Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine u Amsterdamu

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Najpoznatiji grad Holandije sam po sebi slovi za mesto ludih žurki, tako da novogodošnji aranžman u Amsterdamu tek garantuje nezaboravan provod i avanturu za prepričavanje.
Najveće eksplozije vatrometa, kako na nebu, tako i na tlu, dešavaju se na Nieuwmarkt-u, centru Kineske četvrti, tako da ga to čini „adrenalinskim“, vrlo bučnim mestom za doček Nove godine u Amsterdamu. Po centru trga se baca mnogo stotina petardi i žabica. Dam Trg je istorijski centar Amsterdama, gde se za doček Nove godine okuplja puno ljudi, sa fokusom na živu svirku i pivo. Slično je i na Oosterdok-u, gde posmatranje vatrometa dobija novu dimenziju zahvaljujući odblescima sa površine vode. Na ovom mestu grad organizuje zvaničnu proslavu, što znači da će laserske i pirotehničke predstave biti najupečatljivije, ali neće izostati ni nastupi poznatih di džejeva. Osim toga, „istočni dok“ je pravo mesto za ljubitelje svežeg, prohladnog vazduha koji će povetarac donositi sa pučine, dok utisak upotpunjuje upečatljiva arhitektura Amsterdama i njegovih kulturno-umetničkih zdanja.
Leidseplein je manji prostor gde se, osim vatrometa i žive muzike, mogu pronaći klizalište i novogodišnji vašar sa tezgama koje prodaju razne vrste pića, holandske krofnice (“oliebollen”) i druge privlačne stvarčice. Klizališta se nalaze i na nekim drugim mestima po gradu, od kojih je najpoznatije Museumplein. Osim pobrojanih lokacija na otvorenom za doček Nove godine u Amsterdamu na raspolaganju su vam i brojni mostovi sa kojih se može romantično, tiše i mirnije uživati u svetlima i vatrometu. Gradske dekoracije će vas naprosto naterati da napravite na stotine fotografija.
Novogodišnji aranžman u Amsterdamu za ljubitelje vašara i prodavnica nudi izložbe cveća, prave festivale hrane i pića, kao i tezge sa slatkišima, pićem i brojnim idejama za poklone. Naročito poznat po zimskom vašaru je Rembrandtplein, gde se novogodišnje tezge sa vinom, čokoladom, čuvenim holandskim sirevima i drugim poslasticama, nalaze između okićenih jelki i sneška belića. Pored ovoga, brojne radnje spustiće svoje cene kako bi privukle kupce.
Nemojte dozvoliti da vam se novogodišnji aranžman u Amsterdamu svede samo na doček Nove godine. Ovaj grad ima preko 50 muzeja i galerija, kao i drugih atrakcija koje je poželjno obići peške ili, ako to vreme dozvoli – biciklom. Muiderslot zamak, NEMO muzej nauke, Amstel park, kućice na kanalima, vodotoci, mostovi, vetrenjače, samo su neka od brojnih remek-dela prostornog dizajna i arhitekture.
U zimskom periodu cvetne aranžmane zamenjuju novogodišnje lampice i ukrasi. Svaka je građevina u ravnoteži sa svojim okruženjem, uokvirena zelenilom i vodom, što čini šetnju ili vožnju kroz Amsterdam relaksirajućim iskustvom za sva čula.
Dočeku Nove godine u Amsterdamu naročito će se radovati gurmani, jer će tu moći da probaju autentične holandske sireve, dimljene kobasice, supu od graška (sa dimljenom šunkom i 5 vrsta povrća), palačinke (mini varijanta – “poffertjes”), krokete od mesa i „debeli“ holandski pomfrit, specijalitete morske hrane (haringe, školjke i račiće) spremljene na brojne načine i neizostavno – holandsko pivo.
Amsterdam je pun hotela. Kvalitetan smeštaj na dobroj poziciji može se pronaći po vrlo povoljnoj ceni, ukoliko se rezervacija izvrši što pre. Kombinovano sa lou kost letovima, lako se pretvara u novogodišnje iskustvo koje će ostati u lepom sećanju kako vama, tako i vašem novčaniku.
O Amsterdamu
Iako se Parlement i druge bitne institucije nalaze u Hagu, Amsterdam je glavni grad Holandije. Ujedno je i najveći grad u državi i ima preko 800 000 stanovnika. Kroz istoriju imao je veliki značaj, posebno u srednjem veku, kada je bio trgovačka prestonica sveta. 16. i 17. vek se smatraju Zlatnim dobom Amsterdama, a taj period je itekako značajan za umetnost ovog podneblja, a naročito za slikarstvo. Grad danas izgleda veoma lepo i mešavina je starog i novog. Ono što je turistima naročito primamljivo jeste što je Amsterdam srednje veličine i moguće ga je za kratko vreme obići. Da je Amsterdam značajna turistička atrakcija, svedoči oko 4 miliona turista godišnje koji dođe da poseti i obiđe ovaj grad. Možda najzanimljiviji deo grada je Trg Dam. On je važan jer se tu nalazi veličanstvena Kraljevska palata, Nova crkva i muzej Madam Tiso. A ovo mesto je značajno i po tome što je upravo na Trgu Dam 1808. godine izvršena primopredaja grada Napoleonu. Druga dva trga naročito interesantna turistima su Trg Leinseplain i Trg Rembrandt. U blizini je i čuveni most Magare, što u prevodu znači “mršavi most” i sličnog je značaja kao Tower Bridge u Londonu, čak i funkcioniše na isti način. Amsterdam je poznat i kao kolevka tolerancije i liberalizma, tako da se u njemu nalazi čuvena Crvena zona, sa parkom erotike, gde je fotografisanje zabranjeno.
