Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine - Rusija

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Ruska Novogodišnja tradicija baštini mnoge interesantne običaje od kojih su neki prihvaćeni u čitavom svetu.

Pre dolaska hrišćanstva u ruske krajeve, tamošnji narodi slavili su Koledu. paganski praznik zimske kratkodnevice. Koleda se slavio 12. dana, počev od 25. decembra pa sve do 6. januara.
Simbolika broja 12 među Rusima i Starim slovenima vidljiva je i u činjenici da je rituale i obrede je obavljalo 12 sveštenika koji su uz pomoć 12 snopova predviđali plodnost useva i uspeh žetve. Voda za bajanje se uzimala sa 12 izvora. Verovanja današnjih Rusa idu dotle da su upravo njihovi preci predvideli i da će baš na tom mestu u kalendaru vekovima kasnije biti prelaz iz stare u Novu godinu. Međutim, pre preuzimanja hrišćanstva, Nova godina je počinjala 1. marta. Sasvim je logično da Nova godina počinje tada, kada se topi sneg a priroda ponovo oživljava. Mnogi paganski obredi pomešali su se sa hrišćanskima a neki su se održali do danas.
Današnja Nova godina u Rusiji se proslavlja od 1699. kada je car Petar Veliki naredio da se ovaj praznik proslavlja istog dana kao u Evropi. U carskom ukazu se, između ostalog, kaže: „napraviti ukrase od borovog, jelovog i klekovog drveta i granja...".

Osim toga, car Petar Veliki naredio je da se na boljarskim, plemićkim i trgovačkim imanjima ima pucati iz malih topova i mušketa te da se ispaljuju rakete. Siromašniji stalež morao je da sakupi suvo granje i slamu, te da postavi burad sa smolom i pali prazničnu vatru. Ipak, dok je Petar Veliki organizirao proslavu Nove godine na evropski način, Evropa je sa julijanskog prešla na gregorijanski kalendar. Zato je ruska Nova godina kasnila za skoro dve nedelje sve do 1919. kada je i Rusija konačno prešla na evropski tj. gregorijanski kalendar. Zbog ove kalendarske razlike, danas se u Rusiji Nova godina, kao i kod nas slavi dva puta: prvo po novom, svetovnom, a zatim 13 dana kasnije po starom tj. crkvenom kalendaru.
Početkom 19. veka, iz Evrope je u Rusiju stigao i običaj kićenja Novogodišnje jelke. Pretpostavlja se da je ovaj običaj sa sobom donela pruska princeza Šarlota, supruga cara Nikolaja. U svakom slučaju, ovaj običaj je u Rusiju stigao iz Nemačke i postao je opšteprihvaćen.

Ipak, u ruskoj istoriji bilo je perioda kada je kićenje novogodišnje jelke bilo zabranjivano iz političkih razloga. Ruska pravoslavna crkva je 1916., za vreme Prvog svetskog rata, zabranila „nemački običaj" kićenja jelke. Godinu dana kasnije izbila je revolucija i u Rusiji su na vlast došli boljševici. Oni su propagirali ateizam i na sve načine su se borili protiv crkve. Jedino u čemu su se slagali bila je zabrana novogodišnje jelke. Crkva je jelku zabranjivala kao običaj ratnog neprijatelja, a boljševici kao simbol Božića.

Kićenje jelke u Rusiji je dozvoljeno tek deset godina kasnije, 1928. Već sledeće godine počela je masovna proizvodnja ukrasa za novogodišnje jelke.

Ruska tradicija je i Deda Mraz (Ded Moroz). Umesto sv. Nikole (iz čijeg lika je nastala zapadnjačka verzija Deda Mraza - Santa Claus), poklone ruskoj deci, od 1928. god., donosi svetovni lik Deda Mraz zajedno sa svojom pratiljom Sneguročkom.

Sneguročka je, prema legendi, Deda Mrazova unuka a pandan je zapadnjačkim vilenjacima i patuljcima, pomoćnicima Deda Mraza.
U današnje vreme, ruski Deda Mraz se ne razlikuje mnogo od zapadnjačkog ali mu je brada nešto duža i nije neobično, umesto u crvenom, videti ga u plavom kostimu. Za razliku od Deda Mraza, Sneguročka je uvek u plavom.

Nova godina u Moskvi i St. Peterburgu se proslavlja se na naročito spektakularan način. Organizuju se masovni dočeci na otvorenom prostoru. Uglavnom na trgovima i duž glavnih gradskih ulica. Nezaobilazan je tradicionalni ruski šampanjac kojim rusi nazdravljaju Novoj godini kao i veličanstveni vatromet u ponoć