Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Austriji

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Svetkovanje Nove godine vuče korene iz daleke prošlosti i predstavlja prastari religijski, društveni i kulturni obrazac u skoro svim delovima sveta. Ne postoje tačni podaci od kada je Nova godina počela da se proslavlja, ali neki istorijski izvori svedoče da je Nova godina obeležavana još pre 4000 godina u Vavilonu, dok je 153. godine pre nove ere, rimski Senat doneo odluku da upravo 1. januar postane početak svake nove godine.
Do danas je opstao običaj da je Nova godina tradicionalno vreme okupljanja sa porodicom i prijateljima, najčešće u svečanim odelima, u praznično ukrašenom ambijentu.
Doček Nove godine u Austriji se najčešće odigrava u tradicionalno porodičnom ruhu. To je vreme kada se porodica okuplja oko svečano pripremljenog ručka, koji podrazumava pečenje, kao simbol blagostanja i sreće. U ovoj centralnoevropskoj zemlji za desert se obično služi sladoled od mentola u obliku dateline sa četiri lista. Po verovanju Austrijanaca upravo ova dva specijaliteta predstavljaju glavne uslove koji osiguravaju sreću u Novoj godini.
Austrija je oduvek bila poznata po raskošnom načinu života, zemlja bogata istorijom i kulturom i kao takva predstavlja veoma primamljivu destinaciju za novogodišnje putovanje. Ako ste ljubitelj dobre muzike i monumentalne arhitekture novogodišnji aranžman u Austriji je prava stvar za vas.
Iako se doček Nove godine u Austriji najčešće odigrava na glavnim gradskim trgovima, svaki grad nudi poseban program. Zavisno od ukusa i stila života koji preferirate, možete da se odlučite za različite novogodišnje aranžmane. Naše agencije vam nude široku ponudu dočeka Nove 2020. godine u Beču, Salzburgu, Gracu, Lincu, Insbruku i drugim nešto manjim austrijskim gradovima.
Za ljubitelje velikih žurki preporučujemo Beč, centar muzičkog života u celom svetu. Pored “Novogodišnje staze” koja vodi do crkve Svetog Stefana, i veličanstvenog Pratera, gde možete da uživate u nizu ringišpila i autentičnoj austrijskoj hrani, Beč vam nudi jedinsteven svetski događaj, Novogodišnji bečki koncert (1. januara). Ovaj grad valcera vam daje priliku da naučite da plešete valcer, probate Saher tortu, slušate najfinije note klasične muzike i plovite Dunavom. Romantičan ili ne, doček Nove godine u Beču može da bude pravi izbor za vas.
Drugi grad po broju stanovnika u Austriji je Grac. Grad kroz koji teče reka Mura, ujedno je i glavni grad savezne pokrajine Štajerske. Istorijsko središte Graca obiluje monumentalnim arhitektonskim građevinama koje su upisane na listu UNESKO – vih mesta svetske kulturne baštine u Evropi 1999. godine. Doček Nove godine u Gracu predstavlja pravi izazov za sve koji su željni avanture i zabave. U novogodišnjoj noći svi plešu “Na lepom plavom Dunavu”, ali pored toga na trgovima mogu da se čuju i najrazličitiji zvuci rok i pop muzike. Glavno gradsko dešavanje se odigrava na Mariahilfe Trgu, a šetnja počinje u poslepodnevnim satima. Ako ste samac, doček Nove godine u Gracu, po mišljenju žitelja ovog velikog grada, može da bude prilika da pronađete vašu srodnu dušu.
Salzburg je rodni grad Mocarta, i mesto gde možete da kupite najukusnije tradicionalno napravljene istoimene kugle, tokom novogodišnjih praznika podseća na grad iz bajke. Prepun dvoraca i velelepnih vrtova, ovaj barokni grad može da bude pravi izbor za vaš novogodišnji aranžman. Ako se odlučite za doček Nove godne u Salzburgu možete da očekujete trodnevno slavlje, koji obuhvata počasnu paljbu, spektakulatni vatromet i veliki broj novogodišnjih koncerata.
Ukoliko je vaša odluka novogodišnji aranžman u Austriji, ne smete da zaboravite da ova alpska zemlja nudi veoma bogat program za ljubitelje skijanja. Veliki broj ski staza i žičara, tokom novogodišnjih praznika su gotovo bez izuzetka prekrivene snegom i prava su poslastica za strastvene skijaše. Ako kojim slučajem ne umete da skijate, mnoštvo škola i instruktora će se pobrinuti da vam skijanje postane jedan od omiljenih sportova.
Iako moderna, Austrija i dalje podleže uticaju nekih starih običaja i verovanja koja su se zadržala pretežno u ruralnim sredinama. Prema verovanju, kako bi prorekli budućnost, Austrijanci u posudu punu vode ulivaju otopljeno olovo. Ako olovo poprimi oblik krsta, porodicu koja je vršila obred u novoj godinu očekuje smrt, za obilk sidra neko iz porodice će tražiti pomoć, dok je krug najpoželjniji rezultat jer simbolizuje sreću. Pored ovog zaista neobičnog, postoji još jedno sujeverne koji se upražnjava za doček Nove godine u Austriji. Važno je da u tanjiru u kojem se pojede poslednji obrok u staroj godini, ostavimo delić hrane, koji ćemo da pojedemo tačno u ponoć, i na taj način osiguravamo da će naša kuhinja cele godine biti bogata.