Opšti podaci:
Položaj: Amsterdam je glavni grad, a ujedno i najveći u kraljevini Holandiji. Nastao je na obali reke Amstel, još u 12. veku. Zajedno sa gradovima Utrehrom, Roterdamom i Hagom ima oko 7 miliona stanovnika i čini jednu od najvećih konurbacija u Evropi. Administrativno je podeljen na 15 gradskih okruga.
Klima: Klima Amsterdama je delom okeanska, i to sa snažnim uticajem Severnog mora na zapadu. Leta su prijatna i topla, ali zbog vetra koji konstantno duva, nikada nije jako vruće. Zime su blage i kišovite.
Jezik: Zvanički jezik je holandski, ali zbog prisustva velikog broja različitih nacija, ulicama Amsterdama mogu da se čuju skoro svi svetski jezici.
Religija: Holanđani su delom hrišćani, a delom ateisti. Oko 50% stanovništva pripada nekom od hrišćanskih pravaca, dok su na jugu katolici, na severu i zapadu su protestanti.
Hrana i piće: U Holandiji se tradicionalna jela pripremaju na veoma jednostavan način, a koreni donekle isposničke kuhinje, datiraju duboko u prošlosti, kada se u holandskim provincijama smatralo grehom uživanje u hrani. Ona je služila isključivo da bi čovek živeo i mogao da funkcioniše. I danas, većina holandskih jela ima prirodan ukus od namirnica koje su pomešali, bez dodatnih soseva i pojačivača ukusa. Najviše su skloni svežim namirnicama, koje se lako i brzo pripremaju. Povrće je glavna i osnovna namirnica za Holanđane. “Hutspot” je najpoznatije holandsko nacionalno jelo, na bazi krompira, šargarepe i luka. Danas se ovom jelu često dodaje kobasica, kako bi dobilo jači ukus, i kako bi bilo kaloričnije. Kada je riba u pitanju, interesantno je da Holanđani jedu sirovu haringu. Servira se uz crni luk i cela proguta odjednom. Sirevi su takođe neizostavan deo na svakoj trpezi i gotovo se služe uz svako jelo. Neki od poznatih holandskih sireva su: Edamer, Gauda, Milner, Masdam i drugi. “Drop” su slano slatke bombone, pomalo žilave i kupuju se na kilogram, a pomažu i kod lečenja grla. “Vafle” različitih vrsta i sa različitim prelivima, pravi su specilalitet u Amsterdamu, i preporučujemo svim sladokuscima da eksperimentišu sa prilozima. Kada su pića u pitanju, u Amsterdamu možete da probate neka od najpoznatijih i najkvalitetnijih piva na svetu, i to upravo u zemlji gde se tradicionalno i proizvode.
Turističke atrakcije
Trg Dam se nalazi nekih desetak minuta udaljenosti od centralne stanice i najpoznatiji je amsterdamski trg. Ovaj trg je poznat po čuvenoj Kraljevskoj palati koja ima veličanstvene fasade. U blizini se nalazi i Nova crkva i muzej Madam Tiso koji privlače veliku pažnju turista.
Trg Leidseplain predstavlja centar noćnog života Amsterdama. Ovde se nalazi mnogo restorana, kafića, pozorišta i bioskopa. Na trgu možete da vidite ulične muzičare, žonglere, gutače vatre i druge zabavljače koji privlače pažnju.
Trg Rembrandt je značajan trg u Amsterdamu, a njegova specifičnost je u tome što je okružen pabovima, restoranima, hotelima i kafićima, i predstavlja pravu turističku atrakciju. Tu možete da naiđete na tradicionalne holandske pabove sa živom muzikom. Na samom trgu se nalazi park sa skulpturom velikog majstora, čije ime nosi trg.
Kanali u Amsterdamu su njegov zaštitni znak, a mnogi ovaj grad nazivaju i “Severnom Venecijom”. Vožnja kanalima predstavlja pravu atrakciju, i obilazak grada nije potpun ukoliko se ne provozate nekim brodom. Četiri kanala su naročito poznata: Prinsengracht, Herengracht, Keizergracht i Single.
Crvena zona je jedno od najneobičnijih delova Amsterdama, a turisti su veoma zainteresovani da čuju koju reč više o ovom kvartu. Moguće da ćete da doživite izvestan kulturni šok ukoliko prošetate ovim delom grada, koji se nalazi u samom centru. Sve ovo liči na neki zabavni park erotike, gde unaokolo možete naići na raznorazne prodavnice koje prodaju razna pomagala i sprave. Upozoravamo vas da je fotografisanje u Crvenoj zoni zabranjeno.
Most Magare je najpoznatiji most u Amsterdamu i povezuje obale reke Amstel. Neobičan je po tome što se na svakih dvadesetak minuta podiže i spušta kako bi propustio brodove.
Ako ste raspoloženi da posetite neki od muzeja , Amsterdam je pravi grad za vas. Preporučujemo da obilazak započnete tako što ćete obići Muzij Van Gogha, Rajks muzej i Muzej savremene umetnosti Stedelijk.
Još jedna od atrakcija Amsterdama je kuća Ane Frank. Ovo je kuća jevrejske devojčice čiji je dnevnik najpoznatiji na svetu, a u toj kući je provela poslednje dve godine svog života. Danas je ta kuća pretvorena u muzej.