Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Atini

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Atina se smatra jednim od najstarijih i najromantičnijih gradova u Evropi. Atina je glavni grad Grčke i zbog svog povoljnog položaja i kulturno – istorijskih lokaliteta spada u najatraktivnije evropske metropole. Doček Nove godine u Atini može da bude prava prilika da posetite ovaj grad i da ga doživite u veselom i slavljeničkom raspoloženju.
Doček Nove godine u Atini uključuje niz različitih umetničkih događaja, kako na otvorenom, tako i na drugim zatvorenim lokacijama. Atina je poznata po bogatom kulturnom životu tokom cele godine, a za vreme novogodišnjih praznika možete da prisustvujete koncertu Atinske filharmonije, različitim novogodišnjim izložbama, predstavama lutkarskog pozorišta, kao i predstavama pozorišta senki, radionica za decu i još mnogim drugim interesantnim događajima. Tokom decembra i januara Atina je bogato osvetljena lampionima, novogodišnjim ukrasima i jelkama, i deluje kao grad iz bajke. Prava je šteta ne posetiti je u tom periodu godine . Ono po čemu je Atina još popularna jesu nešto toplije temperature u odnosu na ostale evropske gradove. Doček Nove godine u ovoj metropoli može da vas obraduje temperaturama u plusu, što je posebno primamljivo ukoliko živite u hladnijim predelima. Prednost blage atinske klime je i u tome što možete da odaberete željenu svečanu odevnu kombinaciju, bez bojazni da ćete da se smrznete.
U Grčkoj, proslava Nove godine se poklapa sa proslavom svetog Vasilija, jednog od osnivača grčke pravoslavne crkve. Na trpezi se obično nalazi kolač svetog Vasilija u koji se ubaci srebrni ili zlatni novčić, a ko novčić pronađe biće posebno srećan u narednoj godini.
Nova godina se u Atini, ali i celoj Grčkoj slavi više dana, počevši od 31. decembra, pa sve do 7. januara, Bogojavljenja. Grci su poznati po pozitivnom stavu, veseloj naravi i gostoprimstvu, tako da se u okviru novogodišnjih praznika obavezno organizuju razne ulične manifestacije, koje su interesantne kako Atinjanima, tako i stranim i domaćim turistima.
Doček Nove godine u Atini obično se slavi na svim većim gradskim trgovima, ali je najpoznatije mesto sastajanja trg Sintagma. Na ovoj lokaciji se skupi veliki broj ljudi i uz koncerte, šampanjac, igru i ples, ispraćaju staru i dočekuju Novu godinu. Trg Sintagma je najveći trg u celom gradu i geometrijskog je oblika. U blizini trga se nalazi zgrada grčkog Parlamenta, koja svojim izgledom privlači na hiljade turista. Upravo ispred ove zgrade dešava se jedna od najvećih atrakcija u Atini, a to je čuvena “smena straže”. Svakoga dana u 18h odigrava se smena stražara obučenih u tradicionalne grčke nošnje, gde stražari imaju krajnje ozbiljan izraz lica i uspevaju da odole rekama znatiželjnih turista koji ih posmatraju.
Na trgu Sintagma se nalazi veliki broj luksuznih hotela, ali i kafića i restorana koji takođe imaju specijalan program za doček Nove godine. Ukoliko unapred planirate svoj novogodišnji aranžman, savetujemo vam da se dobro informišete šta podrazumeva vaše putovanje, kao i to gde ćete da budete za doček Nove godine. Većina turističkih agencija nema organizovan doček, već vam to daje mogućnost da sami odaberete gde biste želeli da budete u ponoć. Ako u Atinu stignete 31. decembra, pokušajte taj dan da obiđene neke od glavnih atrakcija grada. Preporučujemo vam da obavezno obiđete Akropolj, koji predstavlja simbol Atine, i kao takav je najposećeniji lokalitet u Grčkoj. Ovaj nekadašnji hram posvećen je boginji Atini i vekovima iznova oduševljava turiste. U blizini se nalazi i Zevsov hram koji takođe obavezno morate da obiđete.
Atina, kao i većina svetskih metropola, nešto posle ponoći, svoje žitelje, ali i turiste, svake godine obraduje grandioznim vatrometom iznad Akropolja. Ovaj prizor je jedinstven i predivan, tako da je privilegija biti deo ovako monumentalnog spektakla.
S obzirom na činjenicu da su Grci veliki gurmani, ako se odlučite za doček Nove godine u Atini, sigurni smo da nećete ostati gladni. Grčka kuhinja je mešavima istoka i zapada, ali je isto tako sačuvala i neke svoje autentične elemente. Upravo se u Grčkoj proizvode najbolja maslinova ulja, tako da ukoliko ste ljubitelj istih, iskoristite priliku da kupite nekoliko flaša autentičnog grčkog maslinovog ulja, verujte da ima poseban ukus. Takođe vam predlažemo da obavezno probate neke od grčkih salata, može i sa tzatziki prelivom, kao i čuveni giros. Kada su alkoholna pića u pitanju, novogodišnja noć je prava prilika za šampanjac, ali ako želite da okusite pravu grčku atmosferu, ne propustite da se opustite uz grčki uzo i metaksu.
