Sve ponude za doček Nove 2019. godine u Beogradu možete videti prateći link:
Nova godina Beograd

Doček Nove godine na Staroj planini

Sve ponude za doček nove godine u Srbiji i inostranstvu

Novogodišnji aražmani 2020
Stara planina je najveća planina u jugoistočnoj Srbiji, prirodna granica sa Bugarskom i druga najpopularnija destinacija za skijaše posle Kopaonika. Spada u prvu kategoriju prirodnih bogatstava zbog čega se vodi računa da razvoj turizma ne bude na štetu očuvanja prirode i njenih lepota. Najčuveniji planinski vrh Stare planine, ali i jedan od najpoznatijih vrhova u Srbiji je Babin Zub, na 1758 m nadmorske visine, pored koga se nalazi i izletište.
Novogodišnji aranžman na Staroj planini pre svega se vezuje za ponudu hotela koji se nalaze na njegovom vrhu i razvoj seoskog turizma, odnosno privatne aranžmane, tako da je ovo idealna lokacija za ljubitelje prirode, mira i snega. Hoteli poseduju bazene, igraonice, klizališta, spa centar, frizerske salone, prodavnice, bankomate, menjačnice i sve ostale sadržaje koji čine da funkcionišu kao samostalne celine, tj. da vam ništa drugo tokom odmora ne zatreba. Ski centar ima gondolu sa osam sedišta, žičaru, sisteme za veštačko osvežavanje i mogućnost za noćno skijanje.
Za doček Nove godine na Staroj planini, svi hoteli organizuju svečanu večeru, koja podrazumeva mnoštvo srpskih specijaliteta, od pečenja, preko roštilja, pa sve do raznih slatkih đakonija. U sastavu novogodišnjeg programa često se može videti i tombola, tako da, ukoliko želite da iskušate sreću, predlažemo vam da učestvujete u nagradnoj igri.
Ako ste se za doček Nove godine uputuli sa celom porodicom, možete da budete spokojni, pošto Stara planina ima i celodnevne animacije za decu.
Kada ste se već odličili za doček Nove godine na Staroj planini, predlažemo vam,da obiđete neke od značajnih lokaliteta koji krase ovo podneblje.
Blizu Gornje Kamenice, podno parka prirode Stara planina, nalazi se manastir Svete Trojice, dok se u Donjoj Kamenici nalazi crkva Presvete Bogorodice, iz 14. veka. U selu Ravna nalazi se arheološko nalazište sa ostacima rimskog utvrđenja iz 3. veka. Vodopad Tupavica nalazi se nedaleko od sela Dojkinci, i jednako je lep leti, kao i zimi kad se njegovi padajući slapovi zamrznu. Veštačko Zavojsko jezero, na sredini toka reke Visočice, omiljeno je izletište stanovnika Pirota i Niša, a bogato je i ribom. Gurmanima među posetiocima preporučujemo da probaju senokoški kačkavalj, ovčije mleko i gljive iz ovog kraja. Ostalima, da uživaju u jagnjećem pečenju, pršuti i šljivovici.
O Staroj planini
Stara planina pripada sistemu Balkanskih planina koje se protežu od Crnog mora na istoku, pa do Vrške čuke na zapadu. Najviši vrh Stare planine je vrh Botev, visok 2376 metara. Jedno od najlepših delova Stare planine je prirodni rezervat Babin zub, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1758 metara.
Klima: Na Staroj planini vlada umereno – kontinentalna klima, međutim nešto modifikovana s obzirom na nadmorsku visinu. Sneg je prisutan pet meseci u toku godine, tako da je skijališna sezona veoma duga.
Jezik: na Staroj planini se govori srpskim jezikom.
Religija: Stanovništvo ovog dela Srbije je većinom pravoslavne veroispovesti.
Hrana i piće: Kada je hrana u pitanju, u ovom delu Srbije su zastupljeni traducionalni srpski specijaliteti, tako da ovde možete da probate odličan kajmak i sir, kao i praseće i jagnjeće pečenje, ali i ajvar i sarmu.

Turističke atrakcije:
Stara planina je poznata po brojnim privlačnim destinacijama, a najatraktivnije su: planinski vrh Babin zub, zatim Midžor, Srebrna Glava, Crni vrh, Vražja glava, Visočica, Zavojsko jezero itd.

Babin zub se nalazi na 1785 mestu nadmorske visine, odakle počinje vrh Midžor. Zapadna strana ovog planinskog masiva je karakteristična po reckavom obliku stena, te odatle i naziv Babin zub. Vrh je okružen selima: Ravno Bučje, Aldina Reka, Janja, Crni Vrh, Šugrin, Topli Do i drugim.

Midžor je najviši vrh uže Srbije i nalazi se na granici sa Bugarskom. Nalazi se na visini od 2169 metara.

Zavojsko jezero je po poreklu veštačko i nalazi se u jugoistočnoj Srbiji. Od Pirota je udaljeno svega 17 kilometara, a nastalo je 1963. godine, kada je veliko klizište napravilo branu, koja je kasnije dograđena i napravljeno jezero.