Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Beču

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Beč, nekadašnja prestonica Evrope, poslednjih godina je postao vrtlog koncerata i zabave kada je Nova godina u pitanju. Prepoznatljiv po glamuru i raskoši, Beč predstavlja stecište kulturnog i društvenog života. Bogato ukrašene skoro sve ulice ove evropske metropole šalju signal dobre atmosfere kada su božićni i novogodišnji praznici u pitanju.
Ukoliko ste ljubitelj proslave Nove godine na trgovima, Beč je pravo mesto za to. U poslepodnevnim satima 31. decembra, centar grada Beča se pretvara u veliku parti-arenu. Takozvana „bečka staza” okuplja hiljade ljudi. Neki od njih odlaze na Prater u luna-park gde mogu da uživaju u velikom broju ringišpila kako za decu tako i za odrasle. Omiljena tradicija u okviru nadaleko poznate „Novogodišnje staze” je igranje valcera uz čuveni „poziv na ples” ili „ales valcer”. Većina ulica u centru grada tih dana obiluje tezgama sa raznoraznim specijalitetima i gastronomskim đakonijama. Na svakom trgu moći ćete da uživate uz zvuke rok, pop i narodne muzike, ali i opere i valcera. Takođe, iznenadiće vas to što ćete i sami moći da zaigrate valcer u ulici Graben, gde se nalazi velika otvorena dvorana bečkih plesnih škola.
Doček Nove godine u Beču zove se Silvester. Ukoliko želite da je dočekate u tradicionalnom bečkom stilu, preporučujemo vam da se odlučite za centar grada i da budete deo masovne ulične parade koja broji preko pola miliona ljudi. Program obuhvata različite koncerte i predstave, kao i DJ nastupe. Glavni doček Nove godine u Beču odigrava se ispred katedrale Svetog Stefana. Uz muziku i čašu šampanjca, kao i veoma prijatnu atmosferu, prisutni mogu da se zabave tako što će uz odbrojavanje na glavnom gradskom trgu ispratiti staru godinu. Kad muzika stane, odbrojavanje počinje, a tačno u ponoć začuju se zvona katedrale. U okolini ovog centralnog trga nalazi se veliki broj restorana, kafea i pabova, međutim ne treba da vas iznenadi činjenica da su mesta većinom rezervisana, te nije zgoreg unapred rezervisati mesto gde biste večerali, ukoliko preferirate taj vid posluženja. Za one koji vole brzu hranu, nema mesta za brigu, pošto su ulice preplavljene tezgama sa raznim bečkim specijalitetima.
Ukoliko ste raspoloženi za romantičan doček Nove godine u Beču, možete da se uputite u jedan od starih vagona na Prateru, koji gleda na osvetljenu panoramu Beča. Ova evropska metropola vam nudi još jedan način da u romantičnom ruhu dočekate novu, a ispratite staru godinu. Možete da se odlučite za plovidbu brodom duž Dunava uz romantičnu večeru i veselu atmosferu.
Beč je veoma poznat po bogatom noćnom životu. Zbog multietničnosti i muntikulturalnosti, zastupljene su različite vrste zabava, muzike, kao i plesova. Diskoteke su takođe veoma raznovrsne i uvek možete da pronađete nešto za vaš ukus.
U svim većim mestima u Austriji, neizostavan deo novogodišnje večeri je vatromet. Tako da Beč ni u tome nije usamljen. Vatromet u ponoć je velelepan i najbolje može da se vidi sa nekog od brda u Beču. On se odigrava duž ulice Ringštrase, ispred Gradske kuće, ali i na bečkom Prateru. Za posetioce koji imaju osetljiv sluh, preporučujemo da ponesu zaštitu za uši, jer velika buka od vatrometa može da vam pokvari slavlje.
Ova evropska metropola, prepoznatljiva po glamuru, posetiocima iz čitavog sveta za Novu godinu nudi jedinstven ugođaj – Bečki koncert. Svako ko voli muziku kao umetnost, bar jednom u životu je maštao da bude deo publike legendarnog novogodišnjeg koncerta u Beču. Svakog 1. januara svedoci smo jednog od najlepših kulturnih događaja planetarnih razmera. U čarima nota Bečke filharmonije, putem televizijskog prenosa, najčešće uživa preko 60 miliona ljudi iz svih zemalja sveta. Simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom najuglednijih dirigenata, svake godine nam podari veličanstveno uživanje u bečkim valcerima, marševima i drugim prepoznatljivim delima velikih svetskih virtuoza. Interesantno je kako se dolazi do ulaznica na ovaj spektakl. Zbog ogromne potražnje za ulaznicama, još pre nekoliko godina uveden je sistem tzv. lutrije, po kojem svaki čovek pod podjednakim uslovima može da konkuriše za priliku da kupi ulaznice za Novogodišnji koncert. Tokom meseca januara, potrebno je da se registrujete i prijavite na internet adresi Bečke filharmonije, čime se obezbeđuje šansa da se učestvuje u lutriji. Rezultati izvlačenja otkrivaju pored imena i broj sedišta koje je dobitnik dobio. Srećni dobitnik ima pravo da kupi najviše dve ulaznice. Cene ulaznica se kreću od 30 do 940 evra. Postoje i dva predpremijerna koncerta, 30. i 31. decembra, a cene ulaznica su od 25 do 720 evra. Program na predpremijerama je identičan onome koji se svira 1. januara.Beč se svakako smatra jednom od najatraktivnijih destinacija kada je doček Nove godine u pitanju.