O Atini
Atina je glavni, a ujedno i najveći grad u Grčkoj. Naziv je dobila po boginji Atini, čiji hram se i danas nalazi na Akropolju. Istorija ovog grada je veoma bogata, a samim ti se smatra kolevkom zapadne civilizacije. Starogrčki filozofi kao i celokupna nauka koja počiva na temeljima grčke filozofije, predstavljaju tekovinu ovog podneblja, kao i kolevku demokratije. Atina je vekovima predstavljala glavnu trgovinsku luku, ali i ekonomski centar Grčke. Danas je poznata po tome što predstavlja grad sa najviše arheoloških lokaliteta, kao i po veoma bogatom kulturnom životu. Atina danas ima oko 150 pozorišta.
Opšti podaci
Položaj: Glavni grad Grčke je Atina, i predstavlja najveći grad u tom regionu. Istorija Atine doseže preko 3400 godina u prošlost, tako da se smatra jednim od najstarijih gradova u svetu. Što se tiče administrativne uređenosti grada, Atina je podeljena na sedam opštinskih distrikata.
Klima: Atinska klima je veoma blaga i prijatna. Ta mešavina suptropske i mediteranske klime Atinu čini veoma poželjnom lokacijom za život, kao i za turizam. Atinu karakterišu duga i topla leta, i blage i vlažne zime. U letnjim mesecima padavine su retka pojava i javljaju se jednom do dva puta mesečno. Zimi je prosečna temperature oko 8°C , što je svrstava u veoma tople evropske gradove.
Jezik: U Atini se govori grčkim jezikom.
Religija: Veroispovest u Atini je većinom pravoslavna, s tim što su Grci preuzeli gregorijanski kalendar, tako da Božić slave 25. decembra. Zbog stalnih migracija, nije mali broj muslimana koji dolaze da žive u Atinu.
Hrana i piće: Grčka kuhinja je vekovima trpela velike uticaje, tako da predstavlja mešavinu više vrsta kuhinja. Najpoznatiji grčki specijaliteti su giros i suvlaki. Ako ste ljubitelj lakše hrane prepuručujemo vam poznate grčke salate sa prelivima. Maslinova ulja su im izvrsnog kvaliteta, kao i masline. A ako želite da probate neka nova pića, predlažemo vam da izaberete uzo ili metaksu, ili neko od slatkih grčkih vina.
Turističke atrakcije
Grčka je jedna od najstarijih država na svetu, i ima veliku kulturno – istorijsku baštinu na kojoj mogu sve države da joj pozavide. Tradicija ove zemlje doseže u prošlost staru više hiljada godina i samim tim zaslužuje veliko uvažavanje i pažnju. Predložićemo vam neke od lokacija koje nikako ne smete da propustite da obiđete ukoliko posetite Atinu.
Muzeji:
Nacionalni arheološki muzej predstavlja najveći arheološki muzej u celoj Grčkoj. Spada u jedan od najbogatijih na svetu s obzirom na to da sadrži zbirku eksponata starih oko 5000 godina.
Vizantijski hrišćanski muzej predstavlja najznačajniji muzej koji sadrži ostatke iz peirioda vizantijske umetnosti i jedan je od retkih tog tipa u svetu.
Muzej Benaki je jedan od posećenijih muzeja u Atini, a posebno je značajan što su mu zbirke podeljene na periode: od antičkog do vizantijskog, zatim preko osmanlijskog perioda, i na kraju perioda kineske umetnosti i kasnijih epoha.
Novi akropoljski muzej se odnosi na čuveni Akropolj,i predstavlja jedini muzej sa tom tematikom. Na istom mestu je nakada bio muzej iste tematike, koji je zamenio ovaj novi.
Ostale atrakcije:
Akropolj se smatra najpoznatijom atrakcijom u Atini. Ceo ambijent izglada božanstveno, što mu je i bila primarna namena – da služi bogovima. Posetioci se često pitaju kako je moguće da se pre 2500 godina mogla sagraditi takva lepota, bez ikakvih savremenih građevinskih mašina. Na vrhu Akropolja dominira hram Partenon, koji se vidi iz skoro svih delova Atine. Današnji oblik Partenona je posledica tri obnavljanja, pošto je dva puta bio rušen, a drugi put tokom Grčko – Persijskih ratova.
Dionisov teatar je najstariji teatar u Atini i nalazi se odmah ispod Akropolja. Ukoliko su kapije zatrovene, unutrašnjost teatra može da se vidi sa oboda brda.
Zevsov hram je jedan monumentalan i predivan istorijski spomenik. Sagrađen je u čast vrhovnog grčkog boga, Zevsa, oko 480 godine pre nove ere.
Rimska agora je nastala oko stote godine pre nove ere, i služila je kao finansijsko - politički centar koji su Rimljani premestili iz stare agore u novu.
Panathinaikon stadion – ostavlja fantastičan utisak svima koji dođu i posete ga. Izgrađen je u četvrtom veku pre nove ere, sav u mermeru, i može da primi oko 70 000 gledalaca. Poznat je po tome što su na njemu odigrane prve moderne Olimpijske igre.
Adrijanov luk je veoma značajna građevina jer je služio da razdvoji staru Atinu od Rimske Atine. Nalazi se nekih pola kilometra od Rimske agore i u neposrednoj je blizini Zevsovog hrama.