Opšti podaci:
Položaj: Austrija je centralnoevropska zemlja puna zapanjujućih kontrasta. Od uzvišenih Alpa, možemo doći do zelenih predela doline Dunava i uživati u najrazličitijem reljefu. Austrija se graniči sa: Slovenijom, Italijom, Švajcarskom, Nemačkom, Mađarskom, Slovačkom, Lihtenštajnom i Češkom. Osim toga što je nekrunisana kraljica muzike, Austrija je iznedrila neke od najpoznatijih ličnosti svih vremena: Mocarta, Šuberta kao i Sigmunda Frojda.
Klima: S obzirom na činjenicu da je Austrija kontinentalna zemlja koja ne izlazi na more, ona većinski leži u hladnijoj i umerenoj klimatskoj zoni. Pošto Alpski masiv pokriva većinski deo teritorije, alpska klima je najdominantnija, a vlažni vetrovi česta su pojava. Zime su hladne (do -10 °C), dok su leta prilično topla, gde živa u termometru može da se popne do neverovatnih 39 °C.
Jezik: nemački je zvanični jezik Austrije, dok se na ulicama Beča mogu čuti skoro svi jezici sveta, a veoma često i srpski.
Religija: većinski deo austrijske populacije čine katolici, dok manjinu čine protestanti.
Hrana i piće: Austrijska kuhinja je veoma bogata i ukusna. Neka od nacionalnih jela su: Wiener Schnitzel (hleb u mrvicama i prženi odrezak teletine) kao i Knödel - vrsta knedli koje mogu da budu slane ili slatke u zavisnosti od ukusa. Pored Apfelštrudel (štrudle sa jabukama), u Beču obavezno morate da probate i Saher tortu, čija postojbina je upravo ova evropska metropola. A kada su pića u pitanju, nikako ne propustite da probate kafu i toplu čokoladu.
Turističke atrakcije
Muzeji:
S obzirom na to da je Beč centar muzike celog sveta, ne čudi podatak o postojanju muzeja za muzičke instrumente Sammlung Alter Musikinstrument (Kolekcija drevnih Muzičkih instrumenata). Ovde se nalazi najbolja renesansna kolekcija instrumenata na svetu, zahvaljujući Nadvojvodi Ferdinandu od Tirola. Kolekcija sadrži rog u obliku zmije kao i violine sa urezanim licima, međutim samo nekoliko instrumenata je i dalje u funkciji.
Hofburg, jedan od glavnih kompleksa carskih rezidencija, nalazi se u samom centru Beča. Ukoliko posetite ovaj velelepni kompleks, možete da vidite razne carske odaje i vadarske apartmene, kao i prekrasan nakit iz tog perioda.
Ne treba propustiti ni obilazak Albertine, bečkog muzeja koji sadrži jednu od najbogatijih zbirki sa preko 65000 crteža.
Ako posetite Salzburg, preporučujemo vam da pored muzeja savremene umetnosti, obavezno posetite i Kuću Mocartovog rođenja. Prelepa kuća se nalazi u samom centu Salzburga i predstavlja jednu od najvećih atrakcija za turiste.
Ako posetite Grac, obavezno obiđite Grazer Schlossberg (Gracer Šlosberg), zamak na vrhu brda u centru grada, koji svakao predstavlja najveću artakciju ovog regiona. Nećete se pokajati i ako posetite Kunsthaus, muzej savremene umentosti, koji po svom spoljašnjem obliku podseća na ogroman plavičasti mehur, kao simbol harmonične koegzistencije starog i novog Graca.
Dvorci i palate:
Šenbrun je svakako jedan od najvažnijih kulturnih i istorijskih spomenika u Beču. Često ga porede sa Versajem, a namena mu je bila da služi kao letnja rezidencija vladarima iz dinastije Habzburga od početka 18. veka, pa sve do 1918. godine. Ceo kompleks se nalazi na UNESKO-voj listi svetske baštine i predstavlja jednu od glavnih atrakcija za turiste.
Belvedere je kompleks baroknih palata, koji se nalazi u trećem bečkom becirku. Podignut je u čast austrijskom princu Eugenu Savojskom i sastoji se od Gornjeg i Donjeg Belvederea.
Glorieta je trijumfalni luk i nalazi se na brdu iza palate Šenbrun, a zajedno sa Neptunovom fontanom, privlače najveću pažnju posetilaca ovog lokaliteta.
Mirabel, izgrađen u 17. veku, predstavlja dvorac sa predivnim vrtovima, fontanama i statuama rimskih i grčkih bogova. Velelepni park ispred dvorca je završen 1730. godine i predstavlja jedan od najlepših baroknih vrtova u Evropi.