Novogodišnja noć u ovoj evropskoj prestonici nudi za svakoga po nešto. Od vožnje brodom po Dunavu, dočeka u vozu Mažestik Imperator, novogodišnjeg bala u Palati Hofburg i svečane večere u bečkoj Gradskoj kući. Uvek su tu i proslave po luksuznim hotelima, kao i restoranima sa neverovatno bogatom gastronomskom ponudom.
Ono što Beč izdvaja od drugih gradova je dan nakon Nove godine. Ukoliko ste novogodišnju noć proveli burno, obavezno ujutru dođite ispred Gradske kuće, gde se tradicionalno organizuje „doručak protiv mamurluka” uz gledanje direktnog prenosa čuvenog Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije.
O Beču
Beč je jedna od najstarijih metropola u samom srcu Evrope, grad careva i atistoktarije, grad muzike i grandiozne arhitekture. Kao mesto ukrštanja raznih kultura i uticaja, Beč predstavlja očaravajući spoj starog i novog, klasičnog i avangardnog. Ta duga tradicija i bogata istorija ove metropole, najbolje se može videti u Muzejskoj četvrti. Beč takođe nosi i epitet muzičke prestonice u kojoj su dobar deo svog života proveli najslavniji kompozitori svih vremena: Mocart i Betoven. Iako rođen u Salcburgu, čuveni Mocart venčao se upravo u Beču u katedrali Svetog Stefana, koja predstavlja jedan od sinonima za grad Beč. Možda i najveći ponos Beča je dvorac Šenbrun, koji predstavlja nezaobilaznu atrakciju svih turista.
Opšti podaci
Položaj: Beč predstavlja glavni grad Austrije. Smešten je u njenom istočnom delu, nedaleko od same granice sa Slovačkom, ali blizu i Češke i Mađarske. Podeljen je na 23 okruga.
Klima: U Beču vlada pretežno umereno-kontinentalna klima. Leta su pretežno umerena, sa prosečnom temperaturom u intervalu od 22 do 26°C, dok maksimalne temperature dosežu i do 30°C. Zime su relativno hladne, sa prosečnom temperaturom oko nule, a nije retkost ni da živa padne ispod -10°C. Sneg je u zimskom periodu redovna pojava, a najviše ga ima u periodu od decembra do marta. Turisti su se složili da je Beč najlepši tokom proleća, kada cveće procveta, a fontane otvore i napune vodom.
Jezik: Zvanični jezik u Beču je nemački.
Religija: Većina stanovništva su katolici, ali pored njih brojni su i muslimani, pravoslavci, hinduisti i protestanti.
Hrana: Tradicionalna hrana u Beču su takozvane bratvurst ili u prevodu – kobasice. Postoje različite vrste ovih kobasica, od onih punjenih sa sirom, do malo pikantnijih sa egzotičnih začinima i prilozima. S obzirom na multietničnost podneblja u Beču možete da okusite i najrazličitije ukuse iz celog sveta u specijalizovanim restoranima. Ono što nikako ne smete da propustite je biser delikatesa ovog regiona, Saher torta. Može da se nađe u skoro svim poslastičarnicama i preporučujemo da je konzumirate uz tople napitke.
Piće: Beč je poznat i kao jedna od evropskih prestonica kafe i njenih derivata. Ne propustite da probate neku od mnogobrojnih vrsta kafe u ponudi, kao i druge tople napitke.
Turističke atrakcije
Muzeji:
Hofburg predstavlja glavni kompleks carskih rezidencija u samom centru Beča. Ovaj kompleks obiluje draguljima i nakitom iz perioda dinastije Habzburg.
Sisi muzej je muzej koji je posvećen Elizabeti Bavarskoj (čiji je nadimak Sisi). Ovaj velelepni kompleks nudi turistima uvid u vladarske apartmane i srebrni kabinet. U blizini Hofburga nalaze se Umetničko-istorijski muzej, koji sadrži kolekciju slika, kao i Prirodnjački muzej.
Albertina je bečki muzej, koji sadrži jednu od najvećih i najpoznatijih grafičkih zbirki na svetu sa preko 65.000 crteža. U muzeju se čuvaju i dela čuvenih Albrehta Direra i Gustava Klimta.
Dvorci i palate:
Šenbrun je jedan od najvažnijih kulturnih spomenika u Beču. Mnogi ga porede sa Versajem, a služio je kao letnja rezidencija vladarima iz dinastije Habzburga od početka 18. veka, pa sve do 1918. godine. Spolja zlatno-žuta palata, građena u baroknom stilu, okružena je očaravajućim baštama i vrtovima, a posetiocima nudi jedan od najlepših pogleda na grad Beč. Ceo kompleks se nalazi na UNESKO-voj listi svetske baštine.
Glorieta – trijumfalni luk koji se nalazi na brdu iza palate, zajedno sa Neptunovom fontanom, deo su Šenbruna i privlače najveću pažnju posetilaca.
Belvedere – kompleks baroknih palata, nalazi se u trećem bečkom becirku. Podignut je u čast austrijskom princu Eugenu Savojskom. Predstavlja jedan od najlepših baroknih građevina na svetu koja se sastoji od Gornjeg i Donjeg Belvederea.
Verski objekti:
U samom centru Beča, kao glavni simbol grada, nalazi se najveća i najviša od svih crkvi u Beču, „Stephansdom” (katedrala Sv. Stefana). Bečlije je često od milošte zovu „Steffl“. Ova katedrala odolevala je raznim najezdama kako Turaka, tako i Napoleona. Čak je i kroz Prvi svetski rat prošla bez ozbiljnijih oštećenja. Međutim, u toku Drugog svetskog rata bila je pogođena sa nekoliko bombi, nakog čega je restaurirana uz finansijsku pomoć svih regiona Austrije.