Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Barseloni

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Turisti se dele na dve grupe – one koji su već bili u Barseloni i one kojima to putovanje tek predstoji. Ali i jedni i drugi neće se pokajati ako Novu godinu dočekaju u Barseloni, jer nije isto doživeti ovaj grad u julu i januaru.
Novogodišnji aranžman i doček Nove godine u Barseloni, jednom od najživopisnijih gradova Evrope i glavnom gradu španske autonomne pokrajine Katalonija, prvenstveno je privlačan mladima, tek venčanima i ljubiteljima nekonvencionalnog i drugačijeg. Naravno, dobro isplanirana poseta od nekoliko dana omogućiće vam da doček Nove godine u Barseloni iskoristite i u ozbiljnije svrhe, za obilazak remek-dela čuvenog španskog arhitekte Gaudija – Parka Guelj, nedovršene katedrale Sagrada Familija i zgrade La Pedrera.
Ispred Kraljevske palate nalazi se kompleks od nekoliko fontana, koje tokom dnevnog rada potroše vode koliko i vodovod manjeg grada, vrteći svoju igru svetlosti, zvuka i kapljica u određenim vremenskim intervalima. Mlazevi vode se kreću u ritmu muzike sa stalnim promenama, zbog čega vam vreme pored nje može proleteti. Ako budete imali sreće, čućete i pesmu „Lane moje“, koja se nalazi u muzičkom repertoaru fontane rame uz rame sa epskim klasicima poput „Gladijatora“ i „Gospodara prstenova“. Najčešća numera je, logično, „Barselona“ Fredija Merkjurija.
Visoko bačeni vodeni snopovi, uhvaćeni okom kamere, delovaće nestvarno svakom kome ih pokažete, a kompleks trga “Plaça d'Espanya” sa svojim kipovima, kulama i serijama fontana, mešavinom kultura i stilova, biće nešto najlepše i najgrandioznije što ste ikad videli.
Baš na ovom mestu, u podnožju zamka Monžuik (Montjuic), koji s jedne strane gleda na Palatu, a s druge na široku Barseloninu luku La Kondamin, odigraće se organizovan doček Nove godine, uz igru svetlosti i zvuka sa pirotehničkom predstavom koja traje do nekoliko minuta iza ponoći. Na glavnoj bini nalazi se velika figura čoveka, sa pomoćnim binama na kojima se odvijaju muzički nastupi.

