izuzetno heterogena kategorija. Oko 30% stanovnika pripada Nemačkoj evangelističkoj crkvi, dok na jugu zemlje većinu čine katolici. Berlin je poznat po tome što predstavlja najveći ateistički grad u Evropi, tako da, generalno, religioznost nije jača strana nemačkoj prestonici.
Hrana i piće: Stanovnici Berlina najčešće jedu kobasice, od kojih im je omiljena sa karijem (currywurst). Generalno Nemci vole da jedu meso, a posebno u obliku raznih mesnih prerađevina. Kada su pića u pitanju, nacionalno piće u Nemačkoj je pivo. U proseku godišnje, svaki stanovnik Nemačke popije oko 120 litara piva, tako da se u ispijanju piva Nemci smatraju vodećom nacijom na svetu.
Turističke atrakcije
Muzeji:
DDR muzej je istorijski muzej u Berlinu koji svedoči o svakodnevnom životu iza takozvane “Čelične zavese”. Ovde možete da naučite nešto o odrastanju nemačke dece u Istočnoj Nemačkoj, o tome kako su inženjeri zarađivali za nijansu više od farmera i o tome kako su svi zajedno išli na nudističke plaže. Ulaz u ovaj muzej je na strani reke Špreje, odmah preko puta Berlinske katedrale.
Nemački istorijski muzej vam nudi pregled svega što su Nemci radili u proteklih 2000 godina. Posebnu pažnju posetiocima mami ogroman globus, koji je prvobitno stajao u Ministarstvu spoljnih poslova nacističke Nemačke, i imao je nekoliko rupa od metaka. U dvorištu muzija mogu da se vide skulpture umirućih vojnika, rađene u baroknom stilu.
Dvorci i palate:
Schloss Neiderschonhausen predstavlja jedan od veoma značajnih zdanja za istoriju nemačkog naroda. Ovaj dovrac se nalazi na severu Berlina i predstavlja svojevrstan muzej koji dokumentuje različite istorijske periode.
Verski objekti:
Nikolaikirche je originalni primerak gotičke crkve, koji predstavlja redak primer iste vrste u Berlinu. Ova crkva je odigrala veliku ulogu tokom perioda reformacije. Upravo u ovoj crkvi je davne 1593. godine održana prva luteranska misa, to jest liturgija. Unutar crkve moći ćete da vidite krstionicu iz perioda četrnaestog veka, kao i baroknu propovedaonicu iz 1714. godine, dok je sam oltar rađen u ranom renesansnom stilu iz 1582. godine, u čijem se epicentru nalazi prikaz Tajne večere.
Ostale atrakcije:
Zgrada Rajhstaga je podignuta 1894. godine i postala je središte nemačke politke od 1999. godine. Obnovu ovog zdanja, izvršio je athitekta lord Norman Foster, sačuvavši istorijsku spoljašnjost građevine, ali je dodao interesantnu staklenu kupolu. Posetioci veoma često dugo čekaju kako bi ušli u lift i popeli se do vrha odakle se vidi panorama grada. Ako ne volite čekanje, preporučujemo vam da se ovde uputite ili ranije ujutru, ili uveče, tada su redovi kraći.
Umetnička kuća Taheles ili kako je nazivaju “Sistine Chapel of Graffiti” je umentički centar Berlina, i nastao je samo nekoliko dana nakon ujedinjanja Nemačke. Unutar centra se nalaze brojni ateljei, bioskop, galerije, ali i kafe barovi gde možete da se malo odmorite i popijete kafu ili čaj.
Brandenburška kapija predstavlja trijumfalnu kapiju grada Berlina, ali cele Nemačke. Nalazi se na Pariskom trgu i jedina je opstala od serije kapija kroz koje se ulazilo u Berlin. S jedne strane kapije se nalazi Rajhstag (ka severu), dok je s druge strane memorijalni centar Evrope posvećen ubijenim Jevrejima (na jugu). Ova kapija se zapravo spojena sa ulicom Unter den Linden, koja direktno vodi do kraljevske rezidencije. Da se Brandenburška kapija izgradi naredio je Fridrih Vilhelm II, i to u znak mira, a sagradio ju je Karl Gotard Langans, u periodu od 1788. do 1791. godine.