Po završetku spektakla, koji posećuju i porodice sa decom, oni koji bi da nastave sa provodom upućuju se u klubove, gde žurka traje do ranih jutarnjih časova. Okupljanja i proslave će biti i na drugom velikom trgu Barselone – Placa de Katalunja (Plaça de Catalunya), ali uz manje grandioznosti i specijalnih efekata.
Ulaznice za klubove kreću se od 10 do 300 evra, u zavisnosti od ponude programa, hrane i pića, dok je praksa da hoteli i klubovi koji se nalaze u neposrednoj blizini obale, prirede manju pirotehničku predstavu u privatnoj režiji iznad vode. Ostaje preporuka da svoje mesto ili ulaznicu rezervišete dosta unapred kako za svoj novogodišnji aranžman u Barseloni ne biste morali da pronalazite alternative u poslednji čas.
Novogodišnji vašar se održava na nekoliko lokacija – “Plaça de Catalunya”, “Sagrada Familia”, “Santa Lúcia”… Prodaju se ručno pravljeni ukrasi i nakit, jelke, imela, igračke, kožna galanterija, čokolade, sirevi, voće, lekovite trave, vino i kolači. Za razliku od nemačkih vašara, na španskim se ne služi vruće vino ili rakija, jer je klima znatno prijatnija, ali se zato može kupiti vino s kojim se tradicionalno nazdravlja za sreću u godini koja sledi – “Cava”. Španci imaju običaj da pre nego što nazdrave, u čašu ovog vina ubace neki zlatni predmet – burmu ili novčić.
Katalonska tradicija nalaže da za Novu godinu i Božić kupite “Caga Tió”, koji nije ništa drugo do mali drveni balvan sa nasmejanim licem nacrtanim s prednje strane i crvenom kapicom na glavi. Ovaj predmet je ujedno i najsimpatičniji poklon ili autentični suvenir koji možete vratiti kući s vašeg novogodišnjeg aranžmana u Barseloni.
Kako običaj nalaže, u Španiji, a samim tim i u Barseloni, u ponoć treba da se pojede dvanaest zrna grožđa, jedno zrno na svaki otkucaj sata, jer se tako osigurava sreća za narednih dvanaest meseci.
O Barseloni
Barselona je glavni grad autonomne pokrajine Katalonije, a ujedno i jedan od najvećih gradova u Španiji. Izlazi na Sredozemno more i predstavlja jednu od najprometnijih mediteranskih luka. Ovaj kosmopolitski grad nudi pregršt restorana, klubova i barova, koji su odlična ulaznica za dobar noćni provod. Grad je veoma značajan i po svojoj arhitekturi, a posebno zbog zdanja kao što su Park Guelj, Sagrada Familija, La Pedrera i mnogim drugim. Nedaleko od Barselone nalazi se i Muzej Salvadora Dalija, koji je jedan od najposećenijih u Španiji.
Ovaj centar umetničkog i kulturnog života Španije, posetiocima nudi svakodnevne izložbe, predstave i koncerte, pomoću kojih mogu da saznaju nešto više o istoriji ovog podneblja.
Opšti podaci:
Položaj: Barselona je smeštena na samom jugu autonomne pokrajine Katalonije. Izlazi na Sredozemno more i nalazi se na ušću reka Ljobregat i Besos, dok se na njenom zapadu nalazi planinski venac Sera de Koljserola. Barselona je podeljena na deset administrativnih distrikata.
Klima: Klima Barselone je pretežno mediteranska, a nju karakterišu blage i vlažne zime i topla i suva leta. Tokom jula i avgusta temperature se kreću od 30 do 40 °C.
Jezik: Zvanični jezici u Barseloni su španski i katalonski.
Religija: U Barseloni je većinsko stanovništvo katoličke veroispovesti.
Hrana i piće: U Barseloni je veoma zastupljena morska hrana, ali zbog iscrpljenosti ovog dela Sredozemlja u pogledu ribe, ona se obično uvozi iz drugih krajeva sveta. Kada su slatkiši u pitnju, u Barseloni su najpoznatiji vafli koji se prodaju svuda, najčešće na kioscima. Od pića u Barseloni je skoro sve zastupljeno, ali lokalni specijaliteti su “Café con hielo”, to je zapravo espreso sa malo mleka i kockicma leda. Ali nemojte da propustite priliku da popijete i Sangriju, to je slatkasto crveno vino sa velikom količinom seckanog voća.
Turističke atrakcije

Barselona je grad koji poseduje veliki broj muzeja, a svaki od njih se bavi različitom oblašću i vezan je za određen period istorije Španije i Barselone. U Nacionalnom muzeju katalonske umetnosti nalazi se čuvena zbirka romanske umetnosti. S druge strane, Muzej savremene umetnosti Barselone fokusiran je na špansku i katalonsku umetnost posle 1945. godine. Gradski istorijski muzej, potom Muzej katalonske istorije i još nekoliko drugih, pokrivaju periode iz oblasti istorije i arheologije i veoma su zanimljivi za turiste.

Dvorac Monžuik (Castell de Montjuïc) se nalazi na jugoistočnim delu grada na brdu Monžuik i okrenut je prema luci i moru. Današnji izgled duguje periodu gradnje iz 17. i 18. veka. Tokom istorije dugo vremena je korišćen kao zatvor, a krajem 19. veka u njemu su ubijani anarhisti i fašisti.

Crkva Santa Maria del Mar je najlepša gotička crkva u Barseloni. Sagrađena je tokom 14. veka, a razrušena od strane anarhista u periodu 1909. i 1936 godine. Nije preterano dekorisana,nego odiše jednostavnošću, što je posebno krasi.

Sagrada Família, predstavlja ogromnu katoličku baziliku koja do danas nije završena. Delo je čuvenog Antonija Gaudija koji je u gradnji ove katedrale utkao 40 godina svog života i rada. Crkva je i danas opkoljena skelama i radovi su u toku.

La Rambla se smatra najpoznatijom ulicom u Barseloni, koja vrvi od turista u svako doba dana i noći. Predstavlja pešačku zonu i mesto gde se turistima preporučuje da dobro čuvaju svoje novčanike.

Park Guelj predstavlja najveću atrakciju Barselone i delo je čuvenog athitekte Gaudija. Park je pod zaštitom UNESKO-a , a građen je u periodu od 1900. do 1914. godine. Ovaj neobičan park predstavlja spoj prirode i arhitekture. Na svakom koraku mogu se videti prepoznatljivi Gaudijevi umetnički elementi, posebno na mozaicima od delova polomljenih keramičkih pločica. Upravo sa parka se pruža jedan od najboljih pogleda na celu Barselonu.